E o linie subtire intre placerea de a manca, a simti un potpuriu de gusturi la masa si pofta nebuna de mancare PROASTA.
Dependenta de mancare este, deseori, o problema ignorata. Ea are mai multe nume si imparte oamenii in niste mari grupe de obiceiuri (distincte sau avand la baza combinatii din ele):
• depedendenta de actul de a manca
• mancatul compulsiv, peste limita
• tulburarea psihica a poftei de mancare
Personal, cred ca dependenta de mancare si toate cele de mai sus toate deriva din acelasi lucru, despre care scriu mai jos. Ce au cei din grupurile prezentate in comun este ca toti isi doresc sa se opreasca din a consuma mancare proasta… dar nu reusesc.
Ei au incercat sa aplice asupra lor reguli precum „trisez doar sambata”… dar au esuat. De nenumarate ori.
7 simptome de dependenta de mancare
1. Imposiblilitatea sa te opresti (sau sa reduci cantitatea de alimente ingerate)
2. Pofta de mancare, in ciuda faptului ca ai stomacul plin
3. Cateodata mananci MULT mai mult decat ti-ai planificat
4. Continui sa mananci dupa ce ti-ai umplut stomacul
5. Te simti vinovat dupa ce „trisezi” dar repeti greseala la scurt timp
6. Creezi scuze in mintea ta despre motivele pentru care trisezi
7. Ti-e imposibil sa renunti la a manca in ciuda problemelor fizice (inclusiv greutate corporala si stare generala proasta)
Daca cele de mai sus se aplica la tine si, mai ales, intr-o mare masura, atunci ai o problema. O MARE problema. Lupti intr-o batalie in care tot timpul pierzi permanent iar mandria de sine este la pamant.
Dependenta de mancare este o curva
E greu sa sa o controlezi si ceea ce functioneaza la o persoana poate sa nu functioneze la alta! Ceea ce ti se intampla, de fapt, este ca esti dependent(a) de carbohidrati.
Vestile nu sunt atat de rele, totusi. Poti scapa de dependenta de mancare intr-un timp relativ scurt, fara medicamente sau suplimente nutritive scumpe.
Cum scapi de dependenta de mancare?
Primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa renunti la precursorii de glucoza: cerealele, in speta faina sub orice forma (arsa, coapta etc.) Discutam aici de paine in orice forma (integrala, alba, fara/cu sare, graham etc.) si orice produse care au la baza faina (in special cea rafinata) de grau.
Acum ca am lamurit si asta, citeste continuarea
Cerealele sunt un dezastru nutritional si orice este facut din ele poarta acelasi stigmat. Afirmatia poate suna dur, dar daca te uiti pe corelarea dintre consumul de cereale si incidenta de boli diabetice si sindrom metabolic din ultima suta de ani, o sa intelegi. Am scris aici despre problema mea cu cerealele si glutenul. Ele sunt, probabil, cauza numarul 1 pentru dependenta de mancare. Amidonul din ele se constituie ca un precursor de D-glucoza (zahar) in urma hidrolizei cu acizi din stomac.
Atentie, nu includ aici pseudo-cerealele (hrisca, quinoa etc.), acestea avand o valoare nutritiva superioara si fiind acceptate in dieta.
Iata o corelare intre consumul de carbohidrati (fructoza si cereale, in primul rand) si diabet
Se observa relatia directa in raportul carbo/insulina (urmariti cum intervine si aportul de cereale aici).
Pe acelasi nivel de importanta, poate chiar mai dur din punct de vedere al asaltului pe care il face la nivel hepatic, pancreatic si neuronal, este renuntarea la zahar. Renunta ACUM la zahar, nu maine, nu luni, nu de la 1 decembrie. Zaharul este o otrava de care corpul tau NU are nevoie.
Ai la indemana alternative sanatoase de indulcitori, cum ar fi stevia, xylitolul, mierea (dintr-o sursa controlata, in care nu se foloseste sirop de glucoza ca hrana pentru albine), siropul de agave, sucanatul (sirop de trestie cristalizat).
Limiteaza la maxim sursele de carbohidrati pe durata zilei
- fructe, sucuri de fructe (celebrele „fresh” – niste atacuri nemiloase asupra pancreasului si asupra nivelului de insulina din sange)
- paine, paste si produse de patiserie (niste mizerii pline de grasimi-trans – reteta sigura pentru colesterol LDL ridicat si boli de inima)
- sandwich-uri cu paine
- dulciuri cu zahar
- fructe „confiate” sau stafidite (bombe calorice pline de sulfiti si alti anti-oxidanti care pastreaza culoarea aurie a fructelor dar isi bat joc de rinichii tai),
- iaurturi de toate felurile cu fructe (practic lapte praf cu 5-6 lingurite de zahar per recipient de 100 gr).
Concentreaza-ti dieta pe alimente de calitate
- nuci, seminte, migdale, alune de padure, nuci de macadaia sau brazilia, caju (toate CRUDE)
- carne de calitate de peste, vita, curcan, pui (de tara, crescut la sol cu iarba), porc (din nou, crescut la sol, cu iarba)
- oua
- legume verzi (spanac, telina, brocolli) cu efect alcalinizant, radacinoase (telina, patrunjel radacina, morcov)
- condimente de toate felurile
- fructe de padure
- apa tinuta in recipiente de sticla
Lactatele pot aparea in dieta rar (1-2 ori pe saptamana), sub forma de iaurt sau kefir facut in casa din lapte crud, branzeturi fermentate. Laptele in forma simpla este o otrava pentru adulti deci iese din discutie. Daca vrei sa scapi de dependenta de mancare, abordeaza smart situatia. Laptele contine lactoza, un zahar (carbohidrat) de care NU ai nevoie. Pe langa asta, adauga imposibilitatea de a digera normal acest „aliment” (adultii il digera in duoden), plus hormonii de crestere ai vitei de care tu nu ai nevoie.
Cum functioneaza?
Limitand drastic consumul de carbohidrati pe durata intregii zile, pancreasul elibereaza mult mai putina insulina decat in conditiile unei diete high-carb. Intregul lant metabolic este, astfel, influentat: mai putina insulina eliberata, mai putina grasime este stocata si mai multa grasime din cea existenta incepe sa fie „arsa” sau consumata.
Pentru ca pancreasul elibereaza mai putina insulina, creierul regleaza apetitul mult mai bine prin eliberarea de serotonina, o substanta care da placuta senzatie de satietate.
Un nivel mare de insulina permanent in sange conduce la o descrestere a numarului si activitatii receptorilor din muschi si testutul adipos – care absorb insulina si glucoza. Aceasta este binecunoscuta rezistenta la insulina. Limitand consumul zilnic de carbohidrati se scade nivelul de insulina produsa de pancreas si conduce la la cresterea numarului de receptori, care incep sa capteze mult mai rapid insulina si glucoza, eliminand-o din sange.
Acest lucru transforma „dependentul de carbo” sa se simta mult mai putin infometat de-a lungul zilei, sa aiba mai putine „pofte” si SA SLABEASCA (a se citi, a pierde din grasimea corporala).
Acum ca stii cum sa lupti cu dependenta de mancare, astept sa-mi scrii si sa-mi dai de veste despre progresele pe care le faci. Mobilizeaza-te, pune pe hartie ce mananci, observa greselile, reorganizeaza-ti mesele si incepe ACUM sa ai un stil de viata sanatos!
As adauga ca in primele zile de restrictie a carbohidratiilor, in functie de cat de extrema este, poti sa intri intr-un fel de sevraj, cu lipsa de energie, vertij si dureri de cap. Cel putin in experienta mea personala…. Dar daca reusesti sa treci de faza asta, sentimentul este grozav. Cum spuneai si tu, apetitul este controlat printr-o senzatie continua de satietate, se declanseaza slabirea si, mai ales, se castiga o energie incredibila toata ziua.
Da, depinde cat de rapid faci switch-ul. Eu recomand descresterea inceata, de la o zi la alta, corelata cu „incarcarea” cu grasimi de calitate.
M-am regasit in fiecare dintre punctele dependentului si in teoria cu sevrajul 🙂
Deci, banuiesc ca daca mananc ca mic dejun si pranz (pe la ora 15) un kilogram si ceva de mere este de inteles de ce dau iama in frigider seara la 23 cand iau masa dupa sala 😕 O masa cam slaba in carbo, numai legume (si poate niste mere in plus :-„). Eu sunt dependenta numai de fructe, dupa cum se vede, nu le rezist si nu prea imi dau seama de unde sa incep, desi este foarte frustrant ca teorii peste teorii stiu but it’s still not sticking to me!
Ruxandra, te inteleg perfect. Am trecut personal prin consum excesiv de fructe, pana am inteles ca din cauza lor nu am mai progresat si nu slabeam.
Fructele sunt bune, dar in exces INGRASA. Acea fructoza nu este asa de buna pe cat se crede, este tot un zahar care se stocheaza in ficat.
Mananca proteine, grasimi sanatoase si din ce in ce mai putini carbohidrati. Vei vedea rezultatele in scurt timp.
Eu sunt dependenta de mancare si singura solutie pentru mine a fost grupul de autosuport „Tulburari Alimentare Anonimi” care m-a ajutat foarte mult in ultimii 2 ani si care mi-a redat viata.
Bună tuturor… şi eu sunt dependenta de mâncare, mai ales că îmi place foarte mult să gătesc şi îmi iese totul perfect şi gustos… am tinut toate dietele posibile însă nu am reușit să slăbesc … nici măcar cu sportul … nu sunt grasă am 52 kg la 156 cm … pe mine m-ar interesa cum naibii să fac să nu mai mănânc mult ??? … as vrea şi eu să fiu ca fetele care doar „ciugulesc” din farfurie… stie cineva vreo rețetă minune, un ceai? Vă mulțumesc.
Buna Anca,
De ce vrei sa slabesti daca nu esti „grasa”?:) Parerea mea este sa nu te stresezi pentru probleme care nu exista. Gusta din toate, bucura-te de orice. Cauta un sport sau o forma de miscare care sa iti placa si consuma extra-caloriile astfel.
Daca asa esti tu dintotdeauna, nu poti schimba mare lucru (si te frustrezi mai mult incercand). In nicun caz cu vreun ceai.
Am recunoscut simptomele dependentei de mancare, pentru ca anul trecut sufeream si eu de exact aceeasi problema. La un moment dat m-am imbolnavit cu stomacul din cauza asta si de prin septembrie pana in prezent am slabit mai bine de 15 kilograme (de mentionat ca aveam 75 de kilograme la o inaltime de 1 70 si am 20 de ani). Am avut o perioada in care imi controlam portiile de mancare cu strictete si nu aveam pofta de mancare, dar de curand am inceput sa mananc aproape orice (cu exceptia dulciurilor, grasimilor si prajelilor), si simt ca treptat imi revine pofta aia nebuna de mancare si simt dorinta continua de a ciuguli cate ceva pe parcursul zilei si chiar seara. Ma gandesc sa adopt aceasta dieta, cu toate ca nu trebuie sa slabesc, dar vreau sa previn sa devin iar dependenta de mancare, pentru ca oricat de mult imi placea sa mananc, nu aveam o alimentatie sanatoasa si nici echilibrata si imi lipsea si stima de sine din cauza luarii in greutate.
Buna tuturor..in urma cu 6 luni am nascut o fetita..problemele au inceput sa vina si stresul m a pus la pamant…ajunsesem la 48 de kg..la o inaltime de 1,69 acum de cand m am mutat in Bucuresti am inceput sa mananc foarte multe prostii..in general fainoase si multe dulciuri.m am ingrasat ft mult intr un timp prea scurt .. ce sa fac? Help me..abia imi mai intra hainele ?
Vreau sa mentionez ca timp de 5 luni nu am mancat dulciuris si paine,nici sucuri alea nu le beau nici acum..e posibil ca,corpul sa fii primit si sa nu se mai opreasca sa ceara din ce in ce mai mult?
Dar CUM faci sa scali de DEPENDENTA de mancare? Articolul e despre CE trebuie sa faci, ce sa mananci, ce sa nu mananci, la ce sa renunti. Dar, daca ai o dependenta, problema e mult mai mare si nu se explica deloc cum o rezolvi. 🙁