Ma stiti, tot timpul in cautarea unui desert sanatos si hranitor.
Inca din copilarie desertul meu preferat era crema de zahar ars. Acum, numai denumirea de „zahar ars” ma face acum sa ma zburlesc. Pe cale de consecinta, am modificat (hack-uit) reteta clasica si nociva, am eliminat total zaharul ars din ecuatie si a iesit absolut demential.
Ingrediente:
- 1 L lapte (eu am folosit bio de capra)
- 10 oua de tara
- vanilie
- 3-4 linguri xylitol sau 3 lingurite de stevia lichida
- 2 cupe proteina din zer (sau 4 linguri de faina migdale)
Se amesteca toate ingredientele (nu e nevoie de mixer), se pune compozitia intr-o tava (eu am folosit ceramica) si se da la cuptor apx. 40 de minute la 180 de grade. Aici poti adapta in functie de cuptor. Pe viitor vreau sa incerc sa o fac la o temperatura mai scazuta.
Cand este gata, trebuie sa aiba consistenta unei budinci. O lasi sa se raceasca (in frigider cateva ore) si apoi servesti cu fructe de padure.
Yummy!
Profil nutritional per servire
Eu am facut intr-o tava dreptunghiulara, aproximativ 6 portii
- Calorii: 253 calorii
- Proteina: 23 g
- Carbo: 7g
- Grasimi:14g
Acest desert este foarte hranitor, excelent in zilele fara antrenament, pentru un recovery bun.
Pofta buna! 🙂
Oare as putea folosi un mix de proteina din zer cu cazeina? Mersi 🙂
Imi permit sa raspund eu: dezaprob utilizarea caseinei – o proteina supusa multor dezbateri vis-a-vis de beneficiile aduse de utilizarea ei. Prin tranzitul intestinal lent pe care il are, se pare ca sta la baza anumitor forme de cancer de colon (marii consumatori de branza fac frecvent cancer de colon, de exemplu, cu exceptia francezilor – probabil prin prisma resveratrolului (este stiut faptul ca sunt mari consumatori de vin rosu)).
Cu tot respectul, nu asta am intrebat. Eu nu doream decat sa stiu daca merge ca si asociere culinara (adica daca iese crema). In rest, personal favorizez cazeina inainte de culcare iar povestea branza-cancer de colon nu este sustinuta de nici un articol respectabil publicat intr-un jurnal peer review (nu ma refer la wikipedia, evident). Intr-adevar exista studii conform carora laptele protejeaza impotriva cancerului de colon, iar branza nu, dar asta nu inseamna ca branza este cauzatoare de cancer de colon (corelatia nu este egala cu cauzatia!). De asemenea, pentru a beneficia de efectele pozitive ale resveratrolului din vinul rosu, ar trebui ca francezul de rand sa consume cativa litri buni la o masa deoarece dozele experimentale folosite asupra sobolanilor la care s-au constatat efectele benefice ale antioxidantului nu prea se pot aplica la om decat din produse de sinteza (concentratia in vin este prea mica, plus ca nu are o biodisponibilitate prea mare).
scz…cu ce te ocupi alexandra…!? (de unde te documentezi…) …tks
Sunt medic veterinar, cu o pasiune deosebita pt nutritie umana si fitness. Documentatul il fac ca tot omul pe internet, dar daca se ajunge la biochimie/metabolism accesez bazele de date de specialitate. Meseria, un doctorat si o specializare in medicina interna imi permit sa citesc destul de in adancime fara sa ma pierd in vortex-ul de broscience de pe net. Daca doreste cineva un link cu articolele in cauza, as putea sa le furnizez. P.S. Crema iese si cu un mix de cazeina si proteina din zer, doar ca trebuie focul mai mic, altfel se branzeste 🙂
Am incercat si eu reteta, am folosit doar galenusurile pt ca din albusuri am facut reteta post antrenament cu banane si fructe de padure. Ambele au fost excelente, mai ales aceasta „crema de zahar ars” guilt free. 😀