Provocarea lunii: FARA ZAHAR

23
4665

Sunt convinsa ca nici unul dintre voi nu este multumit de cum arata sau crede ca este loc de imbunatatiri. Corect?

Vreau sa incepem un joc, o provocare a lunii care ne va ajuta sa fim mai slabi, mai sanatosi si mai frumosi. Cine n-ar fi de acord cu asa ceva?

Provocarea incepe de la 1 (cum ii sta bine oricarei provocari) pana pe 30, timp in care nu avem voie sa mancam zahar de niciun fel (alb, brun, sucanat, fructoza rafinata, miere, sirop de agave etc). Avem voie doar xylitol, stevia, eritritol.

Incepand cu saptamana 2 din luna, in fiecare saptamana, o sa adaugam cate o noua provocare. De ex. 12 minute de sport in fiecare zi, va ajut eu cu exemple etc.

Haideti, ce ziceti?

PS: Ca aceasta „provocare” sa aiba rezultate, evitati si prajelile, fainurile, uleiurile „clasice”, alcoolul, sucurile, mezelurile, cerealele, carbohidratii in exces.

Let’s HIIT IT!

23 COMENTARII

    • Dincolo de faptul ca renuntam la ceva cu adevarat nociv – ZAHARUL, este si o provocare la nivel de vointa. Chiar nu putem renunta la un aliment? Asta nu inseamna oare ca suntem dependenti? Hai sa descoperim impreuna ca exista viata si dincolo de zahar 🙂

  1. Ina, daca in rest nu ne abatem de la nimic (nu prajeli, carne o data sau de 2 ori pe saptamana, in rest numai legume gatite sanatos, ceaiuri de plante, smoothies, seminte neprajite de toate felurile etc), o lingurita de miere la 2 cani de ceai pe zi, dauneaza?

    • In primul rand, cred ca e prea putina carne (proteina).
      Apoi, o lingurita de miere la 2 cani de ceai nu mi se pare o tragedie, mai ales daca este o miere buna.

      Trebuie sa avem grija sa avem un stil de viata sanatos, sa mancam curat, cat mai simplu si sa avem o proportie echilibrata de nutrienti (proteine, lipide, glucide).

      Iar sportul este obligatoriu! 🙂

    • Ludmila, n-as putea sa iti spun o „reteta” care sa functioneze la fel la toata lumea. Trebuie sa ai proteina la fiecare masa, fie ea animala sau vegetala. Tot timpul sa iti privesti mancarea din punct de vedere al proteinelor, carbohidratilor, lipidelor.

  2. Am vazut ca nu e voie nici zahar brun nici sirop de agave. De ce nu e voie? Sunt sanatoase, spre deosebire de zaharul alb… Inclusiv Mencinicopschi scria asta in cartile lui.

  3. Sebi, faptul ca nu folosesti zaharul alb, nu e neaparat un avantaj major obtinut in dieta ta. Zaharul brun (cel adevarat, obtinut din evaporarea siropului de trestie, numit sucanat) si siropul de agave sunt IDENTICE cu zaharul. Au un aport nutritiv, totusi, nefiind substante „goale” asa cum este zaharul.

    In limita a 2 lingurite pe zi te poti considera safe. Eu am renuntat demult la zahar, si consum xylitol, un indulcitor NATURAL foarte sanatos (in ciuda numelui), nu numai pentru smaltul dentar, dar si pentru intestine. Are putine calorii, deci poate face parte dintr-o dieta in care caloriile reprezinta o preocupare.

    Legat de Mencinicopschi, incearca sa selectezi foarte atent informatia pe care o transmite. El populariza intr-un timp magiunul de Topoloveni, o otrava cu aroma de acrilamida (cam jumatate din aceeasi cantitate de cartofi prajiti) la borcan marketata ca „sanatate curata” catre naivi.

  4. Am citit mult mai multe decat cartile lui Mencinicopschi, asa asa pot filtra. Insa tocmai de asta am spus ca am facut dulceturile cu zahar brun, pentru ca zaharul brun e sanatos spre deosebire de zaharul alb considerat „moartea alba”. Insa nu folosesc zahar brun decat rar de tot, de exemplu din cand in cand cate un desert si pun zahar brun. Asta poate o data pe saptamana, sau chiar mai rar. Insa si despre xylitol am citit pareri pro si contra. 😀

    • Sunt absolut convins. Sucanatul poate fi considerata o alternativa buna. Xylitolul este privit cu rezerve atunci cand se fac excese (poate produce crampe stomacale, de exemplu) insa, nici de departe, nu otraveste corpul asa cum face zaharul.

      Totul sta in echilibru, clar.

  5. Am reusit sa tin si eu provocarea aceasta, cu singura mentiune ca pentru mine se sfarseste maine, deoarece am inceput pe 2 iunie 🙂 Deci am reusit sa trec de la mancat ceva dulce cu zahar in fiecare zi la o pauza de 30 de zile. A fost un exercitiu foarte bun si nu asa de greu, avand in vedere ca am invatat sa apreciez aroma fructelor, am invatat sa fac deserturi sanatoase, am descoperit ca pudra de stevie e un bun indulcitor, iar intre timp a devenit tot mai putin vizibila celulita si mai mult muschii. Pe langa asta, nici faina alba si mezelurile si alte mancaruri ultraprocesate nu au fost pe lista, iar sportul nu a lipsit. Multumesc mult ca mi-ati dat ideea sa tin aceasta provocarea, si le doresc tuturor care vad acest post sa incerce, pentru ca totul tine de psihic si de vointa, si vor reusi sa duca la capat cele 30 de zile si sa se simta mai puternici! 🙂

    • Felicitari, Elena! O alternativa pulberii de stevia este extractul lichid, care iti permite sa transporti o cantitate mai mare de „dulce” intr-un recipient mai mic.

    • Bravo Elena!

      Am tinut si eu „post” si trebuie sa recunosc ca efectiv am scapat de orice urma de dependenta de zahar. Pur si simplu nu mai imi trebuie iar ispite am avut insa am spus „pas” de fiecare data.

      Esti o adevarata sportaholica si sper sa fii o sursa de inspiratie pentru multi 🙂

  6. xylitol-ul este mai mult decat nociv, deloc natural … informati-va …. spalarea de creier cu produse slab calorice, care nu ingrasa, sunt naturale si super sanatoase este tipica pentru oamenii care nu se informeaza ….. va rog cititi si articolele cu aspect negativ in legatura cu acest xylitol. La urma, decideti singuri !!!!! Un articol poate fi: http://rookiefood.wordpress.com/2012/05/10/xylitol-indulcitor-natural-asa-sa-fie-oare/ , care face refereire la articole din SUA si nu numai. Si apropo de articol, am tinut si eu cura de 30 de zile fara pic de zahar de orice fel procesat. Doar fructe ca si dulce.

  7. Dincolo de tonul absolut isteric, in recomandarea ta nu vad NICI un singur studiu medical clar care sa indice efectele negative ale Xylitolului. Acest poliol are efecte benefice asupra smaltului dentar si al intestinelor. Mai mult, de exemplu, reduce probabilitatea de transmitere de streptococi intre mama si fat (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10765964). O lista intreaga de studii relevante iti pot trimite in privat, daca chiar esti dispusa sa citesti informatie pragmatica si nu PR-ul vreunei scriitoare din state.

    Rugamintea mea este sa te documentezi ferm inainte sa postezi. Offtopic, fructoza din fructe creeaza o aciditate prielinica bacteriilor din cavitatea bucala, numai bune pentru formarea de carii.  

  8. Am inteles ca exista pe piata o alternativa sanatoasa la zahar si la toti indulcitorii de sinteza numita XyloSweet-xylitol, stie cineva unde poate fi gasit! Multumesc !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.