Personal am devenit interesata de ceaiul verde Matcha dupa ce am vazut pe o punga de ceai care este nivelul de antioxidanti. Am ramas fara cuvinte. Afinele si broccoliul erau insignifiante pe langa un varf de lingurita de ceai verde matcha. Daca te impaci bine cu gustul obisnuit de ceai verde, ai norocul de partea ta.
Daca esti ca mine si nu suporti gustul, ai o problema insa total rezolvabil astfel incat sa te poti bucura de efectele antioxidante ale acestui super aliment.
Ceaiul verde Matcha este un ceai verde super concentrat si este utilizat in Japonia in ceremonia ceaiului de sute de ani. Fiind un puternic antioxidant, ajuta in procesul de ardere a grasimilor si tine cancerul la distanta. Mai multe studii au demonstrat calitatea anti-cancerigena a ceaiului verde Matcha, ajutand totodata si procesul natural de detoxificare a organismului.
Bineinteles ca stiam ca ceaiul verde are efecte antioxidante insa cand consumi ceaiul verde Matcha, consumi beneficiile acestuia in cea mai concentrata forma si beneficiile pentru sanatate sunt amplificate. Secretul care sta in spatele acestui tip de ceai se gaseste in cantitatea de polifenoli denumiti catechini, un tip de antioxidant pe care il regasim si in cacao si mere, insa intr-o cantitate mai mica.
Beneficiile ceaiului verde Matcha
Poate preveni cancerul
Cercetarile arata ca un consum constant de ceai verde reduce riscul de cancer. Cateva dintre cancerele studiate unde s-a vazut o reducere: cancer de vezica, cancer de san, cancer de colon, cancer de prostata.
Conform Institutului National al Cancerului din SUA, catechinele din ceaiul verde matcha sunt atat de puternice incat pot ajuta in prevenirea aparitiei cancerului. Substantele chimice din ceaiul verde au capacitati de a lupta impotriva radicalilor liberi. De asemenea, a fost dovedit clinic ca protejeaza celulele.
Studiile de laborator si cele efectuate pe animale, au dovedit ca polifenolii din ceai inhiba dezvoltarea tumorilor si induc distrugerea celulelor canceroase. Catechinele din ceaiul verde activeaza enzimele detoxificatoare, ca de exemplu glutathionul, enzima care este cunoscuta pentru prevenirea cresterii tumorilor (glutathionul este substanta activa si in usturoi, anumite ciuperci, ceapa). Mai multe informatii pot fi citite la ei pe site.
Ajuta in slabire
Un studiu aparut in American Journal of Clinical Nutrition a demonstrat ca extractul de ceai verde bogat in catechine are efecte termogenice si promoveaza oxidarea grasimii. Conform studiului, consumul de ceai verde a crescut termogeneza (rata corpului de a arde calorii) de la 8-10% la 35-43% din consumul zilnic de energie.
Un alt studiu a demonstrat ca antrenamentul efectuat imediat dupa consumul de ceai verde matcha a dus la arderea grasimilor cu 25% mai mult in timpul antrenamentului.
Acum ca am lamurit si asta, citeste continuarea
Ambele studii sugereaza ca ceaiul verde matcha poate creste rata metabolica bazala si intensifica arderea grasimilor. Nu e rau, nu-i asa?
Ajuta in recuperarea sportiva
Testele clinice arata ca poate accelera recuperarea atletilor care fac antrenamente de mare intensitate (HIIT, Tabata, Crossfit etc). Totodata s-a aratat ca poate stopa deteriorarea celulara cauzata de stresul oxidativ. Stresul oxidativ apare atunci cand exista un dezechilibru intre radicalii liberi si antioxidanti. Acest dezechilibru poate duce la distrugerea celulelor, previne repararea lor si intr-un final duce la aparitia diverselor boli.
Calmeaza si imbunatateste concentrarea
Insa fara a da somnolenta. Datorita aminoacidului L-theanina si a combinatiei cu cafeina, ceaiul verde imbunatateste concentrarea si da o stare de calm fara agitatia pe care ti-o da cafeaua. S-a demonstrat ca L-theanina ajuta pacientii diagnosticati cu anxietate prin cresterea nivelului de dopamina si GABA in creier.
Ceaiul verde Matcha contine de 5 ori mai mult L-theanina decat ceaiul verde obisnuit (20 de miligrame versus 4 miligrame).
Scade riscul bolilor de inima si hipertensiunea
Conform celor mai recente studii de la Harvard, ceaiul verde ar putea scadea colesterolul LDL si trigliceridele si prin urmare reduce riscul de moarte cauzat de boli de inima si infarct.
Antioxidantii din ceaiul verde pot ajuta la blocarea oxidarii colesterolului „rau” LDL si la cresterea colesterolului „bun” HDL. Studii care confirma cele de mai sus pot fi citite aici si aici.
Scade riscul de diabet tip 2
Diabetul de tip 2 este o afectiune cronica ce afecteaza modul in care organismul proceseaza zaharul din sange sau glucoza.
Consumul de ceai verde si cafea a fost asociat cu o scadere a riscului de diabet. Mai multe despre asta poti citi si aici.
Detoxifiaza organismului
Culoarea verde intens a ceaiului Matcha este dat de nivelul mare de clorofila. Clorofila este un pigment din plante care este responsabil cu absorbtia luminii in procesul de fotosinteza. Faptul ca ceaiul matcha este crescut la umbra face ca acest ceai sa fie mult mai bogat in clorofila decat orice alt ceai.
Ceaiul verde Matcha este un detoxifiant foarte eficient si poate ajuta in eliminarea toxinelor, chimicalelor si a metalelor grele din corp. Clorofila creste capacitatea sangelui de a transporta oxigen si alti nutrienti catre celule, ceea ce ajuta corpul sa se regenereze si sa se detoxifieze la nivel celular.
Cum sa alegi si sa folosesti ceaiul verde Matcha
Alege un ceai care sa aiba in compozitie doar ceai verde Matcha. Stiu ca pare redundant insa multe ceaiuri au in compozitie si alte ingrediente care sa il faca „baubil” (zahar, indulcitori nocivi, arome, potentiatori etc)
Personal nu ma impac deloc cu gustul intens de ceai verde insa il adaug in shake-urile proteice sau in oatmeal. Pe oriunde pot 🙂
Daca iti place gustul ceaiului verde, poti face latte-uri cu lapte de cocos sau orice alt lapte iti place, sa il pui in shake-uri ca mine sau sa il bei ca atare doar cu apa.
Se pare ca cel mai bun ceai verde Matcha din punct de vedere calitativ este cel japonez si nu cel chinezesc. S-a aratat ca cel chinezesc este mult mai contaminat cu pesticide si metale grele.
Efecte adverse ale ceaiului verde Matcha
Are o cantitate considerabila de cafeina, deci atentie daca ai o sensibilitate la cafeina sau probleme de sanatate care nu iti permit consumul de cafeina.
Daca ai anemie, ceaiul verde poate scadea absorbtia fierului din organism, deci ai grija sa suplimentezi cu fier si sa consumi alimente bogate in fier.
Este contaminat in mod natural cu o cantitate destul de mare de plumb pe care planta o ia din sol si pentru ca se consuma frunzele de ceai ca atare (frunzele se fac pulbere), nivelul ingerat este mult mai mare decat la ceaiul verde pliculete. Din acest motiv ar trebui limitat consumul la o cana pe zi. Mai multe informatii aici.
De asemenea, consumul de ceai verde ar putea interactiona cu anumite pastile. Daca esti sub un anumit tratament, consulta-te cu medicul inainte, sa fii sigur ca nu faci mai mult rau decat bine.
[…] Ceai verde […]