Caloriile negative, mit sau realitate?

0
1988

Intotdeauna in cautarea celor mai usoare metode de slabit „rapid”, cei mai multi cad in capcana articolelor de provenienta dubioasa despre diverse metode de slabit, scrise intotdeauna de experti fara o documentare solida.

Mitul caloriilor negative

O chestie recenta asupra careia am facut cercetari serioase, este si mitul caloriilor negative, capcana in care am cazut si eu la un moment dat.

Conform acestei teorii, consumul ridicat de alimente care necesita mai multa energie pentru a fi mestecate / digerate / absorbite decat au ele insele, contin „calorii negative” si ajuta in procesul de slabire.

Cu siguranta ai auzit de caloriile negative din telina, grapefruit, lamaie, broccoli, mere etc si cum acestea o sa „topeasca” tesutul adipos, nu-i asa? Este adevarat ca metabolismul creste dupa ce mancam – cunoscut si ca efectul termic al alimentelor – insa acest consum caloric este relativ mic, si niciun studiu nu a demonstrat ca pentru metabolizarea alimentelor „cheltuim” mai multe calorii decat contin ele insele.

Conform wiki, cea mai promovata leguma ca avand calorii negative – telina – are nevoie de numai 10% din continutul de energie continut de aliment pentru a fi digerata si asta datorita efectului termic, nu datorita „caloriilor negative”.

Ce este efectul termic al alimentelor?

Efectul termic al alimentelor  se refera la cantitatea de energie consumata de corpul nostru pentru digestia, absorbtia, metabolizarea si depozitarea nutrientilor din alimente. Sau mai pe scurt, cate calorii consuma organismul uman pentru a procesa hrana.

Ce procente din energia continuta de nutrienti este consumata de organism pentru transformarea lor:

  • Pentru proteine: 20-30%;
  • Pentru glucide: 5-10% (carbohidratii simpli -gucoza, fructoza, zahar: 3%); cu cat carbohidratii sunt mai complecsi (precum cei din cerealele integrale), cu atat procentul este mai mare;
  • Pentru lipide: 2-6%.

Alimentele bogate in proteine fara grasime precum pieptul de curcan, ou, pestele slab, au un efect termic foarte mare, de aproximativ 30%. Deci organismul consuma destul de multa energie pentru transformarea lor. Din totalul caloric, sa zicem 100, al unei bucati de piept de curcan, 30 de calorii consuma organismul pentru digestie si metabolizare, rezultand in final un aport energetic de doar 70 de calorii.

Nu doar proteinele de buna calitate au un efect termogenic indus mare, ci si legumele sau cerealele integrale. Asta datorita prezentei fibrelor vegetale (carbohidrati complecsi) care necesita pentru digestie un consum energetic destul de substantial (20%).

Acum ca am lamurit si asta, citeste continuarea

Dupa ingestia alimentelor care au un efect termic mare rata metabolica creste, pentru ca organismul trebuie sa depuna un efort mai mare pentru a procesa si utiliza acele tipuri de nutrienti (sursa)

Daca tot nu esti convins(a) ca nu exista calorii negative, citeste si articolul aparut in Time.

Majoritatea alimentelor promovate a avea calorii negative, sunt alimente sanatoase si te incurajez sa le mananci, mai ales ca majoritatea au calorii putine si beneficiile aduse sunt cu miile. Doar sa nu cazi in capcana caloriilor negative si sa te imbeti cu apa rece. Orice exces este daunator.

Asadar, bucura-te de cat mai multe legume (morcov crud, broccoli, spanac, salata, conopida, castraveti, telina, avocado, ceapa, usturoi etc), fructe de padure, fructe dulci cu moderatie (ananas, cirese, kiwi, capsuni, caise), condimente cat cuprinde (chimen, cicoare, cardamon, busuioc, piper, anason, cimbru etc).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.