Cate proteine are un ou?

19
120588

Ouale sunt foarte sanatoase, nutritive si tin de foame.

De ceva timp, incerc sa tin socoteala proteinelor pe care le mananc (precum si a carbohidratilor, lipidelor, glucidelor), pentru ca mi-am dat seama ca nu mananc suficiente proteine care sa imi asigure cresterea musculara (sau mentinerea).

Asadar m-am intrebat cate grame de proteine are un ou?

Deci, cate proteine are un ou?

Raspuns scurt:

  • Un ou mic are 5 grame
  • Un ou mare are 6 grame
  • Un ou foarte mare (pe cutie scrie jumbo) are 8 grame

Oul contine o mare cantitate de proteina animala cu extrem de multa bio-disponibilitate. Cu alte cuvinte, aminoacizii din ele sunt disponibile in rapoarte usor de utilizat pentru organismul uman. Atentie insa la sursa de unde luati ouale, daca nu aveti pe cineva la tara, incercati macar sa luati ecologice.

Daca arunci o privire la profilul nutritiv al oualor vei descoperi cu placere ca ele sunt bogate in vitaminele A, E, B1 (thiamina), B2 (riboflavina), B5 (acid pantothenic), B5 (piridoxina), B12 si acid folic. De asemenea, ouale abunda in minerale: calciu, fier, fosfor, zinc si seleniu, precum si in grasimi sanatoase.

Ouale sunt destul de bogate in colesterol si grasimi saturate, dar nu trebuie sa dati o prea mare importanta intrucat nu creste riscul bolilor de inima asa cum gresit se credea. De fapt, oul este unul din cele mai sanatoase alimente pe care le poti manca.

In functie de marimea lor, ouale au urmatorul profil nutritional:

  • Ou mic (38g): 5 grame de proteina, 4 grame de grasimi, 54 calorii
  • Ou mediu (44g): 6 grame de proteina, 4 grame de grasimi, 63 calorii
  • Ou mare (50g): 6 grame de proteina, 5 grame de grasimi, 71 calorii
  • Ou si mai mare (56g): 7 grame de proteina, 6 grame de grasimi, 80 de calorii

Daca va intrebati care este diferenta proteica intre albus si galbenus, aflati ca galbenusul are aproximativ 2,7 grame de proteina pe cand albusul are apx. 3,6 grame.

Acum ca am lamurit si asta, citeste continuarea

Concluzie

cate proteine are un ou

Daca vei intelege ca a consuma oua nu aduce nici un risc cardio-vascular, atunci nu ramane decat faptul ca ele reprezinta una din mancarurile cele mai hranitoare de pe planeta. Au putine calorii, foarte putini carbohidrati, au un efect profund asupra satietatii si, deci, poti fi considerate mancarea ideala in dietele pentru slabit.

Sunt ieftine, usor de cumparat, foarte usor de gatit si, pe deasupra, au un gust fantastic care poate fi imbinat in o multime de retete.

Personal, consum oua ecologice, bogate in Omega 3, care au un profil nutritiv mult mai bun decat cele din marile magazine.

Articolul precedentSemintele de Canepa: un super aliment
Articolul următorCe este glutenul si cum iti afecteaza corpul
Sunt antrenor certificat de fitness/aerobic & functional training. M-am indragostit de eficienta HIIT (high intensity interval training) in slabire si tonifiere. Scriu pe sportaholic.ro despre slabire sanatoasa, nutritie si antrenamente eficiente. Scrie-mi pe ina@sportaholic.ro

19 COMENTARII

    • Carnea de toate felurile, nucile, semintele (in special canepa, chia, dovleac), ouale, branzeturi (recomand fermentate), lactate (iaurt, kefir), fasolea, nautul, mazarea etc.

      Proteina gasesti in foarte multe alimente (inclusiv fructe), important este sa ai proportia echilibrata in alimentatie, care sa serveasca scopului tau (crestere musculara, slabire etc).

        • Depinde si de ce obiective ai. Semintele contin multe grasimi, adica 9 kcal/gram, cu alte cuvinte cam ingrasa.

          Daca ma intrebi daca sunt sanatoase, majoritatea semintelor sunt sanatoase, atatat timp cat sunt crude (pot fi si cu sare). Atentie totusi la aportul prea mare de Omega 6, care au efect inflamator.

  1. Cred ca ai uitat sa precizezi ca daca mananci oua in fiecare zi, o sa ai probleme cu ficatul din cauza galbenusului de ou. Acum depinde si de cate oua se mananca, dar lucrul acesta trebuia precizat in articol.

    • Cred ca, mai degraba, ai uitat sa precizezi tu care este justificarea MEDICALA a afirmatiei tale? Sau esti si tu din categoria „sa nu mancam oua ca ne creste colesterolul”? Sau „maxim 2 oua pe saptamana ca afecteaza ficatul”. 

      Mineralele si vitaminele din galbenus detoxifiaza ficatul, paradoxal pentru unii medici cretini din Romania care inca sunt anti-oua dar recomanda margarina pe paine si cerealele integrale.

      Eu consum in medie 3 oua pe zi (integrale). Rezultatul? Un ficat sanatos cu trigliceridele super-jos, un nivel al colesterolului LDL scazut sub limita inferioara. 

  2. Oul reprezinta sursa ideala de proteine. Cred ca o parte dintre medicii din Romania au niste idei gresite in ceea ce priveste consumul zilnic de oua. Cine are probleme cu nivelul ridicat al lipidelor in sange poate consuma numai albusul in anumite zile.

  3. Pot sa zic ca eu consum în medie 8-10 ouă pe zi. Amestecate cu mixerul și cu puțin lapte. Practic culturismul de 3 ani. De când consum oua am câștigat vreo 7 kg de masă musculară. La 10 ouă pun 3 gălbenușuri nu mai mult. Sunt foarte sănătoase pline de proteină.

  4. Salut , Consum 25 de albusuri de ou pe zi , o banana si cacao amestecate cu blenderul si fac asta de 4 luni fara probleme . castig in masa musculara si nu am probleme cu ficatul etc.

    • Salut, Marcel. Albusul de ou trebuie sa fie pregatit termic pentru ca albumina sa fie absorbita optim. Treaba cu albusurile crude e de pe vremea „culturistilor” de dupa revolutie care imprumutasera (gresit) ce vazusera prin revistele de prin afara.

  5. Eu mananc in fiecare dimineata de 16 incoace 2 oua crude zbatute cu o cana de lapte si nu am avut probleme cu ficatul sau cu altceva. In schimb imi da energia necesara pentru intreaga dimineata.

  6. Albusul de ou crud contine o heteroproteina specifica ce se combina ireversibil cu biotina (rezultand un complex rezistent la actiunea sucurilor digestive) numita avidina. Prin consum indelungat de albus crud se poate instala avitaminoza biotinica urmata de tulb caract deoarece cant de avidina depaseste cu milt cant de biotina echivalenta din galbenus. Avidina e termolabila si deci prin prelucrare termica a oualor se elimina riscul instalarii avitaminozei.
    Galbenusul are valoare vitaminica > albusul
    Ou de gaina – val biologica 97-98 %
    ( cate grame de azot retine organismul uman din proteinele organismului uman)
    Ou de prepelita – 96-98%
    Surse: Segal si colab., cercetari stiintifice, 1983
    Claudia Sala -igiena si tehnologia de productie a produselor animaliere, control sanitar-veterinar si siguranta produselor alimentare, 2005;
    Sper ca aceste informatii cu baza intr-adevar stiintifica sa fie de folos 🙂

LÄ‚SAÈšI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.