Alimente slabire: Daca vrei sa slabesti, asigura-te ca mananci. Stiu ca pare paradoxal, insa daca mananci ceea ce trebuie, in cantitati adecvate poti slabi si te poti mentine astfel pe termen lung. Daca adaugi si miscare, vei avea un corp frumos si lipsit de „sunculite”.
Voi detalia mai jos cateva din alimentele care te pot ajuta sa slabesti.
1. Carne, peste si oua
Oamenii, ca si animalele, au mancat multa hrana de origine animala de-a lungul evolutiei, corpul nostru a fost facut pentru asta.
Dintre toate alimentele pe care le mananci pentru a slabi, carnea, pestele si ouale ar trebui sa constituie majoritatea caloriilor. Acestea sunt bogate in nutrienti, proteine de calitate, sunt o sursa excelenta de grasimi saturate sanatoase si tin si mult de foame.
Carnea procesata este foarte nociva si nu o recomand sub nicio forma. Recomand carnea neprocesata de la animale hranite cu iarba daca se poate, peste capturat si nu de acvacultura. Aceasta carne este bogata si in CLA (acid linoleic conjugat) – o grasime care, paradoxal, accelereaza slabirea pastrand, in acelasi timp, masa musculara.
In ceea ce priveste ouale, sunt excelente cele de la gaini de tara, hranite cu iarba si mai putin cu cereale. Mananca tot oul (inclusiv galbenusul), fiind de departe unul din nutritiv si complet aliment si este pacat sa-l irosesti.
2. Fructe si legume
Fructele, insa, cu precadere LEGUMELE sunt de departe cele mai bune alimente pentru slabit.
Au importante cantitati de micronutrienti ca vitamina C, pe care nu le poti obtine intr-o cantitate suficienta din alimente de origine animala. Iti recomand sa mananci o cantitate suficienta de legume, mai ales langa carne.
In ceea ce priveste fructele, ar fi o idee buna pentru cei care vor sa slabeasca mai multe kilograme sa se limiteze la 1-2 pe zi, deoarece au o cantitate considerabila de carbohidrati.
Acum ca am lamurit si asta, citeste continuarea
Cei care tin o dieta low-carb deasemenea ar trebui sa reduca legumele amidonoase – cartofii, de exemplu.
Pentru cei care nu urmaresc sa piarda in greutate, le recomand sa manance fructe si legume de sezon dupa pofta inimii, de preferat organice daca se poate.
3. Lactate fermentate
Sunt un aliment bun pentru slabit, alegeti lactatele cu grasime, in niciun caz cele degresate sau cu 0% grasimi. Acestea sunt extrem de procesate si deloc nutritive. Alegeti kefirul, branza fermentata, iaurturile grase (10% grasime), untul si evitati lactatele cu lapte praf, bifudus esensis si laptele in forma simpla. In forma lor „grasa” au multa vitamina K2, care reduce drastic riscurile de boli cardiovasculare.
Atentie totusi la cantitatile mancate, este usor sa mananci mai mult decat iti este necesar.
4. Nuci si seminte
Foarte bogate in vitamine si minerale insa si foarte calorice, deci mare atentie.
Unele nuci sunt bogate in acizi grasi Omega 6, care ar trebui minimizate deoarece duc la procese inflamatorii in corp atunci cand nu exista un echilibru cu aportul de Omega 3. Este important ca nucile si semintele sa fie crude ca sa beneficiezi la maxim de cantitatea de nutrienti.
5.Grasimi si uleiuri pentru gratit, sare si condimente
Pentru gatit recomand sa se foloseasca grasime saturata ca untul sau uleiul de cocos. Grasimile saturate au un punct de ardere mult mai ridicat decat cele nesaturate, deci este mai putin probabil sa fie afectate de temperaturile inalte (Citeste aici Ce sunt grasimile)
Uleiul ca cel de masline este excelent, dar este o idee mult mai buna sa il pui in salate decat sa prajesti in el.
Apoi, foloseste condimente in bucatarie pentru a va face mancarea mai interesanta, pune sare neiodata in mancare si stai cat mai departe de alimentele procesate, care au in compozitie foarte multa sare.
Sunt convinsa ca multi au slabit doar renuntand la fast-food, bauturi carbogazoase si dulciuri insa pentru a fi sanatos trebuie sa faci din ce in ce mai mult, sa cauti surse din ce in ce mai bune de alimente, sa citesti etichetele, sa mananci din ce in ce mai simplu.
Daca vrei sa slabesti, nu uita de sport de 3 ori pe saptamana, nu exagera cu exercitiile cardio si pune accent pe exercitiile cu greutati.
Ce anume intelegeti prin laptele in forma lui simpla? Laptele asa cum il stim noi, la cutie, la sticla etc. Sau va referiti laptele pasteurizat care se regaseste in 90% (daca nu in 99%) din toate produsele derivate (kefir, iaurt, sana) ce se gasesc in magazine.
Laptele in forma nefermentata, asa cum este atat muls de la vaca/capra cat, mai ales, cel din comert (ultra-pasteurizat, plin de proteine omogenizate). Afirmatia are la baza 2 argumente:
Optim ar fi consumul de lactate fermentate, obtinute din lapte crud (ex.: chefir din lapte de capra).