Foarte bun.
Conform Wikipedia, Xylitolul este un indulcitor folosit in mod natural ca un inlocuitor al zaharului. Se gaseste in fibrele multor fructe, legume, ciuperci, cereale sau scoarta unor copaci. Xylitolul este la fel de dulce precum zaharoza avand insa doar doua treimi din calorii.
Cercetari din peste 40 de tari au demonstrat eficienta xylitolului in igiena orala, curatarea sistemului respirator, diabet, controlul greutatii, sanatatea oaselor, sanatatea pielii.
Desi numele de xylitol ne duce cu gandul la o substanta chimica, xylitolul este cat se poate de natural si se gaseste si in fructe precum zmeura, capsunile, salata, conopida, porumb. Pentru scopuri comerciale, de regula de extrage fie din coaja de mesteacan fie din cocean de porumb.
Nutritie
O lingurita de xylitol are 10 calorii, 4g de carbohidrati si indice glicemic 7. Alcoolul din acest zahar nu are impact asupra insulinei, ceea ce il face sigur pentru diabetici.
Indicele glicemic foarte scazut al xilitolului ajuta nu numai la pastrarea intre limite normale a glicemiei, ci si la reglarea senzatiei de foame si ajuta in problemele legate de obezitate. Xilitolul se absoarbe si se transforma lent in organism, de aceea creeaza o stare de satietate si scade pericolul supraalimentarii. Apoi, datorita faptului ca are continut caloric cu 40% mai puţin faţa de zahar, xilitolul ajuta la scaderea aportului caloric, implicit la scaderea in greutate.
Nu contine nu stiu ce vitamine sau minerale insa se pare ca ajuta in absorbtia calciului si a vitaminelor B. Xylitolul furnizeaza cantitati de glicogen ficatului, un procent de 10% este metabolizat de rinichi si diferenta este folosita de celule, cortexul suprarenal, plamani, creier si alte tesuturi.
Va sfatuiesc totusi sa cautati o sursa curata de Xylitol, eu am cumparat de pe suplimente.ro
Beneficiile aduse de consumul de xylitol
Xylitolul are cateva beneficii cu care zaharul nu se poate lauda. Foarte bun impotriva cariilor, acesta fiind si unul dintre motivele pentru care il gasim in pasta de dinti si guma de mestecat. In cateva studii, s-a aratat ca ar fi eficient in tratarea infectiilor urechii, inhiba dezvoltarea streptococului pneumoniei si ajuta in prevenirea osteoporozei accelerand repararea oaselor si absorbtia calciului.
Ca si in cazul altor alcooli, si xylitolul poate cauza diaree daca sunt consumate cantitati mari (peste 50g/zi). Alte simptome are unui consum ridicat de xylitol ar fi: stare de rau, balonare, colici.
Atentie!
Desi este foarte sigur pentru oameni, xylitolul este TOXIC pentru caini daca acestia inghit mai mult de 100 miligrame pe kilogramcorp. Acest lucru se datoreaza modului diferit in care cainii metabolizeaza zaharul din sange.
Eu folosesc xylitol in fiecare zi in cafea, nu ii schimba gustul asa cum face stevia. Am reusit sa fac si prajituri cu xylitol, prajitura cu branza este un deliciu 🙂
Acum ca am lamurit si asta, citeste continuarea
Zaharul este toxic, va recomand sa evitati indulcitorii artificiali, s-a demostrat clinic ca sunt CANCERIGENI, sa treceti pe stevia si xylitol si evident, sa faceti miscare 🙂
Buna seara,
Am citit referitor la propietatiile xylitolului,
Am rugamintea sa-mi comunicati unde se comercialiizeza acest minunat produs ?
Cu multumiri,
Mihai Ignat
O cautare pe google va ajuta cu siguranta 🙂
Gasiti la Auchan