Indulcitori cancerigeni: Inca din titlu iti dai seama ca „artificial” nu suna prea bine.
Din experienta personala pot spune ca multa lume foloseste (inconstient) indulcitori foarte periculosi, indulcitori ce pot fi inlocuiti cu alternative sanatoase.
Dupa cercetari personale, incerc astazi sa trec in revista cativa indulcitori pe care nu ii (mai) folosesc in prezent:
ACESULFAM DE POTASIU (E950)
Acesulfame K este o sare de potasiu ce contine methylene chloride, un cunoscut compus cancerigen. Este o substanta care este folosita si la degresarea si cojirea peretilor inainte de vopsire (!!!). Efectele adverse raportate pe termen lung includ stari de rau, ameteli, dureri de cap, schimbari de stare, hipoglicemie, probleme de vedere, cancer, deteriorarea ficatului si rinichilor.
Studiile despre efectele acesulfamului de potasiu sunt contradictorii (in functie de cine le face). Un studiu publicat in Preventive Medicine in 2008 arata ca folosirea indulcitorilor artificiali pentru o perioada de peste 10 ani duce la dezvoltarea de tumori ale tractului urinar, pe cand un studiu din 2005 al Nationa Toxicology Program arata faptul ca nu exista dovezi de cancer la rozatoare.
Unul din motivele pentru care ar trebui evitat acest indulcitor este pentru ca iti poate afecta tiroida, care poate duce la o scadere a metabolismului si pe care de consecinta la ingrasare. Tiroida este responsabila cu setarea metabolismului si arderea caloriilor pe care le consumi. Daca nu functioneaza, te ingrasi. S-a demonstrat faptul ca dozele mari de acetoacetamide, un compus rezultat din desfacerea acesulfamului de potasiu, afecteaza tiroida la rozatoare, iepuri si caini. Din fericire, dozele mici nu afecteaza tiroida, dar consumul repetat si pe durate mari ar putea duce la astfel de probleme. Nu merita.
Personal, evit acest indulcitor desi am consumat o perioada pentru simplu fapt ca este adaugat aproape in toate shake-urile proteice de pe piata.
ASPARTAM (E951)
Imi aduc aminte ca in Spania, am vazut pe multe rafturi Aspartam, in ambalaj frumos colorat care iti promitea o silueta de vis. Bine macar ca in Romania nu exista (cred).
Revenind, aspartamul este o combinatie sintetica de chimicale ce contine in mare apx. 50% fenilalanina, 40% acid aspartic si 10% metanol. Aspartamul cauzeaza mai multe simptome adverse, probleme de sanatate si boala decat orice combinatie de aditiv alimentar.
Acum ca am lamurit si asta, citeste continuarea
Aspartamul are foarte multe efecte adverse, cele mai frecvente fiind migrenele, probleme abdominale, convulsii, stare de slabiciune, dureri articulare.
Grija cea mai mare cu aspartamul este legatura acestuia cu cancerul. In numai doi ani dupa ce aspartamul a primit aprobare pentru folosirea in bauturi racoritoare in 1983, rata cresterii cancerului la creier a crescut cu 10%.
Dupa consumare, aspartamul se desface in organism in asparat, fenilalanina si metanol. Nicio cantitate de metanol este buna pentru organism. Producatorii spun ca metanolul este intr-o cantitate atat de mica incat nu afecteaza, insa cei care conduc studiile, nu prea sunt de acord. Scleroza multipa este cauzata in parte de un nivel ridicat de metanol. Tarile cu cantitati ridicate de metanol in alimente, au un grad ridicat de scleroza multipla.
Cele doua componente principale ale aspartamului – fenilalanina si acidul aspartic – sunt aminoacizi pe care daca ii consumi din alimente, nu sunt nocivi. Cand sunt insa manipulate din punct de vedere chimic, pot cauza probleme.
Initial corpul descompune legatura de ester dintre cei doi aminoacizi pentru a ii transforma in aminoacizi liberi, care normal nu ar interveni in forma libera in corp. Aceste chimicale in forma lor libera pot duce la concecinte asupra sanatatii, cum ar fi: dureri de cap, ameteli, convulsii. Concentratiile ridicate de aspartam iti poate inunda sistemul nervos central si la „prajirea” neuronilor. Un fenomen care se numeste excitotoxicitate intervine atunci cand celulele nervoase sunt supra solicitate, urmand ca apoi sa se umfle si sa moara. Folosirea indelungata a excitotoxinelor asemenea aspartamului, este legata de boli degernerative precum Alzheimer, Parkinson si dementa.
Personal, il evit 100%.
CICLAMAT (E952)
Este un indulcitor foarte controversat, folosit in SUA in anii ’70 si apoi propus pentru a fi interzis.
Studiile facute pe animale au dezvaluit faptul ca exista o legatura directa intre consumul indelungat de ciclamat si cancer.
ZAHARINA (E954)
Desi interzisa in multe tari (Canada, de ex), zaharina are ca si celilalti indulcitori artificiali, efect cancerigen. Studiile facute pe rozatoare au dezvaluit ca acest indulcitor duce la cancer la vezica urinara, insa nu s-ar aplica si oamenilor aceste rezultate, mecanismele fiind altele. L-as evita oricum.
SUCRALOZA (E955)
Este un alt indulcitor sintetic care se regaseste frecvent in pudra proteica, consumata la scala destul de mare.
Cercetarile au dezvaluit faptul ca sucraloza poate duce la micsorarea glandei timus, un important reglator al sistemului imunitar, si poate duce la disfunctii ale ficatului si rinichilor. Un studiu recent facut la Duke University a descoperit faptul ca sucraloza reduce numarul bacteriilor sanatoase din intestin, care sunt necesare pentru o buna digestie.
Un studiu independent din Italia a anuntat ca au descoperit ca sucraloza cauzeaza leucemie la soareci. Studiul insa nu a fost publicat.
De putin timp am inceput sa cumpar pudra proteica neindulcita sau indulcita cu stevia sau xylitol. Din pacate aceste sortimente sunt destul de rare, dar nu imposibil de gasit.
Eu consum stevia si mai rar, xylitol. Indulcitori siguri sunt si eritritolul, sorbitolul, manitolul.
Buna! Am citit acel mic grafic si acolo scrie ca zaharul brun nu este atat de..sanatos?Adica este la jumatate intre a fi evitat si a fi consumat..?
Ideea e ca eu fca programul de workout Insanity (sper ca ai auzit de el).Mai am 4 zile si termin prima luna si abia acum am inceput sa am grija ce mananc dupa antrenament.Acolo se recomanda sa beau Shakeology sau Recovery Formula,ca sa ajute la refacere,dar in Romania nu se gaseste asa ca beau..cacao cu lapte.Ideea e ca eu pun si o lingurita-doua de zahar brun.Este ok?
Sau sa beau asa simplu..neindulcit? Si inca o intrebare..Este bine sa beau fierbinte sau mai caldut?
Scuze ca pun atatea intreebari,dar nu gasesc pe nicaieri vreun raspuns.
O zi buna!
Buna!
Daca mananci/bei cele 2 lingurite de zahar imediat dupa antrenament, nu o sa iti dauneze, poate chiar o sa te ajute.
Shakeology presupun ca are in compozitie proteina, asta ar trebui sa consumi si tu. Gasesti si la noi shakeuri proteice din zer. O sa te ajute mai bine la recuperare si cresterea masei musculare.
Nu are importanta daca bei cald sau mai rece 🙂
Multumesc din suflet pentru raspuns.Intr-adevar ,consum de doar 2 zile lapte cu cacao dupa anterenament si rezist mult mai bine la munca.Abia seara la 10 incep sa ma simt obosita.Interesant.Momentan am sa raman pe combinatia asta ca vad ca imi face bine,iar cand incept alt program de workout (ca nu ma opresc la insanity) am sa incerc si ceea ce mi-ai recomandat tu.
O zi buna sa ai!
PS: ma bucur ca am voie sa pun si putin zahar.Avand in vedere ca e bautura mea preferata..efectiv ma rasfat dupa antrenament haha 🙂
Ah,am uitat sa adaug.Da m-am uitat orientativ pe net si nu prea se gasesc ingredientele,dar unii zic ca contin dextroza,fructoza,maltodextrina,arome naturale si artificiale..si parca mai era ceva.Oricum am facut un research, tot pe net si in cateva locuri scrie ca s-a facut un experiment in care un grup de oameni au consumat shake-uri proteice sau energizante dupa antrenament,iar un alt grup a consumat doar cacao cu lapte (tot dupa antrenament).Si se pare ca cei care au consumat doar cacao cu lapte si-au dezvoltat masa musculara mai rapid si mai mult decat cei care consumau bauturi specifice.Scuze daca am schis cu greseli,sunt la munca si fac multitasking haha 🙂
Si cand te gandesti ca acum vreo luna si ceva,habar nu aveam de toate draciile astea :))
Ceau,
Vad ca siropul de agave in in dreptul lui „de evitat” , de ce anume ? Nu il consum dar multa lume il lauda.
Mersi.
Buna Daniel,
Siropul de agave este promovat ca fiind sanatos intrucat este natural si are un indice glicemic scazut, insa efectele lui nocive au destul de putin a face cu indicele glicemic. Siropul de agave este nesanatos datorita continutului foarte mare de fructoza pe care il contine.
Prea multa fructoza in dieta poate duce la foarte multe probleme de sanatate, in special la oamenii care nu obisnuiesc sa faca sport. Toata fructoza este metabolizata in ficat. Conform studiilor, daca ficatul este plin cu glicogen, fructoza se transforma in grasime.
Consumul exagerat de fructoza poate duce la ficat gras si de aici mai multe probleme metabolice cum ar fi rezistenta la insulina si leptina care in final duc la obezitate si diabet.
In timp de zaharul este 50% fructoza, siropul de Agave este 90% fructoza. Din acest punct de vedere, acest sirop este mai rau decat zaharul.
Zaharul rafinat este un carbohidrat. Zaharul brun contine o cantitate putin mai mare de minerale dar , intocmai ca si zaharul alb, este sarac in vitamine, proteine si fibre.
Zaharul nu este 50% fructoza, ci zaharul se gaseste in mai multe forme in natura:
–fructoza – in fructe si miere; Fructoza nu are nevoie de digerare si intra rapid in ciclul sangvin. Organismul nu poate folosi insa fructoza daca nu o transforma mai intai in glucoza. Merele contin in principal fructoza (cu eliberare lenta).
-glucoza – in paine, paste, cereale; Strugurii si curmalele contin glucoza pura (cu eliberare rapida)
–maltoza – in cereale;
–lactoza – in lapte.
….lasa de dorit comentariile tale
Cristian, cui i-ai adresat comentariul tau?
Fructoza NU intra direct in circuitul sangvin. Ea este metabolizata in ficat si NU este transformata in glucoza (e absurd). Cel mult, e combinata cu o molecula de glicerol, sfarsind in a se transforma in trigliceride (grasimi).
De asemenea, poate ne lamuresti cum se gaseste glucoza in cereale – eu stiam ceva de amidon (precursor de glucoza) dar poate cercetarile tale arata altceva.