Soia: sanatoasa sau nu?

7
6467

Soia este in mod sigur un aliment cotroversat. In functie de persoana pe care o intrebi despre soia, fie este un aliment super hranitor, fie o otrava care iti distruge sistemul endocrin. Nu contest, sunt argumente bune de ambele parti.

Soia este folosita in foarte multe alimente: tofu, lapte de soia, ulei, proteina (pentru sportivi), formula pentru infanti, diverse alimente. Mai ales in post. Soia se consuma numai gatita, in forma cruda este toxica.

Peste 90% din productia de soia este modificata genetic, lucru care poate avea efecte foarte negative asupra sanatatii.

Ce nutrienti are soia?

soia buna sau rea

Soia are o cantitate insemnata de nutrienti. 100 de grame de soia de boabe mature, fierte contin magneziu, seleniu, cupru, potasiu, fosfor, mangan, fier, calciu, vitamina B6, acid folic, riboflavin, thiamin si vitamina K. Aceasi cantitate de soia contine 173 de calorii din care 9 grame grasimi, 10 grame carbohidrati (din care 6 fibre) si 17 grame de proteina. Toti acesti nutrienti trebuie priviti cu un pic de scepticism, avand in vedere ca soia contine si o gramada de acid fitic, o substanta care impiedica absorbtia mineralelor.

Dupa cum se vede, soia contine foarte multa proteina. Nu este la fel de buna ca cea din oua sau carne, insa cu siguranta are mai multa decat majoritatea surselor din plante. Cu toate acestea, gatirea la temperatura mare poate denatura proteina si reduce calitatea.

Majoritatea acizilor grasi din soia sunt omega 6, lucru care poate fi problematic intrucat o dieta cu mult omega 6 este inflamatoare si poate duce la probleme de sanatate. Din acest motiv, este foarte important de evitat orice cu ulei de soia si toate alimentele procesate care il contin.

Soia contine isoflavonoizi care perturba sistemul endocrin

soia: buna sau rea

Estrogenul este un hormon steroid in general prezent la femei, si joaca un rol important in dezvoltarea sexuala si in ciclurile reproductive. Si barbatii au estrogen, insa in cantitati mai mici (sa nu se simta nimeni discriminat aici).

Estrogenul calatoreste pana in nucleul celulelor si activeaza receptorii de estrogen. Cand se intampla asta, incep sa aiba loc modificari in expresia genelor, ducand la un efect fiziologic. Problema cu receptorii de estrogen este ca sunt foarte selectivi cu substantele care ii pot activa. Anumite substante din mediul inconjurator care arata ca estrogenii, ii pot de asemenea activa.

Soia contine o cantitate insemnata de isoflavonoizi (compusi biologici activi), care functioneaza ca fitoestrogeni. Asta inseamna ca poate activa receptorii de estrogen din corpul uman. Acesti isoflavonoizi perturba sistemul endocrin intrucat interfereaza cu normala functionare a hormonilor. Acest lucru poate determina o activitate redusa a estrogenului datorita isoflavonoizilor care blocheaza estrogenul real sau poate duce la o activitate intensa a estrogenului datorita faptului ca isoflavonoizii au activat receptorii.

Acum ca am lamurit si asta, citeste continuarea

Isoflavonoizii din soia pot creste riscul de cancer mamar – studii facute pe animale au aratat ca soia cauzeaza cancer mamar. Exista si studii pe oameni care arata ca isoflavonoizii din soia stimuleaza proliferarea si activitatea celulelor din sani. Aceste modificari pot indica un risc crescut de cancer de san, care este cel mai frecvent in randul femeilor.

Vestile proaste nu se opresc aici. Soia iti poate afecta si ciclul menstrual, ducand la intarzieri si menstruatie mai lunga.

Si barbatii pot fi afectati de consumul de soia. Expunerea la estrogen poate afecta fertilitate si functionarea optima a tiroidei.

Formulele pe baza de soia pentru  bebelusi – o idee proasta

Expunerea infantilor la isoflavonoizi prin hranirea lor cu lapte pe baza de soia poate avea efecte nocive asupra

soia: buna sau rea

copilului.

Exista sudii care arata ca fetitele hranite cu acest tip de formula au inceput pubertatea la o varsta mai mica, au avut menstre mai lungi si mai dureroase sau ca la varsta de 2 ani aveau deja tesut mamar semnificativ.

Soia este de asemenea foarte bogata in mangan, mult mai mult decat laptele mamar, lucru care poate duce la probleme neurologice si ADHD (deficit de atentie si hyperactivitate). Formula de lapte pe baza de soia are si mult aluminiu, care duce la o gramada de probleme.

Este de necontestat faptul ca laptele matern este cel mai buni pentru bebelusi. Pentru mamele care nu pot alapta, o formula pe baza de lapte este o optiune mult mai buna decat cea bazata pe soia.

De ce soia este buna pentru asiatici dar pentru noi nu?

Principalul motiv este ca asiaticii mananca soia fermentata (natto, miso, tempeh). Apoi, au culturi de soia ne-modificata genetic. Fermentarea degradeaza acidul fitic (dar nu si isoflavonoizii).

Concluzia

Daca te uiti pe toate studiile, unele zic ca soia e buna si are multa proteina iar altele spun ca e foarte nesanatoasa si ar trebui evitata. Cand citim studiile, trebuie sa ne uitam daca studiul a fost „comandat” de industria care prelucreaza soia sau daca este undeva vreun interes (stiti si voi cum functioneaza lucrurile). Asta nu inseamna ca studiile nu sunt valide, doar sa ai asta in minte.

In final, este important ca femeile care sunt insarcinate sau planuiesc sa ramana insarcinate sau alapteaza, sa evite soia sau alti compusi care afecteaza sistemul indocrin.

De asemenea, de evitat este si formula pentru bebelusi pe baza de soia. Trebuie folosit numai in ultima instanta (in caz de alergii puternice la alte tipuri).

Bineinteles, este o chestiune de alegere si de cat de mult mananci. Personal, aleg sa evit soia pe cat posibil. Probabilitatea ca un aliment sa imi afecteze sistemul indocrin, ma face sa evit total acest aliment.

7 COMENTARII

  1. Bine ca oricum nu consum. Nu mi-a placut niciodata.
    Dupa parerea mea, soia este un aliment de care ne putem lipsi fara probleme. Mai ales cand parerile sunt 50-50 in privinta ei, mai bine fara.
    Din pacate, in Romania, pe langa lipsa crunta a educatiei sexuale, se pare ca este nevoie mare si de o educatie alimentara. Mai ales in perioada postului.
    Lumea se indoapa la greu cu soia, paine si pate vegetal, cartofi prajiti si altele, iar de Paste… ei bine, peste tot ca in fiecare an. Stiri la tv cu oameni care au fost luati de ambulanta de atata mancare.

  2. Informatiile oferite in acest articol nu sunt de actualitate si pe alocuri incomplete. Exista studii mai noi care arata ca un consum moderat de soia poate preveni aparitia cancerului mamar si recurenta acestuia in cazul femeilor diagnosticate cu neoplasm mamar. Desigur, beneficiile sunt dependente de cantitate.Despre valoarea sa nutritionala nu exista dubii: cantitate importanta de proteine, carbohidrati si oligominerale, mai ales fier.
    Proteina de origine vegetala este una completa in sensul ca aduce necesarul de aminoacizi esentiali si neesentiali, fara a provoca un deficit (chiar daca proteinele de origine vegetala au un continut mai mic de aminoacizi bogati in sulf in comparatie cele de origine animala). http://nutritionfacts.org/video/the-protein-combining-myth/

    Mai multe informatii se pot gasi in linkurile de mai jos:
    http://nutritionfacts.org/video/soy-breast-cancer-3/
    http://nutritionfacts.org/video/how-much-soy-is-too-much/
    http://nutritionfacts.org/video/breast-cancer-survival-and-soy/
    http://nutritionfacts.org/video/soy-breast-cancer-survival/
    http://nutritionfacts.org/video/soy-hormones-male-infertility/

    • Bravo, ai postat probabil unul din cele mai slabe si neinformate comentarii din istoria site-ului. Atata timp cat precizezi un singur site care face lobby pentru industria agricola, nefundamentat pe niciun studiu medical serios, interventia ta nu aduce valoare. L-am lasat insa pentru cititori ca sa vada cat de usor este sa aluneci in panta periculoasa popularizata de industrie care ne invata ca acest „aliment” ce nu are ce cauta in primul rand in dieta noastra (caucazieni, nu japonezi sau alte popoare asiatice), plin de hormoni si modificat genetic poate complementa ceea ce stramosii nostri nu au mancat niciodata.

  3. Problema este ca tu nu ai adus nici un argument util, poate din cauza ca nu ai investigat studiile mentionate(le gaseai in cadrul filmuletelor). Site-ul la care am facut referire(apartine unei organizatii non-profit fyi) pune la dispozitie concluziile unor studii recente(care nu ii apartin), pe intelesul oamenilor obisnuiti, fara pregatire medicala, dar asta ai fi inteles daca te-ai fi documentat putin. Credeam ca vorbim de nutritie bazata de dovezi, stiinta bazata pe dovezi. Sigur, nu toata lumea poate citi si intelege un studiu si importanta lui. Studiile pe animale aduc un aport de informatii dar nu pot fi extrapolate la oameni, nu sunt echivalente intre ele (faptul ca soriceii fac cancer dupa ce consuma soia nu insemna ca si oamenii fac). Studiile trebuie urmarite in dinamica, stiinta isi reevalueaza constant concluziile, asta presupune ca, pt a fi la curent citesti nu doar azi si esti expert; trebuie sa existe o pregatire care sa iti permita intelegerea diferitelor tipuri de studii si importanta lor(de ex. metaanaliza aduce un aport informational mai mare decat al tip de studiu).

    • Citezi o singura sursa si asta imi ridica probleme asupra modului in care te documentezi – iti inteleg abordarea dar permite-mi sa o consider gresita. E ca si cum ai merge la un singur doctor si te opresti la acel diagnostic. Vorbesti de stiinta, reevaluari dar alegi sa te concentrezi pe o singura opinie formulata – o greseala fundamentala din punctul meu de vedere.

      Legat de non-profitul citat, nu cred ca intelegi cum functioneaza o asemenea organizatie americana. Hai sa stam rezervati, nu discutam de asociatia „Cuțu-Cuțu” din Bucuresti.

      Pentru cititori, o cautare simpla pe internet ne aduce o multitudine de opinii https://www.google.com/?client=safari#q=soy+estrogen+study+ncbi

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.