Alimente „sanatoase” care te pot imbolnavi

19
4000

Cand esti la inceput, ti se pare greu sa mananci sanatos. Auzi extrem de multe sfaturi despre alimente sanatoase, te bazezi pe experientele celorlalti, ai impresia ca merge si apoi te demoralizezi cand iti dai seama ca nimic din ceea ce faceai nu era corect.

Erai 100% convins(a) ca cerealele sunt sanatoase, apoi ai aflat ca sunt la fel de sanatoase ca deserturile. Ce sa mai mancam daca aia nu, aia nu?

Nu dispera, sunt foarte multe combinatii sanatoase pe care le poti face. Ideal este sa nu cazi in capcana alimentelor „sanatoase” dar care de fapt te imbolnavesc, fara sa stii de ce.

1. Sucurile de fructe (fresh)

comparatie suc portocale coca cola

Sucurile de „fructe” pe care le vezi ambalate frumos in magazin nu sunt intotdeauna ceea ce par. In spatele etichetei frumos colorate vei gasi foarte putine fructe, mult zahar sau indulcitori cancerigeni si evident, extrem de multi aditivi periculosi.

Chiar daca te gandesti sa consumi o alternativa „sanatoasa”, sucurile de fructe proaspat stoarse, reprezinta tot o idee proasta.

Desi este o optiune sanatoasa fata de sucurile artificiale, fresh-ul este extrem de bogat in zahar si are putini nutrienti decat fructul mancat intreg. De exemplu, vei avea mai multe calorii intr-un pahar cu suc de mere, decat daca mananci mere. Asta pentru ca este extrem de multa fructoza fara nici un pic de fibre, care la fructul intreg confera satietate si il transforma intr-un carbohidrat complex datorita acelor fibre care fac ca absorbtia sa fie lenta, si astfel nu stresezi nici pancreasul prin secretia masiva de insulina (care este hormonul ingrasarii pentru ca favorizeaza depunerea grasimilor si BLOCHEAZA arderea acestora).

Sucul proaspat stors de portocale, de exemplu, are aceasi cantitate de zahar ca si Coca-Cola.

Consumul de zahar este asociat cu obezitate, diabet de tip II, boli cardiovasculare si multe altele.

Iti recomand sa consumi fructele ca atare si nu ca fresh-uri si sa le consideri desert, daca obiectivul tau este sa slabesti. Daca ti-e sete, bea apa! 🙂

Acum ca am lamurit si asta, citeste continuarea

2. Faina integrala

Este adevarat ca faina integrala este ceva mai bogata macro si micronutritiv decat cea rafinata. Insa asta nu inseamna ca faina integrala este si sanatoasa. Este ca si cum ai spune ca tigarile cu filtru sunt mai sanatoase decat cele fara filtru.

Exista foarte multe motive pentru care ar trebui sa eviti faina, Glutenul fiind unul din ele. Pe termen lung, expunerea la cereale (in special grau) poate conduce la diabet si alte boli asociate si creste colesterolul LDL (colesterolul rau). Afectiuni precum diabet de tip B, insuficienta pancreatica sau mai stiu eu ce boala asociata consumului de glucoza sau precursori incep, din ce in ce mai des, sa fie asociate consumului de grau.

3. Siropul de agave

Sunt absolut convinsa ca esti multumit(a) cand vezi ca un produs nu are zahar si este recomandat ca fiind sanatos, indulcit cu sirop de agave. Natural 100%.

Siropul de agave este promovat ca fiind sanatos intrucat este natural si are un indice glicemic scazut, insa efectele lui nocive au destul de putin a face cu indicele glicemic. Siropul de agave este nesanatos datorita continutului foarte mare de fructoza pe care il contine.

Prea multa fructoza in dieta poate duce la foarte multe probleme de sanatate, in special la oamenii care nu obisnuiesc sa faca sport. Toata fructoza este metabolizata in ficat. Conform studiilor, daca ficatul este plin cu glicogen, fructoza se transforma in grasime.

Consumul exagerat de fructoza poate duce la ficat gras si de aici mai multe probleme metabolice cum ar fi rezistenta la insulina si leptina care in final duc la obezitate si diabet.

In timp de zaharul este 50% fructoza, siropul de Agave este 90% fructoza. Din acest punct de vedere, acest sirop este mai rau decat zaharul.

4. Bauturi destinate sportivilor

Acest tip de bauturi au fost create pentru sportivii de performanta in scopul de a fi consumate imediat dupa antrenamente extrem de solicitante avand ca rezultat epuizare totala de glicogen. Din acest motiv, acest tip de bauturi contin: apa, electroliti, zahar.

Nu ai nevoie de electroliti suplimentari decat daca ai un antrenament extrem extrem de intens, de mai multe ori in aceasi zi. De ex. o sticla de Getorade contine peste 30 de grame de zahar.

5. Uleiuri vegetale „sanatoase”

Dupa hulirea in masa a grasimilor saturate, din ce in ce mai multe grasimi „sanatoase” au aparut pe piata, fiind recomandate de catre „specialisti”. Dintre aceste uleiuri fac parte si uleiul din porumb, soia, rapita, sofranel, arahide, susan etc.

Aceste uleiuri contin cantitati uriase de omega 6 iar omul are nevoie de cantitati mici de omega 6 in alimentatie. Consumul ridicat de acest tip de grasimi duce la inflamatii cronice, fiind demonstrata legatura directa dintre inflamatii si alte boli cronice.

Uleiurile vegetale bogate in omega 6 se infiltreaza in depozitele de grasime ale corpului si in celule, unde sunt foarte sensibile la oxidare, ducand in timp la probleme grave de sanatate.

6. Alimente degresate

In ciuda propagandei desfasurate in ultimii ani impotriva grasimii, nu s-a demonstrat ca sunt daunatoare. Mai mult, grasimea a fost inlocuita cu zahar, aditivi si conservanti, transformand un banal iaurt intr-o bomba calorica.

Grasimea nu ingrasa, asocierea incorecta cu carbohidrati, da.

7. Margarina

O alta repercusiune a nebuniei low-fat a fost aparitia asa-numitelor alternative „sanatoase” la unt.

Margarina este plina de grasimi trans, uleiuri vegetale si nu are absolut nimic natural.

Despre unt, poti citi mai mult in acest articol.

8. Produsele „de post” sau low-carb din comert

De cele mai multe ori sunt etichetate ca sanatoase sau de post insa de fapt contin foarte multi aditivi, faina si inlocuitori ale produselor originale. Ca sa faca pateul „vegetal” sa semene macar cu cel din carne, se pun foarte multi conservanti, faina si substante extrem de nesanatoase (asta nu inseamna ca pateul din comert este sanatos).

De asemenea, exista si produse etichetate ca fiind fara zahar sau low-carb, care chiar daca nu au zahar, au aspartam sau sirop de glucoza-fructoza care este chiar mai rau decat zaharul.

Asadar, citeste eticheta. Daca are mai mult de 5 ingrediente, renunta 🙂

9. Cereale pentru micul dejun

Sunt unele din cele mai rele alimente pe care le poti manca.

De cele mai multe ori sunt pline de zahar si carbohidrati rafinati. Producatorii le  „fortifica” cu vitamine sintetice, adauga niste cereale integrale si le eticheteaza ca sanatoase. Insa nu este nici pe departe asa.

Incepand ziua cu ingerarea unei cantitati semnificative de zahar, nu va face altceva decat sa iti creasca semnificativ nivelul zaharului din sange, insulina va da semnale corpului sa depuna grasime, vei avea „pofta de dulce” toata ziua, iti va fi foame si vei ajunge sa mananci numai prostii.

Personal nu mai consum cereale de apx 2 ani, ocazional doar fulgi de ovaz bio.

somon acvacultura

10. Pestele de acvacultura

Imi place foarte mult somonul. Din pacate insa, somonul de acvacultura este mai rau decat un burger de la McDonalds.

Pestele salbatic este extraordinar de hranitor, orienteaza-te exclusiv spre peste pescuit si niciodata crescut artificial. Pentru a creste rapid, fermierii hranesc pestii cu resturi de tot felul (inclusiv pasari moarte, fecale etc)  si adauga hormoni/ antibiotice pentru a le creste rezistenta.

Consulta pictograma de mai jos pentru mai multe informatii:

fish chart

11. Soia

Este foarte nociva. Sunt convinsa ca stiai altfel.

Soia contine o substanta numita Goitrogen care are ca efect inhibarea abilitatii glandei tiroide de a utiliza iodul, care poate duce la hipotiroidism. Atunci cand ai o tiroida care lucreaza sub capacitatea ei, tot metabolismul tau incetineste. Racesti usor, ai un nivel scazut al energiei si te imbolnavesti cu usurinta datorita sistemului imunitar slabit.

Soia contine estrogen sub forma de isoflavonoizi care iti creste nivelul de estrogen si iti scade nivelul testosteronului. Acesti hormoni sunt in competitie, asadar daca unul din ei este in cantitate mai mare, inseamna o cantitate mai mica din celalalt.

Nivelul oscilant al estrogenului are efecte devastatoare pentru barbati, femei si pentru copii.

Concluzia?

Exista alimente aparent sanatoase, insa care iti pot face mai mult rau decat iti poti imagina sau iti pot compromite rezultatele.

Iti recomand sa te informezi intotdeauna, sa citesti etichetele alimentelor pe care le cumperi si sa nu iei de bun tot ce ti se spune. Nu crede si cerceteaza! 😉

Tu ce ai mai adauga la lista de mai sus?

Articolul precedentCe mananac in zilele fara antrenament?
Articolul următorDe ce suplimente ai nevoie pentru sala?
Sunt antrenor certificat de fitness/aerobic & functional training. M-am indragostit de eficienta HIIT (high intensity interval training) in slabire si tonifiere. Scriu pe sportaholic.ro despre slabire sanatoasa, nutritie si antrenamente eficiente. Scrie-mi pe ina@sportaholic.ro

19 COMENTARII

  1. Bun articol. Stiam despre toate, mai putin somon si soia… Soia nu ma pasioneaza, somonul insa da.
    Ce ar mai fi:
    1. Era o reclama- „Sanatate din plin-Nutella, nu te mai poti opri-Nutella”- sper sa nu confund.
    2. Toate acele produse gen Biscuiti Bio.(toate derivatele acestora ce pun baza pe fainoase) Sunt doua categorii:
    a. Promoveaza lipsa de zahar, iar cand citesti gasesti cu o mica * -produsul contine gluten.
    b. Promoveaza lipsa de zahar si gluten- iar cand citesti, gasesti doar din lista de aici:56,5*Faina bio de grau *faina bio integrala de grau 9,5%  *ulei bio de porumb 7,8%, *suc bio concentrat de struguri, *suc bio concentrat de mere,  lecitina de soia.(exemplu aleator- din care am sters unele elemente-erau inca de 2 ori pe atat). Cu alte cuvinte- peste 75% din produs contine elemente din lista de aici.
     
     

  2. 1. Eu stiam ca uleiul de rapita este decent ca raport Omega 6-Omega 3.
    2. am citit o multime de studii care sustin ca isoflavonoizii din soia nu cresc productia de estrogeni si nici nu au efect daunator asupra celei de testosteron (chiar exista discutii ca ar proteja impotriva cancerului de san si prostata). Si genisteina din soia ar trebui sa conduca la arderea grasimii, nu :-??

    • Buna, Ruxandra,

       

      1. Uleiul de rapita (canola) e un ulei popular in USA, sunt si interese ca el sa fie promovat ca „sanatos”. Raportul omega de care vorbesti si pe care nu-l precizezi cu exactitate nu ar trebui sa intereseze in conditiile in care dieta moderna este si asa dezechilibrata de consumul de omega 6 (inclusiv nuci, seminte, migdale). De ce as mai consuma inca o sursa de omega 6? Pentru ca are un raport OK? Macro-urile conteaza si, prin prisma asta, abordarea ta este gresita 😉
      2. Poti posta, te rog, o parte din studiile de care vorbesti? Daca discutam de studii mai vechi de 5 ani, ele nu sunt de interes, intrucat pana recent acestea propavaduiau soia ca pe un aliment minune anti-cancer care, de fapt, accelereaza cresterea tumorilor, de exemplu. Populara in randul veganilor, soia este departe de un aliment minune, iar variantele sale modificate genetic disponibile in EU si USA sunt exact ce trebuie pentru o viata scurta, dezechilibrata hormonal.
  3. Am gasit din intamplare acest articol si, din pacate pentru autor, trebuie sa spun ca nu sunt deacord cu o foarte mare parte din el.
    In ultimele 6 luni EU am slabit 18 kg (intr-un ritm constant de 3 kg /luna), mancand exact aceste alimente „ne-sanatoase” pe care dumneavoastra le blamati. Ba chiar, intr-una dintre saptamanile din august, am slabit 1 kilogram mancand in fiecare zi, la a doua masa a zilei, struguri cu paine (integrala sau de secara). 🙂
    Scopul meu nu a fost sa slabesc (desi aveam nevoie) ci sa adopt o dieta sanatoasa. In acest scop, am incercat sa ma apropii cat mai mult de meniul original pe care Dumnezeu l-a creat pentru Adam si Eva: fructe si cereale (vezi Geneza cap. 1, versetul 29), adaugand si legume, deoarece, dupa caderea omului in pacat, organismul nostru are nevoie si de acestea (vezi Geneza cap. 3, versetele 17, 18). Astfel am cautat sa imi asigur proteinele (fasole, mazare, linte, soia, naut, broccoli, conopida, cereale diverse – fulgi, fara adaos de zahar, sau paine), zaharuri (fructe cat mai multe si, pe cat posibil, de sezon + legume) si grasimi (nuci, alune, arahide, migdale, fistic, caju, masline, seminte). Am incercat pe cat posibil fructele si legumele ca atare, dar acolo unde nu s-a putut am gatit, sau am folosit produse transformate (ex: lapte de soia, tofu).
    Cele de mai sus au fost combinate cu o activitate sportiva minima la inceput, care a crescut in functie de rezistenta acumulata si de dezvoltarea musculara. Astfel, daca la inceput dupa 3 minute de alergare nu mai puteam respira si ma straduiam sa fac alternari de alergat/mers timp de 20 de minute, acum, dupa 6 luni, pot sa alerg 15 km intr-o ora si 40 de minute, iar la sfarsit respiratia mea este aproape normala. Acum, dupa alergare, mai fac si 225 de abdomene + exercitii pentru fund, picioare si brate (aprox. inca 50 minute).
    Concluzia: cu o alimentatie sanatoasa (fructe, legume, cereale, nuci – diverse si cat mai putin procesate) si un pic de sport (fara sa te extenuezi, dar totusi sa simti ca ai facut miscare), corpul tau va tinde sa devina asa cum Dumnezeu l-a intentionat. Si FARA alte produse „de slabit” 🙂

    • Hahaaa Andra… M`am pierdut deja la faza cu Dumnezeu si capitole din Geneza… Hrana oamenilor de atunci s-a mai modificat :))… Nimeni nu contesta faptul ca tu ai reusit sa slabesti. Bravo tie…
      Daca tot o iei cu religia, tu de ce slabesti? Hai sa fim cum ne-a creat Dzeu si sa mancam de toate. 

  4. Pana la urma poti slabi si numai cu tort de ciocolata zi de zi daca mananci cantitati sub necesarul tau caloric, dar asta nu inseamna ca si e sanatos.
    Veganismul are mai multe de-a face cu etica decat cu religia si exista nenumarate abordari mult mai bune decat „struguri cu paine”.

    Am o scurta intrebare. Pentru gatit, am inteles, uleiul de cocos este de preferat. In salate ce ar fi mai acceptabil? Merge cel de in sau de avocado? Mersi!

  5. Scriu acest comentariu numai pt a aviza cititorii. Luati-va infomatiile privind dieta de la MEDICI. Un curs de nutritie nu te face medic. Intamplarea face ca sufar de ficat gras non-alcoolic, de la mancare mi se trage, si mi s-au interzis de catre medic grasimile animale si ouale, plus cantitatile mari de grasimi vegetale. Grasimea NU E sanatoasa ! Plus, este hipercalorica. O amica era vegetariana, aproape vegana, manca zile la rand numai salata verde cu paine din tarate, cu ulei de masline din plin, si nu intelegea de ce e plinuta. Turna ulei „sanatos” cu nemiluita. Cum a redus ratia de ulei, a slabit. Persoanele cu tulburari alimentare trebuie sa consulte un psiholog, optional un psihiatru, si un medic dietetician, nu bloguri

    • Buna Sabina,

      Sunt de acord cu faptul ca este util sa iti iei informatiile despre dieta de la medici.

      In ceea ce priveste grasimile, permite-mi sa nu fiu de acord cu tine in totalitate. Sa nu punem egal intre avocado si ulei de floarea soarelui.

      Grasimea sanatoasa este buna. Este adevarat ca daca vrei sa slabesti, trebuie sa si grija la cantitati.

  6. Dragă, margarina a fost inventata de chimiÈ™ti germani in timpul celui de al II-le-a rezbel mondial pentru a înlocui untul din ratiile militarilor si civililor, ca nu mai aveau vaci (acestea fuseseră trimise pe front împreuna cu boii lor), nu o fiță modernă asa cum se înÈ›elege din ce scri tu. Dacă vrei recuperare sportiva prin alimentatie, consuma slana cu ceapa si un pahar cu vin rosu sec si completează apa pierduta cu zer, apoi adauga ce scri tu. Si mai bine, vezi ce mâncau tăranii când nu erau „fermieri”, pentru ca lucrau la coasa toată ziua si seara ridicau căruÈ›a cu cal cu tot. M-a faceÈ›i sa rad cu fandoselile voastre in competiÈ›ie cu alÈ›i fandositi.

  7. Referitor la cosumul de soia: ce facem cu un copilas care are alergie la proteina din lapte si care a fost obisnuit sa bea lapte? In acest moment singura altenativa pe care o am este laptele de soia; am preferat lapte praf pt bebelusi Humana SL- de soia, in locul celui lichid comercializat in supermarketuri – copilasul are deja 4 ani, este totusi ok…?!

    • Probabil ca intrebarea aceasta ati putea s-o adresati medicului pediatru si nu pe un site de interes general. Daca ma intrebati, as interzice soia complet pentru consumul uman, mai ales pe cea modificata genetic.

  8. Cred ca cel mai bine este sa mancam ce mancau parintii nostri, numai ca in cantitati mult mai mici. Pentru ca azi nu consumam caloriile ca pe vremuri.
    Dar asta presupune statul mai mult la cratita , ceea ce nu prea ne mai place.:-)
    Azi, in Europa de vest copiii refuza sa manance gatit, atat de mult s-au obisnuit cu gustul industrial, incat nu le mai place nimic din ce se gateste in casa. (in afara de clatite):-).
    E o adevarata problema de sanatate, de aceea , in Franta de exemplu, se incearca prin media sa reintroduca obiceiul de a gati acasa. Sunt fel si fel de emisiuni cu bucatari, nutritionisti, concursuri de master chef, bucataria regiunilor, tarilor, si din toare reiese ca este chic si sanatos sa gatesti .Se prepara astfel opinia publica pentru a schimba modul de viata pentru aceste generatii de tineri (care vor avea in curand familie si pentru care normalul de azi este sa o hraneasca industrial).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.