Cat de benefice sunt semintele de in?

15
56236

Semintele de in au nenumarate beneficii: ajuta digestia, duc la scaderea nivelului colesterolului din sange, reduc pofta de dulce, lupta impotriva cancerului, ajuta in slabire, confera un aspect curat al tenului, si asta este doar inceputul.

Semintele de in sunt una din cele mai bogate surse vegetale de omega 3, mai exact acid alfa linoleic, care ajuta in slabire.

Un alt aspect unic al semintelor de in este acela ca este sursa numarul 1 de lignin. Semintele de in contin de 7 ori mai mult lignin decat semintele de susan.

Cand privim la beneficiile nutritionale ale semintelor de in, nu putem decat sa ne minunam cat sunt de sanatoase.

3 linguri de seminte de in contin

  • Omega3 – 6,330mg
  • Fibre – 8g
  • ProteinA – 6g
  • Vitamina B1 – 31% DZR
  • Mangneziu – 35% DZR
  • Fosfor – 19% DZR
  • Seleniu – 10% DZR

De asemenea, semintele de in contin o cantitate insemnata de vitamina B6, fier, potasiu, cupru si zinc. Profilul nutritional al semintelor de in face vizibil faptul ca este unul dintre cele mai nutritive alimente de pe planeta.

Care sunt beneficiile semintelor de in?

  1. Bogate in fibre, dar nu si in carbohidrati – nivelul ridicat de fibre duce la crearea unui mucilagiu, extrem de benefic pentru tractul intestinal. Acest mucilagiu pastreaza mai mult mancarea in stomac, ceea ce poate creste absorbtia nutrientilor. De asemenea, semintele de in sunt extrem de bogate atat in fibre solubile cat si insolubile, ceea ce ajuta la detoxifierea colonului, slabire si reducerea poftei de dulce. Zilnic ar trebui consumat 30-40g fibre.
    Intretine frumusetea pielii si a parului – Daca vrei o piele luminoasa, par si unghii sanatoase trebuie sa iei in considerare adaugarea a doua linguri de seminte in salate, smoothie-uri, sau in orice mananci. Grasimile si vitaminele B din semintele de in aduc acele beneficii pielii, reducand uscarea excesiva. Poate imbunatati simptomele acneei, rozaceei si eczemelor. De asemenea, ajuta la reducerea ochilor uscati.
  2. Ajuta in slabire – Prin continutul ridicat de grasimi sanatoase si fibre, semintele de in ajuta la mentinerea satietatii pentru o perioada mai lunga de timp, si astfel vei manca mai putin, lucru care va duce la slabire. Acizii grasi alfa linoleici duc de asemenea la reducerea inflamatiilor. Acest lucru este foarte important din moment ce un organism inflamat tinde sa se „prinda” de kilogramele in exces.
  3. Scade colesterolul – Fibrele solubile din semintele de in tin grasimea si colesterolul in sistemul digestiv, in asa fel incat nu se pot absorbi.
  4. Bogate in antioxidanti (Lignin) – Ligninul este un polifenol care impiedica imbatranirea prematura, ajuta echilibrul hormonal si sanatatea celulara. Polifenolii sustin cresterea bacteriilor prietenoase in stomac si pot ajuta la eliminarea ciupercilor de tipul candidozei. Ligninul este cunoscul de asemenea pentru efectele sale antivirale si antibacteriene, asadar consumul semintelor de in poate duce la scaderea racelilor si virozelor.
  5. Sustine sanatatea sistemului digestiv – Poate unul dintre cele mai importante efecte ale semintelor de in. Prin continutul ridicat de fibre solubile si nesolubile ajuta la reducerea inflamatiei stomacului, in constipatie precum si la starea generala de sanatate.
  6. Lupta impotriva cancerului – S-a demonstrat in nenumarate studii ca semintele de in ajuta in lupta impotriva cancerului de san, ovarian si colon. Un studiu publicat in Journal of Clinical Cancer Research a descoperit faptul ca un consum ridicat de seminte de in poate scadea riscul de cancer de san. Continutul de lignin poate fi convertit de catre bacteriile din intestin in eterolactone si enterodiol care ajuta la echilibrarea hormonala, lucru care se pare ca reduce riscul de cancer de san. Un alt studiu publicat in Journal of Nutrition a descoperit faptul ca ligninul din semintele de in poate reduce riscul de cancer ovarian si endometrial.
  7. Bogate in Omega 3 – Auzim destul de des despre beneficiile acizilor grasi omega 3. Uleiul de peste contine EPA (Eicosapentaenoic) si DHA (Docosahexaenoic), 2 tipuri de omega 3 ce sunt critice pentru o sanatate optima. Cu toate ca semintele de in nu contin EPA sau DHA, contin ALA (Alpha Linoleic Acid), un alt tip de omega 3. Un studiu publicat in Nutrition Reviews a aratat faptul ca aproximativ 20% din ALA poate fi convertit in EPA, dar doar 5% din ALA poate fi convertit in DHA.
  8. Reduc riscul de osteoporoza – Datorita proprietatilor estrogenice, semintele de in reduc riscul de osteoporoza. De asemenea, ajuta femeile in pastrarea unei menstruatii regulate.

Cum consumam semintele de in?

image

Sunt atatea modalitati de a adauga seminte de in in dieta, inclusiv prin adaugarea lor in briose, paine sau dulciuri facute in casa (fara zahar, 

Cel mai bine este sa macinam semintele de in inainte de a le consuma, pentru a maximiza absorbtia nutrientilor. Altfel, riscam sa nu le digeram.

Foarte important este sa le macinam (in rasnita de cafea) chiar inainte de a le consuma, astfel incât sa nu fie expuse prea mult la aer si astfel grasimile sa oxideze. Si sa fie consumate cu o cantitate insemnata de lichide, altfel vor duce la constipatie.

Cea mai nutritiva forma a semintelor de in este cea incoltita. In acest fel se elimina si acidul fitic pe care il contin si de asemenea, creste si absorbtia mineralelor.

Acum ca am lamurit si asta, citeste continuarea

Personal consum seminte de in in iaurturi, salate si chiar in prajituri facute in casa. Sunt bune in aluaturi pentru ca au o capacitate foarte mare de absorbtie de lichidelor si da o anumita consistenta. Dar nu exagerati cu prajiturelele 🙂

Mai sunt nutritive semintele dupa procesul de coacere?

Una dintre cele mai frecvente intrebari este daca procesul de coacere afecteaza nivelul de omega-3 din semintele de in. Studiile spun ca poti gati semintele de in la o temperatura de 150 grade celsius timp de 3 ore si acizii grasi nu vor fi afectati.

15 COMENTARII

  1. Buna ziua. Ma numesc Iulia, am 17 ani, 169 de cm inaltime si 60 de kg greutate. De aproximativ o luna mi-am schimbat obiceiurile alimentare, nu mai consum dulciuri, carbohidrati in exces, mananc mai multa proteina (carne slaba, peste, lactate, oua), si, de asemenea, beau foarte multe lichide, in special apa si ceai verde. In plus, tot in acest interval de timp am inceput sa merg la sala de 4 ori pe saptamana (timpul nu imi permite mai mult, desi as vrea). In fiecare zi in care merg, lucrez exercitii pentru abdomen, fac 15 min de cardio (banda) si lucrez o anumita grupa musculara, in functie de ziua saptamanii. Va scriu deoarece a trecut putin peste o luna, si stiu ca nu ar trebui sa ma astept la minuni, insa in acest interval de timp nu am slabit nici macar 500g, ce sa mai zic de „targetul”pe care il am, si anume sa ajung la 50 de kg. Intrebarile mele sunt: ce fac gresit? de ce slabesc atat de greu? ce ar trebui sa fac ca sa accelez procesul de slabire, macar putin? Am ales sa va scriu dumneavoastra deoarece va urmaresc de mult timp, si va iau ca exemplu in tot ce fac. Mi-ar placea mult sa stiu cauza probleme mele si sa o pot inlatura. Multumesc anticipat!

    • Iulia, imi este destul de greu sa iti spun unde gresesti. Intuiesc faptul ca nu te antrenezi suficient de intens si desi mananci alimente sanatoase, probabil esti peste pragul caloric care sa declanseze procesul de slabire.

      Intensifica antrenamentele, lucreaza pe intervale, fa antrenamente cu greutati iar pentru cardio mergi la clasele de spinning.

      Succes!

    • Hey! Inca te mai chinui sa slabesti? Tocmai am citit comentariul tau si m-am gandit sa iti dau o mana de ajutor. Nu am sa iti dau o reteta miraculoasa, doar lucruri pe care le-am facut eu si au dat rezultate. Insa eu am abordat aceasta metoda ca pe un mod de viata, nu ca pe o dieta. Desi este foarte foarte foarte important sa faci sport, eu sunt cea mai mare lenesa cand vine vorba de asta. Nu ma pot tine mai mult de o saptamana. Ei bine, fara sport te intrebi? Asa am reusit eu. Este important daca vrei sa slabesti, sa renunti la alimentele prajite. Deci renunta la tigaia de prajit! Gateste doar la cuptor si ai grija la cat ulei pui. Eu recomand o lingurita doar. Iti extragi grasimile sanatoaase din nuci si seminte. Nu din sticla de ulei. Eu personal, am renuntat si la consumul de carne. Nu mai mananc carne deloc de 3 ani jumatate. Tu poate nu poti face lucrul asta, dar incearca sa renunti la prajit. Adica de tot. Nici macar un ou prajit, nimic. Totul crud, fiert, pe aburi sau la cuptor. Eu mananc de fiecare data pana nu mai pot sa ma misc, dar din cauza ca mananc sanatos, nu se mai pune. Am 47 kg, iar la inceput am avut si 54. Sper ca te-am ajutat cu ceva. Oricum, chiar daca eu nu am facut sport, recomand tuturor. Este foarte important sa faci. Dar nu cu greutati si din din astea stresante., ci ori e forma de miscare. Alearga, sari coarda, danseaza, topaie prin casa. Orice! O sa vezi cum se topeste slaninuta de pe burtica si in rest. Eu cu burtica m-am luptat 13 ani si nu am reusit sa o dau jos. Din cauza ca mancam ca toti romanii. De cand nu mai mananc prajit, s-a dus vazand cu ochii! Chiar sper ca te va ajuta ce ti-am scris. Iti doresc bafta multa!

  2. Clar imi trebuie o rasnita…la mine zac semintele de in, in borcan pentru ca ma enerveaza sa le mananc asa (ba ma inec cu ele,ma imi raman in dinti,ba raman pe fundul salatei…dumb ass me nu s-a gandit sa le macine.duh!!).
    Am o intrebare : banca asta de antrenament m-ar ajuta sa imi rezolv problemele cu spatele?
    http://www.kettler.ro/product/delta-xl-184.htm?lang=ro&path=-870305816
    Am un inceput frumos de scolioza si doctora mi-a recomandat gimnastica medicala.Numai ca eu din vara am sa ma mut la curte, undeva in afara Bucurestiului,deci ma apuc sa imi fac propria sala acasa.Si nu voi putea ajunge.Nici acum nu pot pentru ca muncesc foarte mult si efectiv nu am timp.
    Am fost la sala de acolo asa ,ca sa scanez zona si nu prea imi place atmosfera..prefer sa lucrez nestingherita de acasa.
    Also,imi voi cumpara saptamana asta un sling trainer ,am vazut niste demonstratii pe youtube care mi-au placut la maxim+ o fitness ball si un aerobic step (cam astea incap in apartamentul meu acum) .Dar ma intereseaza banca aia.Oricum am sa o cumpar pentru ca deja vizualizez ce fund frumos imi va face 🙂 Dar as vrea sa stiu daca ajuta si la problema mea cu indrpetatul spatelui…Also,daca imi poti recomanda niste clipuri de pe youtube (sau chiar dvd-uri de cumparat) cu exercitii pentru indrpetarea spatelui,ceva sa fac in mod regulat,ar fi super.Daca ai timp,bineinteles.
    Multumesc!!!
    Si astept mai multe postari! Imi place cand postezi cate ceva nou!Imi pare rau totusi ca nu locuiesc in zona unde antrenezi tu,as fi venit pe branci!

    • Banca pare a fi ok insa nu iti pot face recomandari daca este buna sau nu in afectiunea ta, nefiind medic. Imi pare rau. Cred ca ar fi indicat sa iti intrebi medicul ce antrenament poti face la domiciliu, sunt sigura ca te poate ajuta.

      Multumesc pentru aprecieri, voi incerca sa postez mai des 🙂

  3. Buna ziua,
    B, 46 ani, 185 cm, 130 kg (obezitate morbida); infarct sechelar vechi (2006), deci, excluse exercitiile fizice solicitante, diabet zaharat de tip II, spondiloza.
    Medicii recomanda alimentatie echilibrata si sanatoasa si 8-10 km de mers alert pe zi. Am incercat si tot nu obtin rezultate.
    Intrebare: Sunteti in masura sa-mi elaborati un program personalizat (ne putem intalni, contra cost) ?
    Multumesc

  4. Buna ziua ! As dori si eu o parere. Am 17 ani ,155 cm si 45 de kg . Incerc sa slabesc si nu pot mai ales la picioare . Am facut si kangoo si incerc sa mananc cat mai sanatos . Am exclus prăjelile ,pâinea si am redus dulciurile si mancarea dupa ora 18:00. Problema mea este ca mi se face pofta de dulciuri foarte des si o combat foarte greu. As vrea un sfat in legatura cu asta

    • Buna, Oana,

      Primul tau pas ar fi sa te duci la medic si sa te consulti cu el/ea. La 17 ani, hormonii sunt probabil prima cauza pentru variatiile in greutate.

      In al doilea rand: M-ai pierdut la mancatul dupa 18:00. Daca te culci la ora 2 noaptea asta inseamna ca nu mai mananci deloc intre 18:00 si 2? Personal, te sfatuiesc sa schimbi aceasta regula in „nu mananc nimic cu 2-3 ore inainte de culcare”. Important este ceea ce mananci inainte de culcare. Recomandarea mea aici ar fi o combinatie de proteine cu grasimi (ex.: branza+cativa samburi de migdale).

  5. buna seara.o intrebare.as dori sa stiu daca pot fi consumate semintele de in si daca se fac,ca o gelatina sau trebuie neaparat macinate?eu sunt constipata balonata si am nisip la rinichi si medicu mia recomandat printre altele si semintele de in si as dori sa stiu cum e mai bn sa le consum.astept raspunsul dumneavoastra.multumesc o zi buna

    • pentru nisip la rinichi beti in fiecare zi timp de 14 zile apa cu bicarbonat si lamaie.dupa ce sa incheiat cele 14 zile incepeti de la ora 14 sa beti cate o cana de apa cu sare EPSOM DIN 3 IN 3 ORE FARA SA MANCATI SI SA BETI NIMIC.SEARA LA ORA 21 BETI O JUMATATE DE CANA DE ULEI CU JUMATETE DE CANA DE SUC DE GREFE.DUPA O ORA BETI DIN NOU APA AMARA.DIMINEATA LA 8 ULTINA CANA DE APA CU SARE SI O SA VEDETI IN CACA CUM SAU ELIMINAT PITRELE DE LA FICAT SI DE LA RINICHI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.