Scortisoara: condimentul care face minuni pentru sanatate

3
14888

Scortisoara este recoltata din scoarta interioara a copacilor numiti Cinnamomum. In Egiptul antic scortisoara era extrem de valoroasa si rara, era scumpa si deseori era oferita ca si cadou ca semn de inalt devotament.

Scortisoara este un condiment puternic, avand efecte benefice asupra sanatatii motiv pentru care a fost folosit mult timp in scopuri medicinale sa nu mai zic de aroma dulce si parfumata. Conform unui studiu, dintre 26 cele mai populare plante medicinale si condimente din lume, scortisoara este pe locul 1 ca nivel al antioxidantilor. Mirosul specific, culoarea si savoarea scortisoarei este datorata partii uleioase din copacul din care creste. Cercetatorii au dovedit faptul ca datorita continutului insemnat de antioxidanti si flavonoizi scortisoara este unul dintre cele mai sanatoase condimente din lume, fiind anti-inflamator, anti-diabetic, anti-microbial, protejand imunitatea si avand abilitati protective impotriva cancerului si a bolilor de inima.

Beneficiile nutritionale ale scortisoarei

scortisoara nutrienti

O lingurita de scortisoara macinata contine:

  • 19 calorii
  • 4 grame de fibre
  • 73% mangneziu
  • 8% calciu
  • 4% fier
  • 3% Vitamina K

Un pic de scortisoara iti va face mult bine pe termen lung, datorita abilitatilor sale antioxidante. Doar jumatate de lingurita in fiecare zi poate avea efecte pozitive asupra glicemiei, digestiei, imunitatii si nu numai. Doze mai mari sunt benefice pentru a scadea riscul de boli de inima, diabet, cancer si boli neuro-degenerative.

Care sunt beneficiile dovedite ale scortisoarei?

Scortisoara este bogata in antioxidanti

scortisoara

Antioxidantii ajuta la reducerea radicalilor liberi si incetinesc imbatranirea. Studiile facute in domeniu au identificat in scortisoara 41 de compusi protectori. Conform scalei ORAC care masoara cantitatea de antioxidanti din diverse alimente, scortisoara se claseaza pe locul 3 dintre toate ierburile, condimentele din lume. Aceste beneficii uimitoare ale scortisoarei sunt datorate antioxidantilor (polifenoli, acid phenolic, flavonoizi). Acesti antioxidanti sunt similari cu alti antioxidanti pe care ii gasim in alte super-alimente precum afinele, vinul rosu sau ciocolata neagra. Acesti compusi lupta impotriva stresului oxidativ care in timp poate provoca diverse afectiuni, imbatranire prematura, Alzheimer, Parkinson mai ales cand acest stres oxidativ este necontrolat si pe perioade indelungate.

Scortisoara are proprietati anti-inflamatorii

Antioxidantii din scortisoara au efecte anti-inflamatorii, care pot ajuta la scaderea riscului bolilor de inima, cancer si multe altele. Deoarece scortisoara scade nivelul inflamatiilor, este foarte eficient in managementul durerii, studiile aratand faptul ca scortisoara ajuta in febra musculara, calmeaza durerile menstruale si scade severitatea reactiilor alergice.

Scortisoara protejeaza sanatatea inimii

Consumul de scortisoara reduce mai multi factori de risc in bolile de inima inclusiv nivelul crescut al colesterolului, trigliceridelor si al presiunii arteriale. Citeste in detaliu acest studiu. Compusii din scortisoara sunt capabili sa ajute la scaderea colesterolului „rau” LDL si al trigliceridelor si in acelasi timp sa mentina nivelul colesterolului „bun” HDL. S-a aratat ca scortisoara reduce tensiunea arteriala, care poate fi o cauza de infarct. De asemenea, scortisoara este foarte bun coagulant, ajuta circulatia sangvina si grabeste repararea tesuturilor (de aceea este bun in febra musculara).

Scortisoara are efect anti-diabetic

scortisoara

Scortisoara scade glicemia si poate imbunatati sensibilitatea la insulina (care este un hormon vital ce ajuta la mentinerea glicemiei constante) Diabetul se formeaza atunci cand se produce rezistenta la insulina si controlul glicemic se face cu dificultate, sau cineva dezvolta incapacitatea de a gestiona cat zahar (glucoza) intră în fluxul sanguin. Aceeasi problema cu rezistenta la insulina este, de asemenea, asociat cu alte conditii, cum ar fi sindromul metabolic si cresterea in greutate. Beneficiile scortisoarei exista deoarece joacă un rol in blocarea anumitor enzime numite alanine care permit ca glucoza sa fie absorbita in sange.

Prin urmare, s-a dovedit ca reduce cantitatea de glucoza care intra in sange dupa o masa bogata in zahar, lucru care este deosebit de important pentru cei cu diabet zaharat. Din acest motiv, multe studii au aratat ca persoanele cu diabet de tip 2 pot experimenta efecte pozitive semnificative asupra markerilor de zahar din sange, prin suplimentarea cu extract de scortisoara. Un alt beneficiu pentru cei cu diabet zaharat este faptul ca scortisoara ajuta la combaterea bolilor de inima si scade nivelul colesterolului rau (cei cu diabet zaharat sunt mai expusi riscului de a dezvolta un nivel crescut de LDL).

Acum ca am lamurit si asta, citeste continuarea

Scortisoara poate scadea riscul de cancer

Datorită abilităților sale antioxidante, scortisoara poate proteja impotriva deteriorarii ADN-ului, mutatiei celulare, si cresterii tumorii canceroase. Studiile au aratat ca beneficiile scortisoarei pentru sanatate se datoreaza unui compus care are capacitatea de a inhiba cresterea tumorii canceroase si de a proteja ADN-ul, incurajand in acelasi timp celulele canceroase sa se autodistruga. Acest lucru este valabil mai ales la nivelul colonului; Studiile arata ca scortisoara poate imbunatati starea de sanatate a colonului, reducand astfel riscul de cancer de colon.

Scortisoara este considerata ca fiind un agent natural anti-cancer din cauza abilitatilor sale puternice antioxidante, astfel incat, in viitor, ar putea fi util pentru a suplimenta cu extract de scortisoara pentru cei care au un risc crescut de a dezvolta cancer.

Scortisoara lupta impotriva virusurilor si infectiilor

Scortisoara are proprietati antimicrobiale, antibiotice, antifungice si antivirale. Aceste proprietati sunt date de uleiurile esentiale din scortisoara.

Scortisoara poate ajuta in preventia sau tratamentul candidozei

Anumite studii au ajuns la concluzia ca proprietatile puternic anti-fungice ale scortisoarei pot fi eficiente in oprirea sau vindecarea Candidozei. S-a dovedit ca scortisoara poate scadea raspandirea candidozei, crestere care poate provoca probleme digestive si simptome autoimune. In plus, un alt beneficiu al scortisoarei este acela ca ajuta la controlul nivelului zaharului din sange dat fiind faptul ca prea mult zahar in tractulul digestiv este asociat cu un risc crescut de candidoza.

Care este cea mai buna scortisoara?

Ceylon-Versus-Cassia-Cinnamon

Pana in prezent sunt cunoscute aproximativ 250 de specii de scortisoara insa sunt numai 2 tipuri care sunt frecvent comercializate: Scortisoara Ceylon (catalogata drept scortisoara adevarata) si scortisoara Cassia pe care o gasim cel mai frecvent in magazine. Ambele tipuri de scortisoara sunt aromate si parfumate datorita uleiurilor naturale esentiale, ambele au efecte benefice pentru sanatate insa scortisoara Ceylon este considerata ca avand mai multe beneficii pentru sanatate. 

Scortisoara Ceylon se gaseste in Sri Lanka si Tailanda si este mai rara de aceea este si mai scumpa. Scortisoara Cassia vine din China, este mai ieftina si comercializata pe scara larga. Pana in prezent scortisoara Cassia a fost studiata mai mult decat Ceylon insa cercetatorii au dovedit ca Ceylon are efecte mult mai benefice asupra sanatatii decat Cassia. S-a dovedit ca scortisoara Ceylon contine in cantitati mai mici compusul care se numeste coumarins.

Se crede ca acest compus este potential daunator pentru ficat atunci cand este consumat in cantitati mari, de aceea cercetatorii considera Ceylon ca fiind o optiune mult mai sanatoasa. In ceea ce priveste gustul, scortisoara ceylon este mai aromata. De asemenea, este mai deschisa la culoare. Pe cat posibil cauta sa cumperi scortisoara organica. Daca nu scrie pe ambalaj ce fel de scortisoara este, cel mai probabil este Cassia. Ca alternativa, poti cumpara de pe internet, majoritatea site-urilor fac livrari in RO. A, si evita sa iei scortisoara „varsata”, cel mai probabil este contaminata cu ce e mai rau: arsenic, aluminiu si altele.

Eu cumpar acum de pe Amazon, cand eram in Romania cumparam de pe iHerb.com sau Amazon.co.uk.

Articolul precedentEfectele alcoolului in cresterea masei musculare si in slabire
Articolul următorSalata De Conopida Low-Carb
Sunt antrenor certificat de fitness/aerobic & functional training. M-am indragostit de eficienta HIIT (high intensity interval training) in slabire si tonifiere. Scriu pe sportaholic.ro despre slabire sanatoasa, nutritie si antrenamente eficiente. Scrie-mi pe ina@sportaholic.ro

3 COMENTARII

  1. ScorÈ›iÈ™oara este benefică în cantități mici, consumată în exces este toxică, poate afecta ficatul È™i rinichii, nu trebuie consumată împreună cu alte substanÈ›e, sau medicamente care fluidizează sângele – aspirina -, ori cu medicaÈ›ie pentru controlul nivelului de zahar din sânge, nu este indicat consumul de scorÈ›iÈ™oara femeilor însărcinate È™i nici mămicile care alăptează nu trebuie să consume acest condiment, tratamentul cu scorÈ›iÈ™oară trebuie să fie făcut numai cu acordul medicului, folosita ca È™i condiment da un plus de savoare, preparatul este mai rafinat, mai fin È™i gustos.

    • Bianca, multumim pentru comentariu. O mica precizare, pentru ca remarca ta este incompleta: te referi la cumarină, substanta care se gaseste in scortisoara conventionala comercializata pe scara larga in Romania. Tocmai de aceea Ina recomanda scortisoara ceylon, care contine cantitati insignifiante de cumarină.

      Pe viitor, te rog sa documentezi raspunsurile tale si sa nu postezi comentarii alarmante pe blog inainte sa ai o opinie formata corect si obiectiv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.