In ciuda faptului ca are un indice glicemic mare (75), pepenele rosu reprezinta o gustare sanatoasa si delicioasa, de care se bucura atat adultii cat si cei mici si nu ingrasa.
Calorii si energie
Cu un continut de 90% apa, pepenele rosu aduce un aport moderat de energie si de calorii. 100g de fruct are aproximativ 40 de calorii, ceea ce il face excelent ca desert, mai ales pentru cei care sunt la dieta.
Continutul de carbohidrati
Cele mai multe calorii din pepene vin din continutul de zahar. Pepenele contine apx. 7,5g de carbohidrati la 100g de fruct. Fructoza – un zahar natural din fructe, are o prezenta majoritara in pepene si este responsabil pentru gustul dulce. Pepenele mai contine si o cantitate mica de fibre alimentare, care ajuta digestia. Fiecare 100g are 0,4g de fibre.
Vitamine si minerale
Pepenele contine un numar esential de vitamine si minerale. In principal, acest fruct este o sursa importanta de vitamina A, C, E, B6, precum si de potasiu si magneziu. Vitamina A ajuta vederea si impreuna cu vitamina C si E contribuie la un aspect sanatos al pielii si parului. Potasiu ajuta la reglarea tensiunii arteriale, un factor de risc pentru bolile de inima. Magneziul este considerat „regele” mieralelor, fiind implicat in peste 300 de procese metabolice.
Consumul de pepene, alaturi de alte alimente de sezon pline de nutrienti, furnizeaza corpului minerale si vitamine necesare pentru a avea un corp sanatos.
Alti nutrienti
Un alt nutrient cu multe beneficii este licopenul, carotenoid ce neutralizeaza radicalii liberi, responsabil pentru culoarea rosie a miezului pepenelui. Licopenul este un antioxidat puternic pentru corp si consumul acestuia are beneficii multiple pentru sanatate. O dieta bogata in alimente care contin licopen poate reduce riscul de boli de inima si te poate tine la distanta de cancerul de prostata, de piele, cel cervical, de plamani si vezica. Consumul regulat de pepene oxideaza colesterolul, ameliorand si reumatismul si osteoartrita.
Nu aruncati semintele, sunt foarte valoroase din punct de vedere nutritional, va invit sa cititi mai multe despre asta pe siteul Ligiei Pop.
Cercetarile efectuate au aratat ca acele carotenoide continute, mai ales beta-carotenul si licopenul, sunt si mai active daca fructul este pastrat la temperatura camerei si nu la frigider. Refrigerarea face ca unele dintre proprietatile pepenelui sa se piarda.
Pepenele este unul din fructele cu cel mai mare continut de licopen (alaturi de caise, piersici, rosii), deci este incurajat consumul acestuia pentru o sanatate de fier.
Are indice glicemic mare-75 dar incarcatura glicemica (cautati pe google sa vedeti insemnatatea lui) este = 4 de aceea nu ingrasa. Poti manca 3 kg pepene la o masa, daca nu folosesti un element gras(o lingurita de ulei de masline,o buc de branza grasa,etc), licopenul nu se asimileaza ci dispare in rinichi si se elimina. Lubenita sau pepenele rosu, rosiile facute bulion sunt cele mai bune alimente care contin licopen. Un suc de rosii facut in casa, in care se adauga o lingurita de ulei este cel mai bun suc natural,la fel si cu lubenita. Si bulionul si pepenele, au un efect diuretic foarte bun, folosindu-se in curele de slabire. FOARTE IMPORTANT : sucurile nu se dau pe gat,ci se plimba prin gura,amestecandu-le bine cu saliva.este o conditie esentiala pentru a fi diferate si asimilate.
Deci MESTECATI orice lichid, inclusiv banala APA.