
Acest aminoacid este prezent in carnea de vita, peste, pasari de curte, oua si produse lactate insa si in forma de suplimente.
Pentru mine, am ales acest supliment de L-Arginina pudra de la Now Sports, cu puritate farmaceutica.
Dar ce Beneficii are L-Arginina?
Functia cruciala a argininei este productia de oxid nitric (un vasodilatator cu multe functii fiziologice si patologice), compus pe care corpul nu-l poate produce singur. Majoritatea efectelor pozitive DEMONSTRATE ale argininei deriva din oxidul nitric.
Eliberarea de hormon de crestere
Bodybuilderii folosesc arginina impreuna cu alte suplimente pentru a imbunatati cresterea musculara in antrenamentele cu greutati. Un studiu publicat in 2010 in „Journal of Strength and Conditioning Research” a examinat combinatia de aginina impreuna cu un alt aminoacid, ornitina, in promovarea eliberarii de hormon de crestere (HGH).
Desi studiul a presupus examinara a numai 9 indivizi trecuti pe suplimente si 8 pe placebo, cercetatorii au conchis ca HGH si cel de crestere indus de insulina (factor 1) au inregistrat cresteri semnificative atunci cand se combina arginina cu ornitina inainte de antrenamente de rezistenta intense.
Beneficiile cardiovasculare ale L-Argininei
Oxidul nitric relaxaza vasele sangvine, facand, astfel, din arginina un supliment foarte util daca suferiti de diferite forme de afectiuni cardiovasculare. Daca suferiti de insuficienta cardiaca, angina sau va refaceti dupa un atac cardiac, arginina poate fi utila luata individual sau impreuna cu alte medicamente.
Nu incercati niciodata sa va tratati singuri in aceste conditii, totdeauna consultati medicul inainte de a lua orice forma de supliment.
Functia Sexuala a L-Argininei
Nivelul scazut de nitrati in sange si urina poate cauza disfunctii erectile. Arginina ajuta cresterea de oxid nitric in corp, fapt ce poate reduce simptomele disfunctiei erectile. Un test efectuat pe 40 de indivizi, publicat in „Journal of Sex and Marital Therapy” a indicat faptul ca, in combinatie cu picnogenol (un medicament utilizat pentru tratamentul tulburarilor circulatorii), functia erectila a fost imbunatatita in 90 din cazuri.
L-Arginina creste imunitatea
Arginina imbunatateste functia imuna si raspunsul imun prin cresterea dimensiunii si activitatii timusului. Glanda timus produce celule T, care sunt componente cruciale pentru un sistem imunitar sanatos. Gasita in piele si tesuturile conjuctive, arginina poate ajuta declansarea sintezei proteice, fapt ce ajuta in vindecarea ranilor, scaderea timpului de recuperare si reduce riscurile de infectie in urma ranilor sau operatiilor.
Acum ca am lamurit si asta, citeste continuarea
Alte utilizari ale L-Argininei
Arginina poate imbunatati functia renala si reduce simptomele asociate cu infectiile urinare prin neutralizarea nivelurilor ridicate de amoniac din corp. Prin stimularea productiei de hormoni de crestere ea poate ajuta in diagnosticarea si tratarea afectiunilor glandei pituitare atunci cand este administrata in forma injectabila.
Poate dura pana la 3 luni pana cand efectele administrarii de arginina sa fie vizibile. Doza normala zilnica poate ajunge pana la 10 grame. In cazul in care va antrenati intens, recomand jumatate din cantitatea aceasta inainte de antrenament, jumatate dupa.
Efecte secundare: Precautii si pericole
Intotdeauna consultati medicul inainte de a va administra L-arginina sau orice alt supliment, pentru ca exista riscul de interactiune cu alte medicamente. L-arginina poate interactiona cu o serie de medicamente utilizate in disfunctii erectile.
Pot aparea efecte secundare precum disconfort stomacal inclusiv greata si crampe stomacale dar si un numar mai mare de scaune. De asemenea, pot aparea semne de accentuare a simptomelor de astm. Suplimentar, arginina poate provoca tensiune sangvina scazuta (prin vasodilatatia provocata) si schimbari in balanta chimica de electroliti din fluxul sangvin.
Persoanele cu afectiuni hepatice sau renale pot lua arginina numai sub supraveghere medicala. Injectiile cu arginina pot cauza dureri de spate in zona lombara, inrosiri ale fetei, dureri de cap, senzatie de amorteala precum si sindromul „picioarelor nelinistite”.
De asemenea poate declansa severitatea eruptiilor de herpes. Suplimentar, L-arginina ar trebui evitata de catre femeile insarcinate sau care alapteaza.
Buna, din nou. Am nevoie de sfatul vostru in legatura cu arginina. Eu iau CLA si Carnitina. As vrea ceva care sa ma ajute cu tonifierea si din cate am citit arginina mi s-ar potrivi pe langa shake -ul proteic etc. Problema ar fi cu reactiile adverse deoarece eu in general am tensiunea undeva la 10 si daca o scade si mai mult nu e prea bine . Din pacate, nu stiu medicul de familie cat m-ar putea ajuta cu astfel de informatii mai ales ca nu prea impartasesc ei astfel de pasiuni ca sportul si atunci m-ar expedia pe motiv ca sunt slaba si frumoasa :). Merci anticipat . Spor in toate!
Pentru tonifiere nu ai nevoie neaparat de suplimente, in afara de un aport proteic adecvat. In schimb, ai nevoie de antrenamente cu greutati pe care sa le cresti treptat. Sanatatea este cea mai importanta, daca suplimentele au efecte adverse, nu le mai lua.
Bună! Medicul de familie te poate trimite, sau îndruma la un medic specialist. E mai bine să ști sigur dacă îți pui sănătatea în pericol.
Thumbs up! 🙂
Iau deja coprenesa pt tensiune si mi sa dat de la medicul meu de gastro si arginina pt steatoza hepatica si am grețuri groaznice dureri de cap ,balonări ,constipație si stare generală de rău ,ar trebui sa întrerupe medicamentul pt tensiune pe perioada tratamentului cu arginina? Poate nu mai am aceleași simptome.
Angelica, cel mai bine este sa vorbesti cu medicul 🙂
Buna ziua, imi puteti spune de un se poate cumpara produsul de la now sports? Multumesc.
Suplimente.ro