Caut in permanenta noi si noi retete fara zahar si fara gluten pentru a putea savura un desert fara sentimentul de vinovatie care parca il precede mereu. Nu-i asa ca esti in asentimentul meu?
Placinta cu mere fara zahar si fara gluten pe care am facut-o de curand este extrem de usor de facut, delicioasa, plina de vitamine, minerale si grasimi sanatoase.
Blatul pentru prajitura de mai jos poate fi folosit si pentru alte placinte, de dovleac de exemplu.
Asa cum am scris si aici, merele sunt extrem de sanatoase si ar trebui sa profitam de ele acum cand sunt pietele pline de ele. Conform Wikipedia, marul are actiune tonica, diuretica, uricolitica, depurativa, antiseptica, intestinala, hipocolesterolemianta si laxativa. Este indicat in astenie, surmenaj, convalescenta, graviditate, anemie, reumatism, guta, litiaza urica, hepatita, colibaciloza, stari febrile, ulcer gastric, gastrite, insomnie, diabet.
Despre gluten am explicat aici de ce ne otraveste intestinele si este de evitat.
Pentru a beneficia de toate beneficiile antioxidate, asigura-te ca folosesti scortisoara ceylon si nu cassia. Citeste despre beneficiile scortisoarei aici.
Placinta cu mere fara zahar si gluten
Imprima reteta
Placinta cu mere fara zahar si fara gluten este extrem de usor de facut si este potrivita pentru orice ocazie.
SpecificDesert
Portii
Timp de preparare
10portii
30minute
Timp de gatire
Timp de asteptare
40minute
20minute
Portii
Timp de preparare
10portii
30minute
Timp de gatire
Timp de asteptare
40minute
20minute
Placinta cu mere fara zahar si gluten
Imprima reteta
Placinta cu mere fara zahar si fara gluten este extrem de usor de facut si este potrivita pentru orice ocazie.
SpecificDesert
Portii
Timp de preparare
10portii
30minute
Timp de gatire
Timp de asteptare
40minute
20minute
Portii
Timp de preparare
10portii
30minute
Timp de gatire
Timp de asteptare
40minute
20minute
Ingrediente
950gramefaina de migdale
1/2linguritasare
4linguriulei de cocosextravirgin (organic daca se poate)
2bucouamai maricele
2kgmerezemoase
1lingura scortisoara
1/2linguritanucsoara
1/4lingurita cuisoare
2linguristevia/xylitol/sirop de artaroptional
Portii: portii
Etape
BLATUL: Se amesteca faina de migdale, sarea, uleiul de cocos si ouale si se "framanta" usor cu mana pana rezulta un aluat usor faramicios. Optional poti pune si putina stevia, pentru a fi mai dulce. Aluatul obtinut se imparte in 2 parti: una mai mare si una usor mai mica (pentru partea de deasupra).
Bucata mai mare de aluat se pune in tava si se intinde cu degetele (se apasa usor pana acopera toata tava). Se inteapa din loc in loc cu furculita.
Nu te descuraja daca blatul pare ca se faramiteaza. Preseaza usor cu degetele si din aproape in aproape vei reusi.
Nu este necesar sa o precoci inainte de a pune merele dar daca vrei, pune-o la cuptor 5-10 minute la 180 de grade.
COMPOZITIA: Se curata merele, se dau pe razatoare si se storc de zeama. Apoi se adauga condimentele (scortisoara, cuisoare, nucsoara) si optional stevia/xylitol/sirop de artar. Se amesteca cu mana pentru a se patrunde toate aromele si se pune in tava peste blat.
Deasupra merelor trebuie asezata cealalta parte de blat. Fie faci un blat uniform si il pui peste mere fie faci fasii de aluat pe care le pui peste mere formand un grilaj. Ramane la latitudinea ta. Din punctul meu de vedere este mai usor sa faci fasii.
Apoi se pune in cuptorul preincalzit la 180-200 grade C 40-45 de minute pana cand capata o crusta frumoasa.
Se lasa se se "odihneasca" 20-30 de minute inainte de servire.
Notitele retetei
*Eu am folosit faina alba de migdale. Adica, atunci cand au fost macinate pentru a rezulta faina, s-au folosit migdale decojite.
Partajeaza reteta
8 COMENTARII
Buna, Ina! Misto reteta, am sa ma asigur c-o voi incerca.
Am o intrebare: crezi ca-i pot spori continutul proteic cu cateva 2-3 cupe de whey in pasta de mere? Mi-e frica cu timpul mare de coacere, mi-e sa nu se transforme in cauciuc, cum are tendinta whey-ul.
Si inca ceva, ai idee de continutul caloric per felie?
Cred ca poti sa ii adaugi pudra proteica daca lasi merele mai zemoase si nu le storci prea bine. Incearca si spune-ne si noua 🙂
Nu am calculat macronutrientii de data asta. Data viitoare promit.
Ptr ca va apreciez,simt nevoia de o completare:Toate cerealele contin acidul fitic, care se gaseste in invelisul/stratul exterior sau tarata. Acidul fitic se poate combina cu calciu, magneziu, cupru, fier si, in special, zinc in tractul intestinal si astfel poate bloca absorbtia acestor minerale. Solutia: Proteinele din cereale, in special glutenul, sunt greu digerabile. O dieta bogata in cereale integrale nefermentate, in special cereale cu un continut mare de gluten, cum ar fi: graul, exercita o presiune extrem de mare asupra intregului sistem/mecanism digestiv. Cand acest mecanism devine mai sensibil, odata cu varsta sau suprasolicitarea, rezultatul devine vizibil sub forma de alergii, boala celiaca, boli mentale, indigestie cronica si suprapopularea fungica (candida). In timpul procesului de macerare/fermentare, glutenul si alte proteine greu digerabile sunt partial distruse in componenti mai simpli si mult mai accesibili pentru absorbtie.
Pregatirea prin macerare, fermentare sau incoltire a cerealelor inainte de prepararea propriu-zisa va neutraliza acidul fitic si va imbunatati absorbtia mineralelor, in special a calciului, magneziului, cuprului, fierului si zincului. Aceste metode de pregatire permit enzimelor, lactobacililor si altor organisme benefice nu doar sa neutralizeze acidul fitic, dar si sa descompuna amidoanele complexe, taninurile cu proprietati iritante si proteinele greu digerabile, inlusiv glutenul. Pentru unele persoane, aceste metode de pre-preparare pot scadea sensibilitatea sau reactiile alergice la anumite cereale. Macerarea cerealelor integrale se face intr-un mediu acid si lichid. Ideea de baza este ca cerealele sa absoarba lichidul in care sunt macerate.
Un mediu acid poate fi (~1-2 linguri per un pahar de apa):
kefirul
apa de chefir
laptele batut
iaurtul de cultura
zerul
sucul de lamaie
otetul de mere
Produsele lactate trebuie sa fie de cultura!
Pentru macerare, se foloseste apa calda pura. Un mediu cald este obligatoriu pentru ca macerarea sa fie mai efectiva.
Orezul brun, hrisca si meiul nu au continut ridicat de fitati si astfel o macerare pentru 7 ore este suficienta (daca se lasa putin peste 7 ore nu este o problema); aceeasi recomandare se aplica si pentru pastele din orez.
Toate celelalte cereale (graul integral, spelta, kamutul, ovazul, etc) trebuie sa fie macerate intre 12-24 ore, cum ovazul are cel mai ridicat nivel de fitati acesta trebuie macerat pentru 24 ore.Cerealele se lasa la macerat la temperatura camerei, iar recipientul se acopera ca sa nu se usuce cerealele (recomandare valabila mai ales in cazul aluatului). Dupa macerare, se adauga restul de ingrediente din reteta, care urmeaza sa fie preparata si, in final, mancarea poate fi savurata. Timpul de preparare propriu-zisa este cu mult mai mic.Ideea de baza se pastreaza si in cazul fainii. Faina se amesteca cu lichidul (plus adaosul/mediul acid) din reteta de paine si se lasa (acoperita) peste noapte la macerat.
Macerarea peste noapte este suficienta ca timp pentru ca faina sa absoarba tot lichidul si sa se descompuna amidonurile rezistente. Astfel aluatul rezultat are o textura mult mai fina, este scazut in fitati, enzime inhibitoare si gluten.
Ingrediente pentru o paine de casa, de ~1150 gr:
faina de grau, integrala, 745g
ulei de masline, 33ml
lapte batut integral, 60ml
sare de/pentru masa, 1.8g
apa plata, 415ml
drojdie, proaspata – 25 gr
Macerare:
Intr-un vas se pun:
faina integrala (410 gr)
laptele batut
apa calda (incalzita, ~50C)
uleiul de masline
Se mixeaza bine cu ajutorul unui mixer/blender sau in masina de facut paine. Masa obtinuta are consistenta unui smantani mai groase.
Deasupra amestecului obtinut se presara restul de faina, iar in mijloc se face o adanicitura in care se pune drojdia proaspata maruntita. Atentie! drojdia nu trebuie sa intre in contact cu masa umeda.
Aluatul se lasa, acoperit cu un prosop curat, intr-un loc cald. Dupa ~2-3 ore, toata compozitia se mixeaza/framanta din nou. Se lasa din nou acoperit pentru inca 5 ore.
Apoi, se adauga sarea si se framanta din nou painea. Se mai lasa pentru inca 30 minute.
Forma de paine se unge cu putin ulei ca sa nu se lipeasca/arda painea. Painea formata se aseaza in forma. Se fac cateva incizii (cu un cutit) pe suprafata painii, exact ca dungele de pe o franzela obisnuita. Optional: deasupra am presarat putin marar uscat. Se pot pune seminte de in, seminte de floarea soarelui/dovleac, susan, etc.
Se preincalzeste cuptorul la 275-300C, iar forma se pune pe langa cuptor pentru ca painea sa mai creasca putin.
Cand cuptorul a ajuns la temperatura dorita, painea se pune la cuptor.
Atunci cand coaja a devenit rumena, se da focul mic si se lasa pana ce painea este gata. Se verifica din cand in cand, cu ajutorul unei scobitori, daca miezul este gata.
Pofta buna si multa sanatate!
A facut cineva din public reteta? 950 g de faina amestecata cu 4 linguri ulei de cocos si doua oua… iese o faina putin mai umeda, nu se leaga absolut deloc. Va rog sa corectati reteta. Multumesc.
Ar trebui sa ne despagubiti pentru ingredientele irosite pe aceasta reteta incorecta, incompleta. O dezamagire acest site..
publicati cu simt de raspundere
Buna, Ina! Misto reteta, am sa ma asigur c-o voi incerca.
Am o intrebare: crezi ca-i pot spori continutul proteic cu cateva 2-3 cupe de whey in pasta de mere? Mi-e frica cu timpul mare de coacere, mi-e sa nu se transforme in cauciuc, cum are tendinta whey-ul.
Si inca ceva, ai idee de continutul caloric per felie?
Cred ca poti sa ii adaugi pudra proteica daca lasi merele mai zemoase si nu le storci prea bine. Incearca si spune-ne si noua 🙂
Nu am calculat macronutrientii de data asta. Data viitoare promit.
Ptr ca va apreciez,simt nevoia de o completare:Toate cerealele contin acidul fitic, care se gaseste in invelisul/stratul exterior sau tarata. Acidul fitic se poate combina cu calciu, magneziu, cupru, fier si, in special, zinc in tractul intestinal si astfel poate bloca absorbtia acestor minerale. Solutia: Proteinele din cereale, in special glutenul, sunt greu digerabile. O dieta bogata in cereale integrale nefermentate, in special cereale cu un continut mare de gluten, cum ar fi: graul, exercita o presiune extrem de mare asupra intregului sistem/mecanism digestiv. Cand acest mecanism devine mai sensibil, odata cu varsta sau suprasolicitarea, rezultatul devine vizibil sub forma de alergii, boala celiaca, boli mentale, indigestie cronica si suprapopularea fungica (candida). In timpul procesului de macerare/fermentare, glutenul si alte proteine greu digerabile sunt partial distruse in componenti mai simpli si mult mai accesibili pentru absorbtie.
Pregatirea prin macerare, fermentare sau incoltire a cerealelor inainte de prepararea propriu-zisa va neutraliza acidul fitic si va imbunatati absorbtia mineralelor, in special a calciului, magneziului, cuprului, fierului si zincului. Aceste metode de pregatire permit enzimelor, lactobacililor si altor organisme benefice nu doar sa neutralizeze acidul fitic, dar si sa descompuna amidoanele complexe, taninurile cu proprietati iritante si proteinele greu digerabile, inlusiv glutenul. Pentru unele persoane, aceste metode de pre-preparare pot scadea sensibilitatea sau reactiile alergice la anumite cereale. Macerarea cerealelor integrale se face intr-un mediu acid si lichid. Ideea de baza este ca cerealele sa absoarba lichidul in care sunt macerate.
Un mediu acid poate fi (~1-2 linguri per un pahar de apa):
kefirul
apa de chefir
laptele batut
iaurtul de cultura
zerul
sucul de lamaie
otetul de mere
Produsele lactate trebuie sa fie de cultura!
Pentru macerare, se foloseste apa calda pura. Un mediu cald este obligatoriu pentru ca macerarea sa fie mai efectiva.
Orezul brun, hrisca si meiul nu au continut ridicat de fitati si astfel o macerare pentru 7 ore este suficienta (daca se lasa putin peste 7 ore nu este o problema); aceeasi recomandare se aplica si pentru pastele din orez.
Toate celelalte cereale (graul integral, spelta, kamutul, ovazul, etc) trebuie sa fie macerate intre 12-24 ore, cum ovazul are cel mai ridicat nivel de fitati acesta trebuie macerat pentru 24 ore.Cerealele se lasa la macerat la temperatura camerei, iar recipientul se acopera ca sa nu se usuce cerealele (recomandare valabila mai ales in cazul aluatului). Dupa macerare, se adauga restul de ingrediente din reteta, care urmeaza sa fie preparata si, in final, mancarea poate fi savurata. Timpul de preparare propriu-zisa este cu mult mai mic.Ideea de baza se pastreaza si in cazul fainii. Faina se amesteca cu lichidul (plus adaosul/mediul acid) din reteta de paine si se lasa (acoperita) peste noapte la macerat.
Macerarea peste noapte este suficienta ca timp pentru ca faina sa absoarba tot lichidul si sa se descompuna amidonurile rezistente. Astfel aluatul rezultat are o textura mult mai fina, este scazut in fitati, enzime inhibitoare si gluten.
Ingrediente pentru o paine de casa, de ~1150 gr:
faina de grau, integrala, 745g
ulei de masline, 33ml
lapte batut integral, 60ml
sare de/pentru masa, 1.8g
apa plata, 415ml
drojdie, proaspata – 25 gr
Macerare:
Intr-un vas se pun:
faina integrala (410 gr)
laptele batut
apa calda (incalzita, ~50C)
uleiul de masline
Se mixeaza bine cu ajutorul unui mixer/blender sau in masina de facut paine. Masa obtinuta are consistenta unui smantani mai groase.
Deasupra amestecului obtinut se presara restul de faina, iar in mijloc se face o adanicitura in care se pune drojdia proaspata maruntita. Atentie! drojdia nu trebuie sa intre in contact cu masa umeda.
Aluatul se lasa, acoperit cu un prosop curat, intr-un loc cald. Dupa ~2-3 ore, toata compozitia se mixeaza/framanta din nou. Se lasa din nou acoperit pentru inca 5 ore.
Apoi, se adauga sarea si se framanta din nou painea. Se mai lasa pentru inca 30 minute.
Forma de paine se unge cu putin ulei ca sa nu se lipeasca/arda painea. Painea formata se aseaza in forma. Se fac cateva incizii (cu un cutit) pe suprafata painii, exact ca dungele de pe o franzela obisnuita. Optional: deasupra am presarat putin marar uscat. Se pot pune seminte de in, seminte de floarea soarelui/dovleac, susan, etc.
Se preincalzeste cuptorul la 275-300C, iar forma se pune pe langa cuptor pentru ca painea sa mai creasca putin.
Cand cuptorul a ajuns la temperatura dorita, painea se pune la cuptor.
Atunci cand coaja a devenit rumena, se da focul mic si se lasa pana ce painea este gata. Se verifica din cand in cand, cu ajutorul unei scobitori, daca miezul este gata.
Pofta buna si multa sanatate!
Ceau Ina 🙂
O scurta intrebare putin off topica, sper ca e ok. In timpul sarcinii, ai continuat sa folosesti pudre proteice, fie ele vegetariene sau whey?
Multumesc anticipat!
A facut cineva din public reteta? 950 g de faina amestecata cu 4 linguri ulei de cocos si doua oua… iese o faina putin mai umeda, nu se leaga absolut deloc. Va rog sa corectati reteta. Multumesc.
Esti sigura ca nu ai gresit cantitatea de faina? La 1 kg de faina 2 oua si 4 linguri de ulei? Nu mi s a legat absolut nimic!!
Ar trebui sa ne despagubiti pentru ingredientele irosite pe aceasta reteta incorecta, incompleta. O dezamagire acest site..
publicati cu simt de raspundere
Unde sa trimitem banutii?