Pentru ca stiu ca zaharul nu este sanatos, in special in exces, am cautat tot timpul alternative sanatoase ale acestuia. Dupa lungi si lungi cercetari am ajuns la concluzia ca Stevia ar fi cea mai sanatoasa varianta (Stevia nu Ștevie! :P). Acum nu mai sunt asa sigura.
Exista o confuzie generala cu privire la indulcitorii de pe piata, unii sunt daunatori altii au si efecte benefice asupra sanatatii. Xylitolul este bun, insa trebuie investigat de unde este extras. Daca este extras din porumb (care este de cele mai multe ori modificat genetic) evita-l, cauta unul extras din mesteacan.
Mierea si siropul de artar, au ceva beneficii decat zaharul insa tot are zahar – fructoza si sunt de evitat.
Stiu ca poate fi frustrant sa constati ca totul in jurul tau are potential daunator. Insa, daca vrei sa ai o sanatate buna trebuie sa faci un minim de cercetare si apoi gata, stii ce trebuie sa cumperi.
Ce este Stevia?
Stevia a fost folosita multe decenii ca indulcitor si ca planta medicinala in multe culturii in jurul lumii dar a devenit populara in anii recenti. Este originara din America de Sud.
Stevia este o planta de 200 de ori mai dulce decat zaharul, insa nu ridica glicemia deloc, spre deosebire de alti indulcitori artificiali.
Din pacate, in timp de frunza de stevie este un indulcitor natural, multe forme moderne ale acestui indulcitor iau forma de pudre, care presupun super procesare chimica.
Sunt 2 compusi in stevia care sunt responsabili de gustul foarte dulce: stevioside si rebaudioside A.
Rebaudioside A este cel mai frecvent extras si folosit in pudre de stevia, dar de cele mai multe ori nu este singurul ingredient si in combinatie cu erythritol din porumb, dextroza, acesulfam K, aspartam etc.
Acum ca am lamurit si asta, citeste continuarea
Stevioside este in proportie de numai 10% din Stevia si este responsabila de gustul usor amarui pe care multi dintre voi il simt dupa ce gusta ceva indulcit cu stevia. Totodata, este si responsabil cu efectele benefice cu care stevia este creditata.
Este Stevia Sanatoasa?
Pentru a raspunde la aceasta intrebare, este necesar sa diferentiem stevia procesata si stevia naturala sau cat mai apropiata de starea sa naturala. Planta de stevia pe care o poti creste in gradina sau balcon si pe care o poti usca si face din ea tinctura, este considerata sanatoasa si ok pentru consum, fiind considerat ca aduce beneficii sanatatii. Poti cumpara de la Plafar tinctura gata facuta. Eu cumparam una de la Hypericum Impex si era foarte buna. Probabil intre timp sunt mai multe sortimente.
De evitat Stevia pudra intrucat trece prin multe procese chimice sa ajunga la culoarea aia alba (nu uita ca la origine este o frunza).
Ce beneficii are Stevia?
Asa cum ziceam la inceput, Stevia a fost folosita de multe decenii ca planta medicinala.
- Reduce tensiunea arteriala
- Are potential de reducere a cresterii celulelor canceroase in cazul cancerului de san
- Alt studiu spune ca Stevia scade glicemia si ajuta in lupta cu diabetul.
- Scade oxidarea colesterolului LDL indicand ca ar putea ajuta la prevenirea bolilor de inima. Studiul a fost facut pe animale si il puteti citi in detaliu aici
- S-a aratat ca are efecte anti-inflamatoare, anti-cancerigene, diuretice si imunomodulatoare.
Bineinteles, ca doar faptul ca eviti zaharul, aduce beneficii de neimaginat sanatatii.
Ce riscuri are consumul de Stevia?
Tot la inceputul articolului iti spuneam ca am niste dubii in legatura cu Stevia chiar si in cea mai naturala forma posibila. Desi sunt studii care spun ca Stevia este sigura si nu ridica probleme, recent am dat peste un studiu care demonstreaza ca Stevia (mai exact Stevioside) are efecte cotraceptive pe soareci, ceea ce inseamna ca are un impact asupra estrogenului, progesteronului sau asupra ambelor. Studiul a fost facut pe soareci cu cantitati foarte mari de stevioside.
Consumul moderat de Stevia nu afecteaza fertilitatea sau sanatatea pe termen lung, insa nu ar trebui consumata daca ai probleme hormonale, un sistem imunitar deficitar sau vrei sa ramai insarcinata.
Concluzia?
Personal in acest moment fac o pauza de Stevia. Imi doresc un copil si nu as vrea sa afectez acest proces in niciun fel. Acesta este si motivul pentru care am scris acest articol. Stiu ca am recomandat Stevia in retetele mele, insa daca vrei sa ramai insarcinata sau ai probleme hormonale/imunitare, iti recomand sa eviti stevia.
Inlocuitor pentru stevia poate fi un xylitol mai de calitate (nu extras din porumb), erythritol sau deloc.
Buna Ina, chiar azi am cumparat o sticluta de stevia de la farmacie, este in stare lichida si as vrea sa te intreb daca e mai buna decat cea pudra?
Buna, Teodora!
Studiile spun ca varianta lichida ar fi mai aproape de cea mai naturala varianta. Insa totusi sa fii atenta sa nu contina alti indulcitori pe langa.
Multumesc mult de raspuns!
Din cate am citit este de evitat complet zaharul mai ales in cazul in care vrei sa ramai insarcinata.
As recomanda urmatoarea carte pentru cine nu este deranjat sa citeasca in engleza:
It Starts with the Egg: How the Science of Egg Quality Can Help You Get Pregnant and Prevent Miscarriage Paperback – Mar 28 2014
by Rebecca Fett (Author)