De ce e micul dejun atat de important?

5
4670

Exceptand weekendurile , micul dejun este deseori masa cu cele mai mari sanse de a fi ignorata sau mancata in graba – mancatul unei banane in timp ce iesi pe usa ti se pare familiar? Cu un program atat de incarcat din zilele noastre, micul dejun devine doar un gand frumos, cand de fapt ar trebui sa fie prioritatea numarul unu in rutina de dimineata.

Tot timpul auzim ca micul dejun este cea mai importanta masa a zilei – dar v-ati intrebat vreodata de ce? In primul rand, dupa orele de somn din timpul noptii (minim 7 ore/noapte) fara mancare, creierul si muschii nostri au nevoie de energie pentru a functiona. Si glucoza din mancare, alaturi de vitamine, minerale, fibre si proteine pot asigura aceasta energie de start. Cu acest concentrat de nutrienti si glucoza pentru creier, suntem mult mai capabili sa ne concentram, sa fim productivi, bine-dispusi si cu o stare de bine pentru intreaga zi.

mic dejun

Masa de dimineata ajuta la cresterea ratei metabolice bazale. Mai mult decat atat, daca nu mananci dimineata corpul tau nu va procesa urmatoarea masa la fel de repede ci va face tot posibilul sa puna „de-o parte” ceea ce mananci, in loc sa arda cat mai repede energia pe care i-ai dat-o.

Studiile au aratat ca slabirea este mult mai dificila la cei care nu mananca micul dejun si luarea in greutate este mai mult decat probabila la acestia. De asemenea, cei care sar peste masa de dimineata, mananca mult mai mult pe timpul zilei si in general consuma hrana extra-calorica, pentru a compensa lipsa de pana atunci.

Ce mancam dimineata?

Trebuie evitate clasicele cereale cu lapte, fresh-urile de fructe si mezelurile. Mancati iaurt, chefir, sana, nuci sanatoase crude, fructe de padure, oua, branzeturi.

Eu imi prepar un amestec din iaurt probiotic (acidophilus, nu bifidus), o mana de fulgi de ovaz bio, fructe de padure (congelate, lasate peste noapte la dezghetat), o lingura de goji hidratate, o lingura migdale hidratate si decojite, seminte de in, cateva nuci si eventual o jumatate de cupa de proteina. Are un gust minunat, poti varia cu ingredientele si este un mic dejun de cea mai buna calitate cu care sa incepi ziua. Si va jur ca are gust de inghetata 🙂

5 COMENTARII

  1. Laptele, ca si aliment, nu are ce sa caute in forma sa simpla, non-fermentata, in alimentatia adultului. Balastul de hormoni si alte substante dereglante pentru organismul uman, fac din lapte un “aliment” nociv, periculos. Sunt sute de articole scrise pe tema asta, important e sa nu te lasi “spalat pe creier” de industria alimentara care impinge in fiecare zi reclame cretine despre lapte cu cereale.
     

    Singura forma in care se recomanda a fi consumat laptele este cea fermentata, vie: iaurt (facut in casa, ideal), lapte covasit, smantana, chefir (unul din cele mai “vii” forme ale laptelui, cu beneficii extraordinare pentru tubul digestiv).
     

    Apoi cerealele: dieta moderna a inclus in masa zilnica acest dusman al pancreasului si al sistemului digestiv, in general: au un indice glicemic urias, contin o proportie mare de carbohidrati simpli, contin gluten (care afecteaza majoritatea populatiei globului), dau gaze etc. Fibrele mult laudate din cereale, in exces, “matura” toate substantele nutritive din stomac si intestine, conducand la WC mare parte din nutrientii ingerati la o masa obisnuita.
     

    Fresh-urile de fructe: este stiut faptul ca fructele, in majoritatea lor, contin multa fructoza, un carbo simplu. Prin distrugerea fibrei, se reduce la zero durata de absorbtie a acesteia si, deci, se supune pancreasul la un spike insulinic, necesar pentru metabolizare. Un fresh luat in conditii de relaxare, cand nu se face nici o activitate fizica intensa, conduce la ingrasare. Singurul moment in care l-as recomanda ar fi inainte sau dupa antrenament, de exemplu.

    Desigur, consumul fructului ne-zdrobit este de preferat, insa, cu atentie, intrucat, repet, fructoza din fructe ingrasa (vezi domnisoarele care tin diete pe baza de fructe si care se plang de grasime abdominala etc.)
     

    Ca si observatie personala, fructele de padure sunt singurele pentru care nu as face rabat. Le consum aproape in fiecare dimineata, in stare decongelata (iarna) sau proaspete, vara. Antioxidantii din ele si multitudinea de vitamine/minerale fac din fructele de padure un aliment ideal, fie intr-o dieta sportiva, fie in una de intretinere sau slabire.

  2. Buna seara ! Am si eu o intrebare deoarece doresc neaparat sa slabesc. Am 16 ani si invat dupa amiaza la liceu adica orele mele incep pe la 1 si se termina pe la 6-7 sau chiar 8. Nu stiu daca acesta e locul cel mai potrivit sa intreb, dar ce pot manca pe parcursul orelor de scoala ca sa slabesc? . Am incercat in toate felurile dar nicio metoda nu a dat rezultat :(. Ma puteti ajuta cu vreo sugestie? 

    • Andreea, la 16 ani corpul tau se afla intr-un proces intens de crestere, in care sistemul hormonal traieste o adevarata „furtuna”. Cred ca mai important pentru tine acum este sa nu te privezi de nutrientii esentiali de care ai nevoie (grasimi sanatoase, proteine de calitate, fibre si carbohidrati complecsi). Daca vrei sa nu depui sub forma de grasime ceea ce mananci, recomandarea mea este sa nu consumi surse de carbohidrati prosti (indice glicemic mare sau simpli), cum ar fi: zahar (sucuri, inghetata, freshuri de fructe), fainoase (sticks-uri, covrigi, paine), mancaruri procesate (KFC, McDonalds), mezeluri, cartofi si orez, lapte, cereale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.