Va prezint mai jos un interviu COSMO, interviu pe care il gasiti si pe site-ul lor. Enjoy!
1. Am inteles ca te-ai apucat de sport relativ recent, de cativa ani. Care a fost motivatia ta sa devii nu numai o persoana activa ci si antrenor certificat?
Este adevarat. Am descoperit sportul si minunatele lui avantaje destul de tarziu.
Am inceput sa frecventez o sala de cartier fiind ingrijorata de faptul ca stau foarte mult pe scaun la birou, apoi masina, apoi acasa. Sunt convinsa ca multe femei au acelasi „traseu” zilnic.
La aceasta sala, am descoperit o persoana extrem de deosebita care mi-a schimbat cursul vietii pentru totdeauna. Alisia Teslev era instructor aerobic si in acelasi timp medic rezident la spitalul Elias din Bucuresti. Cu ea am facut primele clase de Tabata si m-am indragostit iremediabil de efectele minunate ale sportului asupra fizicului si psihicului deopotriva. Dincolo de acest aspect, Alisia a fost persoana care m-a motivat prin determinarea, ambitia si inteligenta ei.
2. Ce inseamna antrenamentele HIIT (Tabata) si ce te-a determinat sa alegi aceasta specializarein detrimental altora? Cam ce nivel de conditie fizica ai nevoie pentru a aborda aceasta tehnica de antrenament?
HIIT inseamna High Intensity Interval Training si a fost dezvoltat acum 2 decenii de catre antrenorii atletilor care vroiau rezultate mai bune pentru cei pe care ii antrenau. Pe atunci, era cunoscut sub numele de “Fartlek” training, format din alaturarea cuvintelor suedeze speed (fart) si play (lek). Asadar, inseamna “joaca in viteza”, ceea ce nu este departe de adevar. Studiile care compara HIIT cu antrenament continuu la o intensitate moderata au aratat ca este superior pentru arderea grasimilor, in ciuda faptului ca necesita mai putin timp de executie.
Tabata Training a fost descoperit de dr. Izumi Tabata si o echipa de cercetatori de la Institutul National de Fitness si Sport din Tokyo. Este un antrenament foarte bun pentru cei care vor sa isi creasca rezistenta, sa slabeasca si sa isi creasca masa musculara. Antrenamentul Tabata clasic are 4 minute,ceea ce reprezinta un start excelent, urmand ca apoi sa cresti gradual numarul de minute. Oricum ar fi, o sa ti se para cele mai lungi 4 minute din viata ta.
Regula este simpla: executi un exercitiu la capacitate maxima timp de 20 de secunde, te odihnesti 10 secunde si repeti totul de 8 ori (asta pentru intervalul de 4 minute). Secretul acestui tip de antrenament este ca in acel interval de 20 de secunde faci cat mai multe repetari posibile.
Acum ca am lamurit si asta, citeste continuarea
Din momentul in care am inceput sa fac primele antrenamente Tabata/HIIT, m-am indragostit de rezultatele obtinute prin acest tip de antrenament. Combinand cu exercitii functionale si cu greutati, am reusit sa concep un antrenament foarte intens, extrem de apreciat de toate clientele care participa la clasele mele de la Pure Jatomi.
Nu este necesara o conditie fizica extraordinara, pentru toate exista un inceput. Exista si variante pentru incepatori, totul este adaptabil.Totusi, persoanele care sufera de anumite afectiuni (de inima, dupa anumite accidente etc), ar fi recomandat sa ceara parerea unui medic inainte de a incepe o activitiate atat de intensa.
3. Ce trebuie sa contina echipamentul potrivit pentru sala? Avem nevoie de anumite gadget-uri speciale pentru antrenamentele HIIT?
Dincolo de strictul necesar (haine si incaltaminte sport), eu folosesc timer-ul Gymboss pentru a-mi cronometra intervalele de lucru. Acest cronometru ma ajuta sa fac antrenamentul intens si eficient, atentionandu-ma sonor cand sa incep antrenamentul si cand sa iau pauza, la intervalele de timp stabilite de mine.
4. Sportul la sala vs. sportul acasa vs. sportul cu antrenor personal. Ce ne-ar putea convinge sa trecem de la statutul de sedentar la oricare dintre aceste nivele?
Sportul acasa este ceva ce faci pe termen scurt pentru ca nu respecti o rutina, nu poti fi consecvent si risti sa renunti inainte sa vezi rezultate care te pot motiva cu adevarat. La sala este cu totul si cu totul altceva, sala de sport avand si o componenta sociala, incepi sa legi prietenii, te antrenezi alaturi de altii si devine motivant.
Antrenamentul cu antrenor personal te trece la un nivel superior. Ti se stabileste un antrenament conform obiectivelor tale, antrenorul „trage” de tine, te motiveaza sa duci antrenamentul pana la capat si te sfatuieste ce alimentatie trebuie sa adopti pentru a dobandi silueta pe care ti-o doresti.
Indiferent daca alegi sa faci sport acasa, in parc sau la sala important este sa faci miscare, sa iesi din zona de confort si sa faci ceva PENTRU TINE si pentru sanatatea ta.
5. in ceea ce priveste alimentatia, ce trebuie sa mancam inainte si dupa antrenamente si la ce interval de timp? inteleg ca HIIT este un tip de antrenament foarte solicitant, care necesita un nivel de energie destul de ridicat.
Depinde acum si ora la care are loc antrenamentul si obiectivele tale. Este recomandat ca inainte cu 1 ora sa mancam alimente bogate in carbohidrati, de exemplu: banana, fulgi de ovaz (celebrul oatmeal) etc. Daca mananci ceva mai consistent, recomandarea mea este sa faci antrenament la apx. 2 ore distanta, altfel risti sa ti se faca rau la antrenament (mai ales daca este un antrenament cu sarituri).
Dupa antrenament e bine sa eviti grasimile intrucat intarzie absorbtia nutrientilor de care are nevoie organismul dupa efort fizic. Poti manca proteine si carbohidrati (de exemplu: peste cu legume sau orez, portia aia de paste la care poftesti de o luna etc). Ca idee generala, daca vrei sa te „rasfeti” cu niste carbohidrati interzisi, cel mai bine ii mananci dupa antrenament.
6. Majoritatea avem toata ziua ocupata de job si/sau cursuri, la fel ca si tine, de altfel. Ce interval orar ne recomanzi pentru antrenamente: dimineata devreme sau seara?
Daca programul iti permite, recomand 100% antrenamentul de dimineata. Este un start excelent pentru intreaga zi.
7. intalnesti foarte multi oameni noi in sala de sport. Care sunt cele mai mari greseli pe care le observi la incepatori?
Cea mai mare greseala este excesul de banda. Majoritatea celor care vin pentru prima oara la sala, se urca pe banda si nu se mai dau jos, avand impresia ca doar cu cardio slabesti. Este necesar si extrem de util antrenamentul cu greutati, fara absolut nicio grija ca „te faci prea mare”.
O alta greseala care se face frecvent este lipsa incalzirii prealabile si a stretching-ului la final de antrenament.
8. Se apropie perioada Sarbatorilor, foarte periculoasa pentru silueta noastra datorita numeroaselor tentatii culinare. Ce sfaturi de alimentatie si sport ai pentru noi?
Un stil de viata sanatos cu sport de minim 3 ori pe saptamana, te poate ajuta sa treci cu bine peste diverse tentatii, fie ele de sarbatori sau nu. Atunci cand sportul face parte din viata ta si mananci sanatos (legume, proteine de calitate, grasimi sanatoase), iti poti permite sa te bucuri de sarbatori, fara stresul ca te vei ingrasa. Asadar, recomandarea mea este sa practicati sport tot anul, sa nu fiti stresate de sarbatori si sa va puteti bucura de viata.
Ca sfaturi rapide la capitolul alimentatie, recomand evitarea combinarii grasimilor cu carbohidrati, pastrand focus pe proteine si legume, evitarea alcoolului in exces & a bauturilor carbogazoase, si pauza in alimentatie intre ultima masa de seara pana la urmatoarea de dimineata de 12 ore.
9. Cum reusesti sa imbini jobul cu pasiunea pentru sport si viata personala? Ai reusit sa le echilibrezi, esti multumita de viata ta sau ai si regrete?
Lucrurile s-au asezat oarecum natural. Sunt norocoasa ca Urban si Asociatii, firma la care sunt director de marketing, sustine sportul si am avut un suport extraordinar din partea lor. Am reusit sa le echilibrez si sunt foarte fericita, insa nu as fi reusit fara suportul neconditionat al sotului meu.
10. Cum ne antrenam pentru posterior si abdomen frumos sculptate?
Stiu ca toate fetele vor fund bombat si abdomen conturat, dar acest lucru nu se poate face localizat. Ca pentru orice alta grupa musculara, recomand antrenamentul cu greutati, mai ales ca acesta ocupa un prim loc in clasamentul metodelor de remodelare corporala pe termen lung si de crestere a metabolismului permanent. Acesta este un lucru foarte important din moment ce un metabolism lent este principala cauza de obezitate.
In completarea antrenamentului cu greutati, recomand exercitiile compuse, extrem de eficiente cum ar fi: genuflexiunile, fandarile, indreptarile, presa pentru piept etc.
Astept intrebarile voastre pe ina@sportaholic.ro sau pe www.facebook.com/sportaholic.ro