Glutenul: otrava noastra cea de toate zilele

19
16892
gluten

Glutenul e o proteina alcatuita din 2 aminoacizi numiti gliadina si gluteina – de aici si numele. Gasit in anumite tipuri de cereale, glutenul din dieta moderna provine, covarsitor, din grau. Fiind “lipicios”, e utilizat in patiserie insa asta nu inseamna ca nu se gaseste in secara, orz, grau dur si chiar si ovaz (lista e mult mai lunga).

Dar stai, glutenul parca afecta doar pe cei cu boala celiaca, nu?

E adevarat ca cei cu boala celiaca (undeva la 1% din populatia planetei) pot muri daca consuma gluten, si ca undeva la 15-16% din populatia planetei are intoleranta la gluten fara sa stie. Expunerea cronica la gluten (in ani) duce la imbolnavirea (a se citi “otravirea”) intestinelor. Am sa justific cu cifre si studii clinice ca expunerea la gluten duce la transformari notabile ale mecanismelor digestive si enzimatice din ORICE PERSOANA, chiar si cele care nu prezinta, aparent, nici un simptom de intoleranta la gluten.

Glutenul otraveste intestinele

De exemplu, 15 persoane (care nu au boala celiaca) au fost pusi pe o dieta constand in 40 de grame de gluten pentru 6 saptamani si examinati (inainte/dupa). Dieta cu suplimentare de gluten a cauzat o DEGENERARE A MUCOASEI INTESTINULUI SUBTIRE, zona care este responsabila de absorbtia nutrientilor in tractul digestiv. De asemenea, s-a observat o crestere a limfocitelor (celulele sistemului imunitar). Gasesti studiul aici http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6111631 – publicat in US National Library of Medicine.

Glutenul si bolile autoimune

De asemenea, glutenul declanseaza in ORICE persoana reactii autoimune, in sensul ca sistemul imunitar ataca peptidele pe care glutenul le formeaza atunci cand este “spart” (legaturile chimice desfacute) in tractul digestiv. Studiul clinic, aicihttp://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1954879/

Glutenul genereaza disconfort intestinal

Studii serioase efectuate pe persoane de altfel sanatoase indica faptul ca glutenul, pe langa afectarea mucoasei intestinale, cauzeaza balonari, dureri, inconsistenta a scaunelor (defecatiei) si oboseala – gasesti un studiu aici http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21224837 si inca unul aici http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6111631

Grau = zahar (chiar si mai „dulce”)

Ca o mica paranteza, graul si faina de grau (chiar si cea integrala), are un indice glicemic foarte mare, mai mare decat zaharul, inghetata si multe alte bauturi “racoritoare” (aici statistica publicata de Harvardhttp://www.health.harvard.edu/newsweek/Glycemic_index_and_glycemic_load_for_100_foods.htm)

Asta inseamna ca amidonul din grau (sunt 2 molecule de amidon “legate”) este “spart” rapid si absorbit extrem de rapid, conducand la niste varfuri glicemice sangvine. Lucrul asta te face si mai gras decat probabil esti sau o sa fii tu, mare amator de cereale.

Un nivel ridicat al glicemiei poate cauza si glicarea proteinelor (vezi ce inseamna glicare aici http://en.wikipedia.org/wiki/Glycation) – lucru care este principala cauza a imbatranirii. Efectul asta este, in special, pronuntat, in cei rezistenti la insulina sau diabetici. Mai mult grau, mai mult zahar -> mai mult zahar, diabet.

Dar sa revenim la gluten.

Acum ca am lamurit si asta, citeste continuarea

Glutenul genereaza dependenta

Expunerea la gluten poate genera dependenta intrucat peptidele pe care glutenul le formeaza atunci cand e desfacut de enzimele digestive sunt capabile sa stimuleze receptorii opioizi, care sunt aceiasi receptori stimulati de endorfine si droguri precum morfina. Studiul clinic aici http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/001457939280414C.

Glutenul creste riscul de tulburari psihice

Un alt pericol reprezentat de gluten este acela ca el este capabil sa treaca “bariera” sange/creier. In sprijinul aceste afirmatii vine concluzia multor studii care arata clar ca un consum de gluten poate creste riscul de tulburari psihice precum schizofrenia. Un exemplu de studiu aici http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC344262/?tool=pubmed sau unul si mai serios, aici http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1600-0447.2005.00687.x/full

Glutenul e un fel de  cireasa otravitoare de pe tort

Pe termen lung, expunerea la cereale (in special grau) poate conduce la diabet si alte boli asociate, explicate mai sus. Afectiuni precum diabet de tip B, insuficienta pancreatica sau mai stiu eu ce boala asociata consumului de glucoza sau precursori incep, din ce in ce mai des, sa fie asociate consumului de grau.

Sfatul meu: renunta la cereale azi/acum.

Gasesti fibre si alti nutrienti in multe alte alimente (nuci, seminte, legume) si, daca simti nevoia, poti consuma cu moderatie cereale cu continut redus de gluten (secara, de exemplu) sau pseudocereale (quinoa, hrisca  – vezi pe Google). In 100% din cazuri, renuntarea la paine are efecte spectaculoase asupra organismului, siluetei si dispozitiei generale.

Mai mult, scapi de inca o sursa de dependenta (zahar) majora din alimentatia zilnica.

Spor(t) la decizii intelepte!

19 COMENTARII

  1. Ca o mica paranteza, graul si faina de grau (chiar si cea integrala), are un indice glicemic foarte mare, mai mare decat zaharul, inghetata si multe alte bauturi “racoritoare” – waaaaaaaaaaaaaaw. Nu eram fan cereale… dar m-ai convins 🙂 Renunt!!! I qqqqqqqqqquit :>

  2. In general, cerealele sunt proslavite ca fiind nu stiu ce super aliment, bogat in fibre si nutrienti. Legumele, nucile, semintele, toate sunt, din punct de vedere nutritional, MUUULT mai valoroase decat cerealele. Nimeni nu vorbeste despre glucoza si glutenul din cereale – ambele generatoare de dependenta si boli degenerative grave. Faci foarte bine ca renunti, fa-o azi ACUM, nu de luni, nu de la 1 ianuarie.

  3. Eu am inceput sa folosesc drept indulcitor Xylitol -XyloSweet -xylitol 100% care este natural (se produce prin fermentatie naturala a coceanului de porumb) si are multe avantaje fata de ceilalti indulcitori printre care si : indice glicemic mic, aport caloric 240 cal/100 g, se poate utiliza la temperaturi inalte si este si foarte bun la gust (stevia de exemplu lasa un gust amarui) nefiind deloc diferit de cel al zaharului. Exista la Plafar,Catena etc dar eu l’am cautat si pe site ( e mai simplu pentru mine asa) si am gasit si celelalte produse care il contin (igiena orala, cai respiratorii, etc) Mie mi-a fost recomandat de catre un medic nutritionist dar, daca va hotarati sa-l incercati, puteti cere parerea specilistului Dvs.
     

    • Xylitolul este o alternativa sanatoasa NATURALA pentru indulcire, la fel ca stevia sau erithritolul. Intamplator, si eu folosesc XyloSweet – sunt multe produse americane de calitate. Felicitari pentru alegerea de a trai sanatos!

  4. Am 83 de ani si mananc paine de cand ma stiu. In aceasta perioada cam 250 de gr. pe zi, cand eram mai tanar mancam mai multa paine dar n-as risca sa apreciez cat, nu m-a preocupat niciodata problema. Cam la fel si familia mea, parintii, bunicii, sotia si copii dar nici unul din noi n-a simtit vreodata inconvenientele prezentate in studiile citate. Nu pun la indoiala veridicitatea acestor studii doar ma gandesc ca totusi marimea esantionului statistic era cam mica ca sa se generalizeze rezultatele. In al doilea rand nu este totuna sa inghiti 40 de gr. de gluten sub forma concentrata sau sa-l primesti in amestec cu alte alimente. Aproape toate alimentele contin si substante iritante sau daunatoare daca ar fi administrate sub forma concentrata si izolat. Ma rog, nu vreau sa spun decat ca aceste studii mi-au ridicat mai multe semne de intrebare privind conditiile in care s-a desfasurat cercetarea. Am lucrat in cercetare si sincer n-as fi avut curajul sa public asa ceva, ar mai trebui confirmari si din alte surse sau repetarea probelor in alte conditii. Graba publicarii pentru a avea prioritate este cunoscuta si se practica foarte mult.

  5. Factorul genetic este cel care primeaza atunci cand discutam de orice: sanatate, toleranta la alimente, predispozitie la boli etc. Legat de studiile prezentate, acestea au o abordare holistica, iar esantioanele nu sunt chiar atat de reduse. Sunt milioane de pacienti cu boala celiaca si alte cateva zeci/sute de milioane care nu stiu ca au un oarecare nivel de intoleranta la gluten, substanta care deschide portile intestinelor pentru antigenii rezultati din digestia partiala a alimentelor la nivel intestinal. 

    Combinatia in care se consuma glutenul mi se pare irelevanta, e ca si cum as spune ca mananc mercur in doza neletala in combinatie cu spanac, patrunjel si lamaie (combinatie alcalina). Fiecare este liber sa aleaga.

  6. Buna seara. Va rog o precizare daca amestecul de faina „glutenfree” ce contine faina de cartofi, orez, porumb, etc este recomandat la toleranta glutenica redusa (nu celiachie) pentru a face din ea paine la masina automata de paine. Am 50 de ani si mi se intampla de vreo 2 ani niste lucruri ciudate prin intestine,, obezitate , depresie, lipsa de control al apetitului toate dobandite acum, la aceasta varsta. E posibil ca intolerantele alimentare, la gluten. lactoza, fructoza si care or mai fi sa fie dobandite in cursul vietii si nu neaparat din nastere?

    • Daca tot va confruntati cu aceste probleme, de ce continuati sa consumati „paine”? Cartofii si orezul sunt surse de glucoza – banuiesc ca nu faceti sport sau nu depuneti nu stiu ce efort fizic deosebit pentru a consuma aceste fainuri. Porumbul contine si el un tip de gluten, insa nu cel care afecteaza pacientii cu boala celiachie. Cu toate astea, continutul de carbohidrati ridicat il recomanda ca pe un aliment pe care ar trebui sa-l evitati.

       

      Da, expunerea pe termen lung la anumiti alergeni si substante otravitoare din alimente poate sa degenereze in simptomatica dumneavoastra.

      • Nu  mai  inteleg  nimic  …sincer  ,  tot  timpul  s-a  facut  reclama  buna   la  cereale …sunt  bune, sunt  sanatoase  sa  dam  copiilor     cereale  in  lapte  in  iaurt , sa  mancam  grau  incoltit ………….iar  acum   STOP,  anulati  tot  ce  a-ti  invatat , nu  mai  e bun  nimic  , la  ce  naiba  sa  ne  mai  asteptam  ,  ce  sa  mai  mancam ,  ce  e  sanatos   si  ce  nu  e  sanatos ,   ce  sa  mai  dam  copiilor , poate  apar  niste  PASTILE  cu  amestec   din  vitamine , proteine ,  minerale  [ FARA  E-uri SI  ALTI   ADITIVI ] care  ne  tin  in  loc  de  FOAME………..  sa  nu  mai  mancam  altceva   decat  sa  bem un  pahar   cu  apa .  Ar  fi  f.f.f. convenabil  din  mai  multe  puncte de  vedere .

        • Confuzia e fireasca insa cred ca, mai important decat sa te razvratesti este sa cercetezi, sa cauti informatii si sa le corelezi. Nu lua totul de-a gata, mai ales din partea industriei. In plus, atat de importante sunt cerealele in dieta ta si a copiilor incat ti-este absolut imposibil sa gasesti alternative? Ai la dispozitie pseudocereale (quinoa, hrisca, mei), carne, oua, nuci, seminte, legume, fructe de padure. Oare chiar atat de importante sunt niste produse pline de amidon, toxine si gluten? Aportul de fibre si vitamine/minerale „propovaduit” de industrie este infim in raport cu alimentele enumerate anterior. Alegerea este a ta, desigur. Majoritatea dintre noi nu patim nimic daca mananaca rarissim cereale (sub forma de faina sau alte preparate) de preferat alaturi de enzime digestive, insa o dieta bazata pe ele este una periculoasa atat din pricina expunerii la glucoza cat si la toxine si gluten.

        • Pai totul tine de ce am fost invatati si de cultura in care ne-am nascut. Se face reclama la cereale, desigur. Ca si la lapte, la mezeluri, la branzeturi, la coca-cola.  Invatam ca trebuie sa bei lapte ca sa ai oase sanatoase, ca trebuie sa manaci proteine din carne, probiotice din iaurt. Vedem reclame in care vacile rad, sunt mov si pasc libere. Judecand dupa ce vedem la TV, toate acestea sunt sanatoase si necesare organismului. Si daca tot sunt atat de sanatoase, de ce ori de cate ori deschidem televizorul vedem: „ai probleme cu digestia? te lupti cu kilogramele in plus? Ai osteoporoza, diabet? Colon iritabil?? Te simti mereu obosit si deprimat? Ia cutare sau cutare medicament! Nu intelegeti ca totul este o minciuna? O mare industrie in care marile corporatii au de castigat deopotriva de pe urma alimentelor cat si a medicamentelor!? Deschideti ochii. Nu o sa va bata nimeni la usa sa va invete calea cea mai buna. Informati-va! Sunt atatea surse, cautati, cititi! Reclamele nu sunt o sursa de informare!!! 
           

  7. Eu consum grau integral si mai rar grau incoltit dar si germeni de grau. Am urmat chiar acum o cura pe baza de cereale de 2 ori – cura Oshawa la care ai voie sa consumi doar 4 cereale si anume: grau, orez, hrisca si mei, care m-a ajutat foarte mult si foarte multa lume au obtinut beneficii extraordinare si pe termen lung bineinteles, au slabit foarte mult dar aceasta cura este de fapt pentru detoxifiere.
    Acum nu stiu ce sa mai cred, mie nu-mi creeaza dependenta orezul decat daca le fierb prea mult ceea ce am grija sa nu patesc acest lucru, grau boabe si graul rasnit pentru a face faina la fel nu-mi face rau.
    Nu stiu ce sa mai zic de tine ca maine – poimaine nici aer nu o sa avem voie sa-l respiram ca contine CINE STIE CE SUBSTANTE OTRAVITOARE  si sigur, o sa fie alte inlocuitoare pentru aer, scuza-ma, dar deja totul e aberant, ridicol si absurd…
     

  8. Felicitari pentru articol! Chiar daca este mai vechi, de abia acum am dat de el cand am cautat pe google „gluten otrava”. Oamenii sunt asa de conditionati cultural ca painea este dar divin incat nici nu se gandesc sa se uite in directia asta. Vad generatia care are acum 60 de ani, crescuti cu ciorba si paine, supraponderali si cu serioase probleme de sanatate, diabet, colon, etc. (si cei mai tineri conditionati pe cereale/paine, au inceput sa aiba probleme).
    Personal, mi-au trebuit ani buni sa ma prind, de aceea apreciez atat de mult informatiile din articol, dar si modul transant in care pui problema. Mai grav este ca o intreaga industrie de panificatie (profit, salarii, etc) nu are nici cel mai mic interes sa se stie asta. De aceea trebuie ca lumea sa se informeze.
    Keep up the good work!

  9. Problema nu o reprezintă cerealele ci toți aditivii folosiți in industria de morărit și panificație: citiți etichetele produselor și veți vedea ca in pâine se adaugă zaharuri (dextroza, glucoza, maltoza etc). Pâinea originala (cu maia, așa cum mâncau străbunicii) avea un indice glicemic mic, aprox. 35. Acum 100 de ani se mânca pâine la greu și nimeni nu era gras. Problema este una falsa: și apa în exces ucide!

    • Cititi despre „logical fallacy” pe Wikipedia si o sa vedeti de ce logica dumneavoastra este gresita. Va rog sa precizati aici macar un singur beneficiu al painii, chiar si cu maia. Unul singur.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.