Bananele ingrasa sau ajuta in slabire?

2
66371

Sunt intrebata frecvent daca bananele ingrasa. Bananele sunt unele dintre cele mai populare fructe datorita faptului ca sunt usor de consumat oriunde, oricand si sunt delicioase. De asemenea, bananele sunt si nutritive, avand un continut semnificativ de fibre, minerale si antioxidanti.

Cu toate acestea, multe persoane au indoieli cu privire la consumul de banane, datorita continutului mare de carbohidrati si zahar pe care il contin.

Bananele contin mai multi nutrienti importanti

bananele-ingrasa-sportaholic

Peste 90% din caloriile din banane vin din carbohidrati. Cand banana se coace, amidonul din banana se transforma in zahar. Bananele necoapte (verzi) au un nivel crescut de amidon si amidon rezistent (mai greu de digerat) pe cand bananele coapte contin in mare parte zahar. De asemenea, bananele au si un continut decent de fibre si sunt foarte sarace in proteine si grasimi.

Bineinteles, exista multe tipuri de banane, in functie de dimensiune si culoare. Insa o banana medie (apx 118 grame) are 105 calorii, potasiu 9% din doza zilnica recomandata (DZR), vitamina B6 33% din DZR, vitamina C 11% din DZR, magneziu 8% din DZR, cupru 10% din DZR, magneziu 14% din DZR, fibre 3.1 grame.

Bananele contin si alti compusi benefici si antioxidanti, inclusiv dopamina si catechina (antioxidanti).

Bananele sunt bogate in fibre si amidon

Carbohidratii ce nu pot fi digerati in sistemul digestiv superior se numesc fibre. S-a dovedit ca un aport crescut de fibre aduce multe beneficii sanatatii. Iar cum o banana are aproximativ 3 grame de fibre, este o sursa excelenta.

Bananele verzi sunt bogate intr-un amidon rezistent, un tip de carbohidrat nedigerabil care functioneaza ca o fibra. Cu cat banana este mai verde, cu atat are un continut mai mare de amidon rezistent.

Conform mai multor studii, amidonul rezistent are foarte multe beneficii pentru sanatate:

  • Imbunatateste sanatatea colonului;
  • Da senzatie de satietate dupa masa pentru mai mult timp;
  • Reduce rezistenta la insulina;
  • Scade nivelul glicemiei dupa mese;

Pectina este un alt tip de fibra pe care o gasim in banane. Pectina confera consistenta si ajuta banana sa capete forma specifica. Cand banana se coacce excesiv, enzimele incep sa desfaca pectinele iar fructul devine moale. De asemenea, pectina poate reduce apetitul si regla glicemia dupa mese si protejeaza impotriva cancerului de colon.

Acum ca am lamurit si asta, citeste continuarea

Bananele ajuta in slabire?

Din pacate nu exista studii specifice care sa demonstreze efectele bananelor asupra procesului de slabire. Cu toate acestea, un studiu facut pe persoane obese cu diabet, a investigat cum bananele necoapte afecteaza slabirea si sensibilitatea la insulina. Cercetatorii au descoperit ca ingerarea a 24 de grame de fibre rezistente (din banane) in fiecare zi pentru 4 saptamani a ajutat in slabire si a ajutat in imbunatatirea sensibilitatii la insulina.

Motivul pentru care bananele ar putea ajuta in slabire, este continutul mare de fibre care „taie” foamea (citeste mai multe in acest articol: Fibrele care te ajuta sa slabesti)

Desi nu exista studii clare care sa confirme faptul ca bananele duc la slabire, au numeroase proprietati care pot ajuta in acest proces. Cu siguranta, este un fruct extrem de la indemana inainte sau dupa sala, in inghetata facuta in casa sau pur si simplu ca o gustare rapida cand suntem pe drumuri.

Daca tii o dieta low-carb, bananele nu sunt foarte recomandate, o singura banana medie avand un continut de 25-27 grame de carbohidrati.

Ce alte beneficii au bananele?

  • Bogate in potasiu. O banana medie are in jur de 0.4 grame de potasiu, aproximativ 9% din doza zilnica recomandata. Potasiul este un mineral important care joaca un rol crucial in controlul tensiunii arteriale si in functionarea rinichilor.
  • Bogate in magneziu. Un continut bogat in magneziu poate ajuta in protejarea impotriva mai multor boli cronice, boli de inima, diabet de tip 2. De asemenea, au un efect benefic si asupra oaselor si in recuperarea sportiva.
  • Ajuta in digestie. Bananele verzi sunt bogate in fibre rezistente si pectina. Acesti copusi actioneaza ca un prebiotic, care hranesc bacteriile prietenoase din sistemul digestiv reducand astfel riscul de cancer de colon.

Asadar, bananele ingrasa?

Nu ingrasa 🙂 In functie de nivelul de coacere, bananele au un indice glicemic cuprins intre 42 si 62 si aproximativ 105 calorii (o banana medie). Asta nu inseamna mult deloc.

Ingrasarea are loc atunci cand ingeram mai multe calorii decat ardem. In niciun caz, atunci cand mancam o banana sau doua. Daca banana vine dupa ce am mancat un tort intreg si/sau fast food, va ingrasa cu siguranta, insa nu din cauza bananei 🙂 Procesul de slabire este o suma a tuturor actiunilor (sau inactiunilor).

Personal consum banane aproape zilnic. Inainte sau dupa antrenament sunt excelente. De asemenea, dau o consistenta excelente shake-urilor. Daca bananele se coc prea tare, le consum cu putin unt de migdale pentru a intarzia absorbtia zaharului pe care il contin. In niciun caz nu le arunca daca se coc prea tare; le poti decoji si congela iar mai tarziu le poti folosi in inghetata sau smoothie-uri.

Atentie!

Studiile arata ca cei care au alergie la latex au alergie si la banane (in proportie de 30-50%).

Articolul precedentVideo antrenament: circuit scurt si intens
Articolul următorCum scapi de celulita?
Sunt antrenor certificat de fitness/aerobic & functional training. M-am indragostit de eficienta HIIT (high intensity interval training) in slabire si tonifiere. Scriu pe sportaholic.ro despre slabire sanatoasa, nutritie si antrenamente eficiente. Scrie-mi pe ina@sportaholic.ro

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.