Spre deosebire de dieta stramosilor nostri, dieta „moderna” este impregnata de zahar. Il gasim peste tot, de la paine la muraturi.
Consumul de zahar a fost legat de obezitate, boli de inima, cancer si nu il ultimul rand diabet de tip II, devenind o adevarata epidemie la nivel mondial fiind o cauza comuna de deces, orbire, amputare, inrautatind considerabil calitatea vietii.
Conform studiilor, 150 calorii din zahar (apx un suc) pe zi, creste riscul de diabet cu 1,1%.
Fructoza afecteaza dramatic ficatul
Zaharul este compus din doua molecule: glucoza si fructoza.
Glucoza poate fi metabolizata de fiecare celula din corp si daca nu o avem in dieta, organismul si-l confectioneaza singur. Fructoza in schimb, este diferita. Singurul organ care poate metaboliza fructoza este ficatul, fiind singurul care „stie” cum sa il transporte.
Atletii si persoanele foarte active pot consuma un pic mai multa fructoza, deoarece ficatul lor va transforma fructoza in glicogen, o forma de stocare a glucozei in ficat. Totusi, cand ficatul unei persoane este deja plin cu glicogen, fructoza va fi transformata in grasime.
O parte din grasime este trimisa in sange ca trigliceride, in timp de o parte ramane in ficat, ducand in timp la ficat gras (steatoza hepatica).
In acelasi timp, ficatul tau devine rezistent la insulina. Asta duce la cresteri ridicate ale nivelului insulinei in tot corpul, ce poate duce la obezitate, sindrom metabolic si multe alte boli. Mai mult, consumul de bauturi indulcite cu fructoza, duce la grasime viscerala si scade sensibilitatea la insulina.
In cel mai rau caz, pancreasul va deveni incapabil sa secrete suficienta insulina pentru a trimite glucoza in celule. Si la acest punct, nivelul zaharului din sange va creste semnificativ si cel mai probabil, atunci va interveni diagnosticul de diabet.
Acum ca am lamurit si asta, citeste continuarea
Siropul de glucoza-fructoza, mult mai rau decat zaharul
De fapt este vorba de High Fructose Corn Syrup. S-a demonstrat faptul ca siropul de glucoza fructoza duce la obezitate, boli de inima, diabet si steatoza hepatica. Cele mai recente studii arata faptul ca siropul de glucoza-fructoza actioneaza asupra unei regiuni din creier care regleaza apetitul, ceea ce duce la mancat excesiv (nu simti senzatia de satietate) si apoi la ingrasare.
Fructoza este metabolizata diferit fata de zahar, determinand organismul sa secrete mai putina insulina decat in cazul glucozei (insulina joaca un rol foarte important in a „spune” corpului daca s-a saturat sau nu).
Fructoza din fructe este la fel de nociva?
Fructoza este nociva in contextul excesului de calorii. Daca mancam cantitati mici si suntem in deficit caloric, fructoza nu este daunatoare.
Fructele (mai ales de sezon) sunt alimente adevarate cu o densitate energetica mica, multa apa si fibre. Este aproape imposibil sa depasesti limita de fructoza mancand fructe intregi.
Exista cateva situatii cand reducerea fructelor poate fi o idee buna. Daca esti diabetic, sensibil la carbohidrati sau pe o dieta ketogenica ar trebui sa eviti fructele pe cat posibil, cu exceptia fructelor de padure. Alfel, nu s-a demonstrat ca ar fi nociv consumul de fructe intregi (nu fresh).
Recomandarea mea este sa renunti de tot la zahar (hai ca se poate!) si sa stai cu ochii pe etichetele alimentelor pe care le cumperi. Daca are peste 5 ingrediente, nu cumpara 🙂