Semintele de Canepa: un super aliment

2
4235

Mi-am comandat de aici seminte de canepa (bio), proteina din canepa si cateva batoane cu canepa si smochine pentru „testare” :). Tin sa precizez ca acesta nu este un articol platit, produsele comandate mi-au placut foarte mult si de aceea am hotarat sa scriu despre beneficiile semintelor de canepa.

Lasand la o parte profesionalismul de care au dat dovada cei de la Canah, despre beneficiile semintelor de canepa s-a mai scris pe acest site, aici si aici.

Daca vei consuma seminte de canepa NU TE VEI DROGA. Diferenta principala intre cele doua specii de planta este continutul de THC (delta-9-tetrahidrocanabinol).

Canepa este soiul comercial sau industrial, cultivata pentru productia de textile, hrana, materiale de constructie, combustibil etc. Limita legala a continutului de THC al canepei este sub 0.2%. Continutul de THC al marijuanei poate ajunge pana la 8% – 12%. Exista soiuri de marijuana care pot ajunge la valori de chiar pana la 20% (info de aici)

Semintele de canepa sunt un super-aliment

Daca esti in cautarea unui super-aliment pentru a il adauga dietei tale, semintele de canepa este tot ce iti trebuie. Contine  grasimi sanatoase,  proteina vegetala de cea mai buna calitate – usor asimilabila, carbohidrati si fibre, plus cantitati mari de vitamina E.

Mai mult decat atat, semintele de canepa contin o cantitate foarte mare de grasimi sanatoase – omega 3 si 6, intr-o proportie perfecta, mult mai mult decat semintele de in, de exemplu.

Proteina vegetala de calitate exceptionala

Proteina de canepa ii contine pe toti cei 21 aminoacizii cunoscuti, inclusiv pe cei 8 amino-acizi esentiali, pe care organismul uman adult nu ii poate produce. 65% din continutul total de proteina din semintele de canepa este proteina globulara numita edestina, care se aseamana foarte tare cu globulina din plasma sanguina umana. Edestina este usor de digerat, este absorbita usor si vitala pentru mentinerea unui sistem imunitar sanatos. Edestina are abilitatea unica de a stimula producerea de anticorpi impotriva agentilor invazivi. 

Spre deosebire de alte pudre proteice, cea din canepa are un continut bogat in acizii grasi polinesaturati esentiali omega 6 si omega 3 in raportul ideal de 3:1 pentru asimilarea de catre organism.

 Grasimi esentiale sanatoase

Canepa este foarte bogata in grasimi esentiale omega 6 – acid gama linoleic (GLA) si omega 3 – acid alfa linoleic (ALA), intr-un raport perfect pentru sanatate de 3:1 (spre deosebire de celelalte grasimi). Aceste grasimi “bune” ajuta la reducerea riscului bolilor de inima, diabet, Alzheimer si alte boli cronice.

Acum ca am lamurit si asta, citeste continuarea

Omega 3 reduce inflamatiile din corp, riscul de cancer, bolile de inima si artrita. De asemenea, ajuta buna functionare a creierului si a memoriei.

Omega 6  lupta impotriva inflamatiilor din corp si determina corpul sa nu depoziteze grasime contribuind chiar la arderea ei, asa cum am scris si aici.

 Imbunatateste imunitatea, memoria si capacitatea de invatare

Conform studiilor facute la Universitatea din Michigan, semintele de canepa contin un compus care ar putea ajuta procesul de invatare, memoria si functia imunitara. Conform acestora, semintele de canepa stimuleaza o enzima a creierului cunoscuta sub numele de calcineurin care joaca un rol esential in activitatea sinapselor creierului.

Sursa importanta de vitamina E

Semintele de canepa sunt o sursa importanta de vitamina E, care te ajuta sa iti imbunatatesti functia imunitara, amelioreaza simptomele artritei reumatoidale si este foarte buna pentru piele/par/unghii. Vitamina E are si un rol important in formarea celulelor rosii din corpul tau, si iti ajuta corpul sa asimileze vitamina K care ajuta la coagularea sangelui.

Cate calorii au semintele de canepa?

Asa cum am scris si aici, o lingurita de seminte de canepa are doar 63 de calorii, 5g de grasimi (1g de saturate, 4g nesaturate), 1mg sodiu, 1g carbohidrati, 1g fibre, 4g proteina, 8% din doza zilnica recomandata de calciu. De asemenea, are vitamina A, C, D, E si B.

Atentie!

Cand este expusa la temperaturi inalte, grasimea polinesaturata din semintele de canepa si uleiul de canepa se transforma in peroxid de aceea semintele si uleiul de canepa ar trebui folosite numai in retete care pastreaza alimentele sub temperatura de fierbere.Daca vreti mai multe informatii, gasiti aici studii de specialitate.

2 COMENTARII

    • Buna Alexa!

      Este extrem de simplu, le poti manca pur si simplu (sunt delicioase) sau in iaurt, salate. Daca vrei ceva mai „elaborat”, poti sa te inspiri de aici:

      Sa nu uiti sa impartasesti 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.