7 mancaruri „sanatoase” care trebuie evitate

4
55697

Cei mai multi oameni care ne scriu la ina@sportaholic.ro cred despre ei ca sunt sanatosi. Dar cand incep sa intru in detaliile despre dieta, realizez ca majoritatea consuma o multime de mancaruri “sanatoase” pe care n-ar trebui niciodata sa le manance. Nu-i invinovatesc. Toata confuzia generata de etichetele de produs, reclama, “fara zahar”, “natural” si chiar “organic” dezorienteaza multi oameni.

Pentru a face lucrurile mai usoare pentru voi, iata o lista cu topul mancarurilor pe care n-ar trebui sa le consumi niciodata. Multe din acestea nici macar nu pot fi considerate “mancaruri”. De fapt, ele sunt “bombe calorice cu zahar” sub acoperire, mancaruri care determina inflamatie in intreg corpul, dezechilibrandu-l hormonal cu o serie de compusi chimici foarte toxici.

3Somon atlantic + peste de acvacultura

O alta mancare “sanatoasa” care trebuie evitata este pestele de acvacultura. De exemplu, Tilapia este chiar mai rau decat sunca afumata plina de conservanti din comert. De asemenea, evitati somonul de acvacultura, deseori numit somon de Atlantic sau doar somon.

Acum ca am lamurit si asta, citeste continuarea

Iata cateva motive pentru care ar trebui sa NU consumati somon de acvacultura:
– Un studiu din 2016 a indicat niveluri extrem de scazute de Omega3 in somonul de acvacultura si continua sa scada. Motivul este nivelul din ce in ce mai mic de ansoa macinat servit pestilor vii in amenajarile piscicole care cresc astfel de peste
– Universitatea Albany din New York descoperit niveluri de dioxina de 11 ori mai mari decat in pestele de captura. Poluantii sunt direct conectati cu cancer, afectiuni ale organelor interne si disfunctii ale sistemului imun
– Multe ferme de somon utilizeaza pesticide interzise (ilegale) care genereaza motive de ingrijorare majore
– In noiembrie 2015, FDA (autoritatea alimentara in SUA) a aprobat vanzarea de somon modificat genetic fara nicio regula de etichetare speciala – practic consumatorii nu stiu ce cumpara.

Optiunea recomandata: somon de captura din Alaska, sardine de Pacific, macrou de Atlantic.

4 COMENTARII

  1. Pai nu prea are sens faza cu agave. In articolul despre dependenta de mancare ai spus ca recomanzo sirop de agave in loc de indulcitori artificiali.ce sa mai cred?

    • Andreea, „faza” cu agave e ca atunci cand mananci fructoza prea multa, ficatul sufera. Concret, ca sa nu il suprasoliciti, prima ta reactie e sa ii dai mai putin.

      Cum ai reusit sa faci legatura cu indulcitorii artificiali, n-am inteles concret.

  2. Mersi de articol, Radu!

    Sunt curios care sunt cei care cred ca margarina e sanatoasa 🙂 De fapt, nu stiu de ce ma mira, avand in vedere ca Nadia Comaneci face reclama la Rama.

    Somon de acvacultura mananc de foarte mult timp (6 ani), aproape zilnic. Nu am observat nimic suspect in analzie sau in cum ma simt. Din cate-am citit, nu e diferenta foarte mare fata de cel salbatic de care, din pacate, nu gasesc.

  3. Din moment ce la magazinele naturiste se gaseste margarina „bio” si untul este inca blamat de multe persoane, e mai greu pentru oameni sa se orienteze.

    Foarte bun articol, ar trebuie citit de mai multe persoane care inca se feresc de grasimi.

    Multumim!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.