Beneficiile unui super aliment: nuca de cocos

8
72657

In Filipine i se spune “Copacul vietii”, malaezienii ii spun “copacul cu 1000 de intrebuintari”.Aceste 2 expresii spun mult despre beneficiile acestui super aliment (de care cam abuzez :P): nuca de cocos

Nuca de cocos: mix de grasimi sanatoase

O combinatie unica de acizi grasi, un super extra mega aliment care te ajuta sa slabesti, sa dobandesti un focus mental incredibil si sa fii sanatos. Voi incerca pe cat posibil sa scot in evidenta beneficiile miraculoase ale cocosului.

Cu toate ca nuca de cocos este blamata in anumite cercuri datorita continutului ridicat de grasimi saturate, sportaholicii stiu deja despre beneficiile extraordinare pe care acestea le au asupra sanatatii. De exemplu, s-a descoperit ca uleiul de cocos ajuta la normalizarea lipidelor din sange, protejeaza ficatul de actiunea nociva a alcoolului si a toxinelor,  joaca un rol important in prevenirea bolilor de rinichi si ale vezicii biliare, este asociata cu imbunatatirea controlului nivelului zaharului din sange si a insulinei si prin urmare prevenirea si managementul diabetului.

Mai mult decat atat, nuca de cocos are proprietati antivirale, antibacteriene si antifungice. Uleiul de cocos (MCT) ajuta in absorbtia mineralelor, lucru important in intarirea danturii si a oaselor si de asemenea, da un aspect placut si sanatos parului, pielii si unghiilor (atat datorita consumului cat si a aplicarii locale).

Pulpa de cocos este bogata in acizi grasi saturati si super sanatosi, cu cantitati decente de proteina si un indice glicemic redus. O cana de pulpa (apx 200g) de nuca de cocos contine 27 g de grasime, 3 g proteina, 12 g carbohidrati (in mare parte fibre).

Pulpa uscata poate fi macinata si folosita ca faina de cocos, ce poate inlocui cu succes faina clasica.

Apa de/din cocos este lichidul pe care il contine nuca de cocos in mod natural (a nu se confunda cu laptele de cocos, pe care il facem noi acasa). Este foarte bogata in electroliti (potasiu si alte minerale), fiind un remediu excelent dupa antrenament.

Nuca de cocos: beneficii

1. Uleiul de cocos contine o combinatie unica de acizi grasi cu proprietati puternic medicinale

Asa cum spuneam si mai sus, frica de grasimi saturate este total nefondata mai ales in cazul unui asemenea aliment, natural si sanatos. Nu o spun eu, o demonstreaza studiile de specialitate.

Spre deosebire de grasimile saturate pe care le gasim in alimentele de origine animala, uleiul de cocos contine trigliceride cu lant mediu (ulei MCT – medium lenght tryglicerides), ceea ce face ca aceasta grasime sa fie metabolizata diferit. Asta inseamna ca din tractul digestiv aceasta grasime se duce direct in ficat unde este utilizat ca o sursa rapida de energie sau este transformat in asa numitele cetone, ce pot avea efect terapeutic in special in boli precum epilepsie si Alzheimer.

cum este metabolizat uleiul de cocos

 2. Populatiile care mananca multa nuca de cocos, sunt unele dintre cele mai sanatoase populatii din lume

O fi exotic la noi, insa sunt tari unde nuca de cocos nu lipseste de la nicio masa, de ex. Noua Zeelanda (Oceanul Pacific). S-a facut si un studiu pe aceasta tema, il puteti rasfoi la acest link: Cholesterol, coconuts, and diet on Polynesian atolls: a natural experiment: the Pukapuka and Tokelau island studies.

Acum ca am lamurit si asta, citeste continuarea

3. Nuca de cocos creste consumul de energie si te ajuta sa „arzi” mai multa grasime

Daca vrei sa slabesti, trebuie sa stii ca nu conteaza doar numarul de calorii ci si sursa acestora. Alimentele ne influenteaza corpul si sistemul hormonal in mod diferit in functie de calitatea acestora.

Conform studiilor, aceste grasimi cu lant mediu (MCT) din nuca de cocos iti  cresc consumul de energie comparat cu aceasi cantitate de calorii din grasimi cu lant lung. Un alt studiu spune ca o cantitate de 15-30 de grame de MCT pe zi iti creste consumul de energie cu 5% (apx 120 calorii/zi), ceea ce duce la o slabire sanatoasa pe termen lung.

4. Acidul lauric continut de nuca de cocos este antibacterian, antiviral si antifungic

Aproximativ 50% din nuca de cocos este acid lauric. Cand uleiul de cocos trece prin procesul de digestie formeaza monogliceride ce poarta numele de monolaurin. Atat acidul lauric cat si monolaurin pot ucide bacteriile daunatoare patogene, ciupercile si virusii. Pentru aprofundare, cititi si acest studiu extrem de interesant: Fatty Acids and Derivatives as Antimicrobial Agents. In ceea ce priveste ajutorul pe care uleiul de cocos il da in lupta cu ciupercile, s-a dovedit ca uleiul de cocos poate fi folosit ca tratament in candidoza.

5. Uleiul de cocos „taie” foamea

Intr-adevar, uleiul de cocos reduce pofta de mancare. Eu patesc asta de fiecare data cand beau cafea cu ulei de cocos.

Specialistii spun ca acest lucru are legatura cu eliberarea de corpi cetonici, datorita modului cum este metabolizat cocosul, fiind cunoscut faptul ca cetonele taie pofta de mancare.

 6. Nuca de cocos imbunatateste nivelul colesterolului din sange

Desi este plin de grasimi saturate, uleiul de cocos nu dauneaza ci din contra ajuta la cresterea colesterolului HDL (cel bun) si la scaderea LDL (cel rau) si a obezitatii abdominale.

 7. Nuca de cocos protejeaza parul impotriva degradarii, hraneste pielea si o protejeaza impotriva razelor solare daunatoare

Am testat pe pielea mea in aceasta vara uleiul de cocos pe piele si confirm faptul ca functioneaza. Am obtinut un bronz curat, uniform si nu m-am ars deloc.

Daca ai pielea uscata, uleiul de cocos este tot ce iti trebuie. S-a dovedit ca uleiul de cocos poate imbunatati hidratarea si nivelul lipidic al pielii. Nu e rau nici pentru par, aplica uleiul de cocos imediat dupa ce te-ai spalat pe cap si stai cu aceasta „masca” 30 de minute.

8. Uleiul de cocos te ajuta sa slabesti, cu predilectie din zona abdominala

Asa cum va spuneam aici, obezitatea abdominala este una din cele mai periculoase.

Avand in vedere ca uleiul de cocos taie pofta de mancare si creste arderea tesutului adipos, acest ultim avantaj pe care vi-l prezint aici vine oarecum natural.

Un studiu facut timp de 12 luni pe 40 de femei cu obezitate abdominala care au suplimentat cu 30ml ulei de cocos zilnic, a demonstrat o reducere semnificativa a indicelui de masa corporala si a circumferintei taliei. Un alt studiu aici

beneficii cocos

Este uleiul de cocos bun la prajit?

Pentru a evita metodele chimice de procesare a nucii de cocos, este recomandat sa alegeti intotdeauna produsele organice.

Uleiul de cocos este mai putin sensibil la temperaturi inalte decat alte uleiuri care oxideaza rapid, deci este extreme de bun la sotat si prajit. Il poti folosi in loc de unt clasic/untura sau ale grasimi saturate si bineinteles in cafea.

Personal, folosesc cocos ori extrem de des in alimentatie. Fulgii razuiti si uscati de nuca de cocos in pun in iaurt, alaturi de pudra proteica, stevia si afine. Uleiul de cocos nu imi lipseste atunci cand beau cafea, la prajiturile paleo pe care le fac sau chiar la prajit (exista si ulei de cocos fara aroma).

Cand am pofta de ceva dulce, fie rontai nuca de cocos proaspata, fie pe o crocheta Wasa pun ulei de cocos (este solid la temperaturi mai scazute) sau „creamed coconut” (gasiti pe driedfruits.ro sub denumirea de unt de cocos) si fructe de padure.

8 COMENTARII

    • Buna,

      Uite ca la asta nu m-am gandit 🙂

      Nuca de cocos cruda este mai buna, pentru ca este proaspata, moale si dulce. Nu are nicio importanta ca e rece sau nu. Dupa deschidere nucii de cocos, este bine sa o tii la frigider totusi.

      Noi (eu si Radu) mancam nuca de cocos in fiecare zi, cruda, ulei, unt sau maruntita. Pluuus ca punem in cafea 😀

  1. Cafeaua cu ulei de cocos trebuie neaparat data la blender? Mie imi place si doar daca o pun in cafea si o amestec putin cu lingurita, chiar daca se ridica putin deasupra. Multumesc!

  2. De cand e sanatoasa grasimea nucii de cocos ? Nuca de cocos contine 80% grasimi saturate, care nu prea sint bune si trebuiesc consumate mai rar. Chestia asta e de cand lumea, nu s-a descoperit ieri… cum s-a descoperit aia cu „grasimea saturata e super buna”. Stiu, am auzit si eu ca e un curent nou acum ca e buna grasimea saturata, dar eu inca nu pot sa cred ca ceva care nu a fost bun pana acum sa fie facut dintr-o data extraordinar de bun. Astept o explicatie mai stiintifica. Nu ma intelegeti gresit, si eu iubesc nuca de cocos, si as vrea sa fie adevarat ca ati spus in articolul asta. Poate ca grasimile astea chiar si saturate asa cum sint ele, nu sint asa de rele ca alea de origine anumala. Nu stiu ce sa zic…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.