Migdalele crude: stii cum sa le mananci?
, / 510 2

Migdalele crude: stii cum sa le mananci?

SHARE
Migdalele crude: stii cum sa le mananci?

nuci si migdale 300x300 Migdalele crude: stii cum sa le mananci?Am observat ca multa lume a inceput sa manance migdale crude si nuci, in ciuda pretului mai piperat. Insa stiti cum sa le mancati?

O mica introducere

Beneficiile migdalelor si nucilor

Migdalele sunt foarte sanatoase, au o densitate mare de nutrienti si joaca un rol important in controlul greutatii, fiind o sursa buna de proteina.

  • Bogate in fibre, vitamine si minerale avand o multitudine de fitonutrienti, care iti ofera o protectie anticancerigena;
  • Sunt o sursa excelenta de energie si grasimi “bune”. Foarte bogate in grasimi mono-nesaturate ca acidul oleic care ajuta la scaderea colesterolului “rau” (LDL) si la cresterea colesterolului “bun” (HDL).
  • Abunda de vitamina E, care este o grasime solubila antioxidanta, necesara pentru mentinerea integritatii membranelor celulare protejandu-le de radicalii liberi.
  • Au tot complexul de vitamina B (riboflavin, niacin, tiamin, acid pantotenic, B6, acid folic)
  • Bogate in minerale ca magneziu, potasiu, calciu, fier, mangan, zinc, seleniu
  • Uleiul de migdale este un foarte bun emolient pentru piele, mai ales pentru pielea uscata

 

Migdalele contin anti-nutrienti

Este adevarat: IN COAJa. Nucile in general si migdalele crude mancate cu cojita aceea maronie contin anti-nutrienti care inhiba absorbtia mineralelor, in general fierul si zincul. Studiile sugereaza ca absorbim 20 % mai mult zinc si 60% mai mult magneziu din alimente in care nu exista acid phytic.

Conform acestui studiu, migdalele au urmatorii anti-nutrienti: phytin (0.25%), phytin phosphorus (0.07%), cyanide (0.04%), tanin (1.82%).

Acidul phytic este un nutrient controversat, fiind in acelasi timp un anti-nutrient cat si un nutrient benefic in lupta impotriva cancerului (este puternic antioxidant). Acidul phytic poate avea efecte negative asupra digestiei deoarece face anumite tipuri de nutrienti indisponibile pentru organism. De asemenea, poate reduce activitatea enzimelor digestive, inhiband desfacerea proteinelor si a amidonului. Desi este o forma de fosfor, molecula se prinde de alte minerale cum ar fi calciu, fier si zinc si le face indisponibile pentru utilizarea de catre organismul nostru. De aceea se spune ca alimentele care contin acid phytic contin anti-nutrienti, pentru ca inhiba efectele pozitive ale celorlalti nutrienti.

Taninul este si el un antioxidant puternic cat si un anti-nutrient. Il gasim in struguri negrii, vin, ceai negru, seminte, nuci, fructe (in special cand sunt necoapte). Taninul se poate prinde de proteine si amino-acizi si sa le faca indisponibile pentru organismul tau. In ceea ce priveste beneficiile, taninul este un antioxidant mult mai puternic decat acidul phytic.

Don’t panic!

Asa cum ziceam mai sus, acidul phytic se poate “prinde” de fier si sa inhibe absorbtia acestuia. Cu toate ca acest lucru poate sa cauzeze o deficienta de fier, totodata ar putea sa previna un exces de fier. Excesul de fier este asociat cu probleme cardiovasculare, diabet de tip 2, boli neurovegetative. Asadar, poate fi un lucru bun.

Nutrientul pe nume inozitol,  desi nu este un nutrient esential, este important intrucat ajuta ficatul sa proceseze grasimile. Inozitolul este vitamina B 8, si este eliberat de acidul phytic gasit in nuci si seminte cand intra in contact cu bacteriile gasite in tractul intestinal.

 

Deci, cum se mananca migdalele si nucile?

Acidul phytic este afectat  de modul cum prepari mancarea. Poti controla cantitatea de anti-nutrienti pe care ii mananci, micsorand cantitatea de nuci si seminte zilnice (oricum sunt extra calorice), precum si prin modul de preparare.Iti recomand sa cureti migdalele de cojita aceea maronie inainte sa le mananci, Acest lucru se poate face prin lasarea migdalelor in apa 12-24 de ore cu un pic de sare (eu le las de seara pentru dimineata), ele se “activeaza” si isi reduc cantitatea de anti-nutrienti. Unii le si usuca dupa, daca ai timp usuca-le sau baga-le un pic la cuptor la o temperatura de sub 40 de grade.

In concluzie, acidul phytic si taninul au atat beneficii extraordinare cat si efecte adverse. Daca ai deficiente de minerale, ar trebui sa reduci o perioada aportul de alimente care contin acesti antinutrienti, pentru a creste abilitatea de absorbtie a mineralelor. Acidul phytic a fost demonstrat ca are efecte anticancerigene, mai ales a cancerului de colon iar cartile de specialitate recomanda 100 mg de acid phytic in fiecare zi, asadar masura este cheia icon smile Migdalele crude: stii cum sa le mananci?

2 Comentarii

Scrie un raspuns

Adresa e-mail nu va fi facuta publica.