Strugurii ingrasa?

3
69262

Toata lumea stie (si sa da cu parerea) ca la „dieta” nu se mananca banane, struguri si pere. Nimeni nu se intreaba si daca este adevarat sau de ce nu se mananca sau in ce cantitate avem voie sa mancam aceste fructe. In articolul acesta o sa lamurim acest topic: strugurii ingrasa sau nu?

Fiind in plin sezon, as vrea sa vorbim despre struguri: Strugurii ingrasa? Chiar trebuie sa trecem peste toate beneficiile absolut miraculoase pe care le au, doar ca sa nu ne ingrasam? Ce este pe primul loc, sanatatea sau greutatea?

Indicele glicemic al strugurilor

In functie de soi, au un indice glicemic cuprins intre 43 si 59.

Ca sa intelegi, standard, glucoza are indice glicemic 100. Daca o persoana consuma alimente cu un index de 60, nivelul zaharului din sange creste in doua ore cu 60%, raportat la ingerarea unei cantitati similare de glucoza pura. Deci temerea ca strugurii ingrasa prin aportul de fructoza nu e adevarat (doar atunci cand tineti „diete” bazate exclusiv pe struguri – extrem de periculoase!)

Pe siteul Harvard Medical School gasiti ce indice glicemic au alimentele pe care le consumati.

Resveratrolul: Efectele antioxidante generate de struguri

Strugurii abunda in antioxidanti, fitonutrienti (ca cei din fructele de padure), resveratrol. Este important de retinut ca cea mai mare concentratie de antioxidati se poate gasi in coaja strugurelui, antioxidanti care ajuta la protejarea celulelor fata de actiunea radicalilor liberi. Din nou, temerea ca strugurii ingrasa va pot tine la departare de o serie de beneficii extraordinare pentru sanatate.

Efecte antiinflamatoare si de protectie cardiovasculara

strugurii-ingrasa

Alaturi de suportul antioxidant, strugurii au si un efect puternic antiinflamator (atentie, strugurele cu coaja!)

De asemenea, strugurele ajuta la:

Strugurii cresc glicemia?

Studiile au aratat ca strugurii au un efect foarte bun asupra echilibrului zaharului din sange si regleaza eliberarea treptata a insulinei.

Acum ca am lamurit si asta, citeste continuarea

Conform „European Journal of Pharmacology”, resveratrolul, un antioxidant foarte puternic din strugure, este bun si in cazul diabeticilor care sunt preocupati constant daca strugurii ingrasa. Acesta ajuta la reglarea nivelului glucozei din sange afectand modul cum organismul secreta si foloseste insulina. Resveratrolul poate avea un impact asupra greutatii in cazul diabeticilor, ajutand la reducerea obezitatii care poate duce la complicati la diabetici.

Efecte anti-imbatranire si longevitate

Cel mai important antioxidant din strugure este resveratrolul (regasit si in vinul rosu), ale carui efecte anti-imbatranire au fost confirmate de foarte multe studii.

Resveratrolul este considerat cel mai puternic antioxidant cunoscut pana acum, de cinci ori mai puternic decat betacarotenul, de 50 de ori mai puternic decat vitamina E si de 20 de ori mai puternic decat vitamina C. Aceasta substanta mentine capacitatea de functionare normala a trombocitelor, ajuta la scaderea vascozitatii sangelui, imbunatatind astfel, circulatia sangelui, arterele ramanand elastice. Are un puternic efect antiinflamator si antibacterian, mentine elasticitatea si fermitatea pielii, impiedica imbatranirea prematura.

Strugurii ingrasa? NU! Sunt un aliment anti-cancerigen

S-a demonstrat ca incetineste cu pana 50% inmultirea celulelor cancerigene sau poate chiar sa le si opreasca. Stimuleaza inmultirea celulelor sanatoase si capacitatea lor de regenerare.

Deci: strugurii ingrasa?

strugurii-ingrasa

100g  struguri = apx 70 de calorii. Comparat cu alte fructe, strugurii au un nivel mai mare de fructoza insa daca alegi sa consumi struguri in locul unor biscuti, alegerea este cu minim 50% mai putin calorica si cu 100% mai avantajoasa pentru corpul tau, datorita aportului de vitamine, minerale, fibre si antioxidanti.

NU, STRUGURII NU INGRASA, chiar ajuta in slabire si detoxifierea organismului datorita cantitatii importante de vitamine, potasiu si fibre. Atentie:

  • nu arunca samburii strugurilor, se pare ca acestia dau un imbold metabolismului, ajuta in procesul de ardere a caloriilor si stimuleaza energia musculara (cititi despre asta aici: Grape Seed Extract Boosts Muscle Energy & Calorie Burning).
  • daca obtiectivul tau este sa slabesti, consuma strugurii in prima parte a zilei. Strugurii ingrasa cand sunt consumati in exces, mai ales seara,cand organismul se pregateste de somn – vezi ritmul circadian
  •  conform Wikipedia, strugurii nu sunt la fel de buni si pentru caini
  • ia struguri din surse bune, sunt printre fructele cele mai inundate de pesticide

Concluzie

Strugurii, ca orice alt fruct, nu ingrasa daca se mananca cu moderatie. Din contra, ne ajuta sa prevenim anumite boli, sa fin frumosi si sanatosi. Alege intotdeauna fructe din cele mai bune surse cu putinta, incearca sa consumi pe langa fructe si proteine de calitate, grasimi sanatoase si nu uita de suplimente de calitate si te asigur ca nu te vei  ingrasa.

Personal, abia astept sa fie copti strugurii tatalui meu, care sunt ceeeeei mai buni struguri negri ever! 🙂 Pana sosesc strugurii de la ei, mai suplimentez din cand in cand. Prefer sursele organice, evident.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.