
Fara niciun dubiu, un plan bun de nutritie poate impacta eforturile de slabire sau de acumulare de masa musculara. Fie ca vrei sa slabesti sau sa pui masa musculara, eforturile tale in aceasta directie sunt dictate de catre nutritie in proportie de 75%. Asta include si tot ce bei, de la apa necesara pentru hidratare la bauturile cu cafeina care iti dau energie sau la alcoolul pe care il bei cand iesi in oras. Alcoolul in special, iti poate intarzia rezultatele, atunci cand este vorba de acumulare de masa musculara.
Alcoolul afecteaza sinteza proteica
Imagineaza-ti sinteza proteinei la nivel fibrilar ca o forta care influenteaza cum organismul nostru se adapteaza si raspunde la efort fizic. Acest raspuns este direct legat de recuperare si crestere a musculaturii la nivel scheletal. Dupa o perioada de recuperare urmata de un antrenament, sinteza proteica este crescuta semnificativ, ceea ce inseamna ca o nutritie corecta si potrivita este cruciala in acest moment pentru crestere musculara. Acesta este si momentul cand consumul de alcool iti poate impacta negativ cresterea musculara.
De fapt, conform acestui studiu, consumul de alcool interfereaza cu recuperarea si regenerarea musculara dupa antrenament. In mod specific, rata sintezei proteice a fost afectata atunci cand au fost consumate insemnate cantitati de alcool pe durata unei ferestre de 8 ore dupa antrenament.
Alcoolul afecteaza sistemul imunitar
Sistemul imunitar este compus dintr-un numar vast de celule si tesuturi care joaca un rol important in protejarea organismului impotriva infectiilor si ajuta corpul sa se refaca rapid dupa diverse afectiuni. Un sistem imunitar puternic nu numai ca creste performanta in timpul antrenamentelor, dar te ajuta sa eviti infectii si rani care altfel te-ar putea impiedica sa iti atingi obiectivul de a slabi sau de a pune masa musculara. Consumul de alcool, in special atunci cand este consumat in exces, este un stres pentru sistemul imunitar.
Studiile arata ca sistemul nostru imunitar este integrat perfect cu sistemul neurologic si endocrin, fiind necesar ca toate acestea sa fie in echilibru atunci cand te antrenezi si te recuperezi, pentru o crestere musculara optima. Consumul excesiv de alcool poate duce la probleme de imunitate si creste riscul de diverse afectiuni, sa nu mai spun despre stresul provocat ficatului.
Alcoolul te lasa fara energie
Consumul de alcool te poate lasa fara energie, datorita faptului ca impacteaza sinteza glicogenului. De asemenea, alcoolul poate duce la cresterea presiunii arteriale si a pulsului. Un puls crescut in timpul antrenamentului aerobic combinat cu stresul datorita alcoolului poate face antrenamentul mai greu ca niciodata, rezultand intr-un antrenament neeficient si o motivatie scazuta.
Alcoolul te deshidrateaza
Deshidratarea are un numar de efecte negative asupra organismului, de la stare de slabiciune si performanta scazuta la o crestere a senzatiei de foame si o perturbare a abilitatii celulelor musculare de a produce ATP. Fiind si vasodilatator si diuretic, alcoolul poate accentua deshidratarea cauzand pierderea de lichide. Atunci cand esti deshidratat, esti expus la o serie de riscuri cum ar fi carcei, crampe sau rupturi musculare. Deshidratarea nu doar creste riscul de accidentari insa iti afecteaza si cresterea masei musculare.
Alcoolul afecteaza sistemul endocrin

Nu am putea discuta de cresterea masei musculare fara sa vorbim si despre hormonul de crestere. Predominant descris ca un hormon anabolic, hormonul de crestere ajuta in cresterea si mentinerea tesuturilor, inclusiv muschii. In mod specific, hormonul de crestere stimuleaza sinteza proteica in timpul si dupa antrenament. In completare, acest hormon ajuta la reglarea metabolismului.
Alcoolul afecteaza negativ acest hormon esential. S-a aratat ca alcoolul duce la cresterea hormonului de stres si anume cortisolul, care poate reduce hormonul de crestere cu 72%. Hormonul de crestere este predominant secretat in primele ore de somn in timpul noptii. Deoarece alcoolul tinde sa afecteze ritmul natural de somn, poate descreste cantitatea de hormon de crestere cu 70%.
Acum ca am lamurit si asta, citeste continuarea
Nimeni nu spune sa nu te bucuri de un pahar de vin rosu din cand in cand, insa este bine sa stii care sunt efectele consumului de alcool mai ales atunci cand vrei crestere musculara sau slabire (sau ambele).
Cate calorii are alcoolul?
Alcoolul are 7 calorii per gram. Daca obisnuiesti sa bei cateva beri sau cateva cocktail-uri pe seara, este ca si cum ai manca la McDonalds.
Dincolo de asta, alcoolul blocheaza arderea grasimilor si mentine tesutul adipos exact in locurile pe care le consideri cu probleme, in special in zona abdominala.
Ce ar fi de facut?
- Consuma cu moderatie alcool si alege bauturile seci cu un continut mic de carbohidrati;
- Cand stii ca mergi la o petrecere unde vei consuma alcool, limiteaza consumul de carbohidrati in ziua respectiva la 1,5g/zi pe kg corp si tine grasimile la 0,3g pe kg corp;
- Evita pe cat posibil cocktail-urile facute cu zahar, sucuri si alte minunatii