Arzi grasime atunci cand iti este foame?

0
12370

Atunci cand iti este foame, nivelul zaharului din sange este scazut. Organismul reactioneaza la aceasta conditie prin eliberarea de glucagon, un hormon care determina celulele sa elibereze nutrienti in sange. Primul nutrient pe care corpul in elibereaza in sange este glucoza. Deci, atunci cand iti este foame, in mod normal „arzi” glucoza pe care o ai stocata si nu arzi grasime.

Metabolismul alimentelor

arderea grasimilor

Cand mananci o masa obisnuita, mancarea se „desface” in sistemul digestiv in componente mai mici. Carbohidratii se transforma in glucoza, proteina este convertita in aminoacizi si grasimea se converteste intr-o molecula de proteina acoperita cu grasime care poate intra in sange prin sistemul limfatic. Atunci cand nutrientii intra in sistemul sangvin, pancreasul produce insulina, insulina care ajuta celulele sa absoarbe nutrientii.

Dupa ce celulele au absorbit majoritatea nutrientilor, apare foamea si pancreasul produce glucagon pentru a determina celulele sa elibereze alti nutrienti in sange. Corpul uman este absolut incredibil!

Glucoza este prima

Glucoza este nutrientul care intra primul in sange din sistemul digestiv. Este de asemenea cea mai disponibila sursa de energie pe care corpul o poate folosi. Cand iti este foame, corpul foloseste glucoza stocata sub forma de glicogen ca sursa de energie inainte de a incepe sa „arda” din stocurile de grasime. In afara de cazul in care mananaci proteina in exces, corpul nu utilizeaza proteina ca sursa de energie. Deci, atunci cand iti este foame, corpul transforma stocurile de glucoza in energie.

Golirea stocurilor de glucoza

In anumite conditii, stocurile de glicogen ale organismului pot fi goale. De exemplu daca tocmai te-ai antrenat foarte
intens (poate pe stomacul gol), corpul a utilizat stocurile de glicogen si acum sunt goale. Cand incepe sa iti fie foame, organismul va incepe sa desfaca grasime si sa o utilizeze ca o sursa de energie. Daca ai o dieta stricta low-carb cum ar fi primele faze ale dietei Atkins, arzi si grasime atunci cand iti este foame. Ca rezultat al unei diete low-carb, stocurile de glicogen ale corpului vor fi goale si organismul va trece de la arderea glucozei ca energie, la arderea grasimii.

Rezistenta la insulina si diabetul

In anumite circumstante speciale, corpul nu poate folosi glucoza ca sursa de energie. Cele mai frecvente situatii sunt in cazul diabetului de tip 1 si 2 si in cazul rezistentei la insulina. In diabetul de tip 1, pancreasul nu produce cantitati suficiente de insulina pentru ca celulele sa absoarba glucoza in sange. In cazul rezistentei la insulina si a diabetului de tip 2 (care practic este un caz sever de rezistenta la insulina), pancreasul produce insulina insa insulina produsa nu reuseste sa semnalizeze celulelor ca glucoza este disponibila in sange. Cand aceste afectiuni raman netratate, glicemia va creste periculos de mult si in ciuda nivelului crescut, tot iti va fi foame.

In concluzie, daca iti este foame dar ai un stoc consistent de glicogen (energie stocata din cabohidrati), corpul va arde glucoza pentru energie. Cand se termina stocul de glicogen, corpul incepe sa arda grasime.

Ce sa faci pentru a arde grasime

arderea grasimilor2

In niciun caz nu te infometa. Poti face mai mult rau decat bine. In schimb, poti incerca Postul Intermitent.

De asemenea, poti incerca sa te antrenezi inainte de a manca (pe stomacul gol). Initial poti incepe cu plimbari dimineata pe stomacul gol, aproximativ o ora. De ex. poti merge la piata sambata pe jos. Din experienta proprie, pot spune ca functioneaza.

Acum ca am lamurit si asta, citeste continuarea

Si nu in ultimul rand, antreneaza-te cu greutati, fa exercitii cardiovasculare si dormi suficient.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.