7 mancaruri „sanatoase” care trebuie evitate

4
55846

Cei mai multi oameni care ne scriu la ina@sportaholic.ro cred despre ei ca sunt sanatosi. Dar cand incep sa intru in detaliile despre dieta, realizez ca majoritatea consuma o multime de mancaruri “sanatoase” pe care n-ar trebui niciodata sa le manance. Nu-i invinovatesc. Toata confuzia generata de etichetele de produs, reclama, “fara zahar”, “natural” si chiar “organic” dezorienteaza multi oameni.

Pentru a face lucrurile mai usoare pentru voi, iata o lista cu topul mancarurilor pe care n-ar trebui sa le consumi niciodata. Multe din acestea nici macar nu pot fi considerate “mancaruri”. De fapt, ele sunt “bombe calorice cu zahar” sub acoperire, mancaruri care determina inflamatie in intreg corpul, dezechilibrandu-l hormonal cu o serie de compusi chimici foarte toxici.

4Popcorn la punga pentru cuptor cu microunde

Plin de ingrediente indoielnice, acest tip de produs “alimentar” nu merita consumat. Principala problema? Punga in care acest tip de popcorn sta atunci cand e pus in cuptorul cu microunde este acoperita la interior cu substante perfluorchimice anti-aderenta precum PFOS (perfuloroctan sulfonat) si PFOA (acid perfluorooctanic), substanta direct conectata cu cancerul.

O alta problema majora este diacetilul. Aceasta aroma artificiala de unt conduce la afectiuni pulmonare serioase atunci cand este inhalata in cantitati mari.

Optiunea sanatoasa: urmatoarea data cand iti e pofta de popcorn, pur si simplu fa-ti-l singur. Cumpara boabe de porumb de popcorn organic. Utilizeaza ulei de cocos sau unt organic, cam 3 linguri, intr-un vas de otel (o tigaie cu capac de sticla, de exemplu). Pune doua boabe in tigaie, da drumul la foc si asteapta ca unul dintre ele sa pocneasca si apoi pune cam 1/3 de cana in tigaie. Misca tigaia constant si, la final, dupa ce popcornul s-a facut, pudreaza cu parmezan ras sau piper cayenne.

4 COMENTARII

  1. Pai nu prea are sens faza cu agave. In articolul despre dependenta de mancare ai spus ca recomanzo sirop de agave in loc de indulcitori artificiali.ce sa mai cred?

    • Andreea, „faza” cu agave e ca atunci cand mananci fructoza prea multa, ficatul sufera. Concret, ca sa nu il suprasoliciti, prima ta reactie e sa ii dai mai putin.

      Cum ai reusit sa faci legatura cu indulcitorii artificiali, n-am inteles concret.

  2. Mersi de articol, Radu!

    Sunt curios care sunt cei care cred ca margarina e sanatoasa 🙂 De fapt, nu stiu de ce ma mira, avand in vedere ca Nadia Comaneci face reclama la Rama.

    Somon de acvacultura mananc de foarte mult timp (6 ani), aproape zilnic. Nu am observat nimic suspect in analzie sau in cum ma simt. Din cate-am citit, nu e diferenta foarte mare fata de cel salbatic de care, din pacate, nu gasesc.

  3. Din moment ce la magazinele naturiste se gaseste margarina „bio” si untul este inca blamat de multe persoane, e mai greu pentru oameni sa se orienteze.

    Foarte bun articol, ar trebuie citit de mai multe persoane care inca se feresc de grasimi.

    Multumim!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.