Am inceput aici sa va raspund la intrebarea cum slabesti sanatos spunandu-va ce ar trebui sa mancati pentru a slabi si pentru a fi sanatosi. Voi continua seria acestor articole cu alte informatii utile care sa va ajute sa aveti o conduita alimentara care sa va ajute procesul de slabire, in mod sanatos.
Ce bem?
- APA – trebuie sa bei apa pe tot parcursul zilei si in special in preajma antrenamentelor. Nu e necesar totusi sa bei foarte mult dintr-o data, setea este un indicator destul de bun al necesarului tau
- CEAI – este o alternativa sanatoasa la cafea, are antioxidanti si daca vei consuma ceai verde, ajuta si la slabit, alaturi de cetonele de zmeura. Am scris despre asta aici.
- Optional: CAFEA – cafeaua este sanatoasa si plina de antioxidanti insa cei care sunt sensibili la cafeina, ar trebui sa o evite. Personal cumpar cafea bio (gasiti la Auchan la un pret rezonabil, aproximativ 23 lei / 500g) si nu din cauza acrilamidei pe care o contine ci datorita faptului ca pentru a rezista daunatorilor, cafeaua este foarte contaminata cu pesticide si extrem de predispusa la infestarea cu aflatoxine, despre care am scris pe larg aici.
Evita sucurile carbogazoase, freshurile, laptele si berea.
Cum slabesti sanatos? Iata o regula de baza: nu bea si manca calorii goale.
Cati carbohidrati mancam pe zi?
Nu exista o reteta pentru toata lumea. Multi se simt bine mancand sub 50 de grame de carbohidrati pe zi, altii au nevoie de mai multe energie si mananca 150 de grame, ceea ce e tot „low carb”.
Mai multe informatii despre ce sunt carbohidratii, gasesti aici.
Ca ghid, poti folosi informatiile de mai jos:
- 10 – 20 grame pe zi – un nivel extrem de mic al carbohidratilor, frecvent in dietele ketogenice. Practic nu mananci deloc carbohidrati, decat legume cu un indice glicemic foarte mic. O limita atat de mica a carbohidratilor este potrivita daca ai foarte multe kilograme pe care trebuie sa le dai jos, daca ai diabet sau boli metabolice.
- 20 – 50 grame pe zi – daca vrei sa slabesti rapid, poti manca legume (nu morcov, pastarnac, cartofi) si aproximativ un fruct pe zi
- 50 – 150 grame pe zi – daca vrei sa fii sanatos si sa slabesti usor si sigur. Aceasta limita de carbohidrati permite o activitate fizica intensa. E „loc” pentru mai multe fructe pe zi, putin orez integral sau cartof.
Cand scazi nivelul carbohidratilor sub 50 de grame pe zi, nu poti manca zahar sub nicio forma, nici paine, paste, cereale cartofi, morcovi, pastarnac, fructe (maaxim unul) si alti carbohidrati cu indice glicemic mare.
Sunt mai multe siteuri si aplicatii pentru telefon care iti permit sa iti masori nutrientii din ceea ce mananci. Eu folosesc MyNetDiary.
Atentie: Daca ai diabet, consulta un medic inainte de a opta pentru o dieta cu un nivel foarte scazut al carbohidratilor.
Acum ca am lamurit si asta, citeste continuarea
De ce functioneaza o dieta „low carb”?
Oamenii au evoluat ca „vanatori” de mii de ani. Dieta noastra a suferit modificari drastice o data cu revolutia agriculturala, acum 10 000 de ani. Oricum, aceasta schimbare este mica in comparatie cu modificarile din ultimii ani in ceea ce priveste hrana procesata.
Este clar ca acum se mananca mult diferit fata de cum mancau stramosii nostri. Inca mai exista populatii „primitive” care inca mai traiesc bazat pe vanatoare, fara alimente procesate, numai cu alimente sanatoase. Conform studiilor, aceste persoane sunt intr-o stare excelenta de sanatate si sunt lipsite de majoritatea bolilor „moderne” care omoara foarte multi oameni de pe planeta.
Cercetarile au aratat ca atunci cand oamenii mananca alimente pe care obisnuiau sa le manance si stramosii lor (cunoscuta si sub denumirea de dieta Paleo), pierd in greutate si li se imbunatateste considerabil starea de sanatate. Extra informatii aici si aici.
Grasimile sanatoase sunt binevenite in acest tip de alimentatie. Omega 3, CLA, ulei de ficat de cod.
Ina, spui ca atunci cand scazi nivelul carbohidratilor sub 50 de grame pe zi, nu poti manca zahar sub nici o forma, nici cartofi, morcovi, pastarnac. Ce e in neregula cu cartofii, morcovii, pastarnacul?
Buna, Mihaela! Cartofii sunt amidonoase (starches – in EN). Aportul de amidon se constituie in glucoza – o sursa importanta de carbohidrati pentru cine vrea sa tina jos nivelul zilnic. Cartofii albi au indice glicemic ridicat, la fel ca morcovii si pastarnacul (bogati in zaharuri). Harvard Medical School te poate ajuta in acest sens http://www.health.harvard.edu/newsweek/Glycemic_index_and_glycemic_load_for_100_foods.htm (vezi, de exemplu, parsnips (pastarnac) Vs. prima pozitie din tabel (banana cake). O sa ai o surpriza neplacuta 🙁
Da, da, tocmai citeam articolul despre indicele glicemic 😀 Thanks! Great job! 😉
Cred ca ar trebui sa specifici ca morcovii au intr-adevar un ig mare numai daca sunt fierti… cruzi nu reprezinta nicio problema 🙂
Intr-adevar Alina, ai dreptate si iti multumesc pentru completari. Morcovii gatiti au un IG de apx. 35-50, iar cei cruzi intre 15-20.
Spor la rontait! 🙂
Dar daca mancam 200-250 grame de carbohidrati ce se intampla daca facem si sport?
Ce fel de sport? 🙂
Depinde foarte mult de variabile: ce fel de sport, ce obiectiv ai, ce activitati ai in timpul zilei, cate kilograme ai, ce inaltime etc.
ca sa iti raspund la intrebare, daca mananci 250g de carbohidrati di fsci sport, vei avea foarte multa energie 🙂
Referitor la carbohidratii din cartofi , morcovi si pastarnac, dac vrem sa slabim nu avem voie nici morcovi ? decat cruzi? deorece ind glic creste odata preparati?……..nu- mi place deloc :(:( imi plac mult mrcovii , si ii consum fierti deoarece orice este crud ( legume slab calorice, cu multa apa :castraveti , rosii , ovlecei , vinete , etc , ma baloneaza:(:(……….., cati carbo are 100gr de orez? dar un cartof?stiu ca o banana are in jur de 20 de g de carbohidrati .Eu nu consum paine , paste , carbo cu absortie lenta insa fructe da ….imi dau energie si stare de bine , ca sa pot face sport imi tb o stare de bine 🙂 Ce pare ai despre zaharul de cocos??ar fi ok sa il folosim la dulciuri ……….ocazional in weekend? fara grija ingrasarii?( sunt o tipa sportiva )te pop tonic
Ce ne facem cufructele de sezon, căpșuni, cireșe, nu le mai consumăm? Putem să mâncăm Intr-o zi mai multe fructe iar a doua zi sa trecem din nou pe low carb? Mie îmi plac fructele foarte mult și aș vrea să beneficiez de savoarea lor acum în sezon cât sunt proaspete dar nu aș vrea să mă îngraș.Ce cantitate putem mânca? E dificil de tinut vara o dieta low carb