Lactatele cauzeaza cancer?

16
12064

Cred ca am aproximativ 10 luni de cand nu mai mananc lapte in forma lui simpla. Recunosc, mi-a fost foarte greu sa admit faptul ca
laptele este daunator, as fi contrazis pe toata lumea cu cele mai proaste argumente gen „bunica a baut si e sanatoasa” si ca „toti doctorii recomanda consumul de lapte”. Eh, nu e chiar asa.

Duce laptele la cancer?

Cercetatorii de la Harvard School of Medicine au descoperit o legatura directa intre produsele lactate si cancer, datorita hormonilor existenti in lapte – estrogen in particular. Riscul potential este foarte mare, estrogenul animal fiind de 100 000 ori mai puternic decat estrogenul din pesticide. Cercetatorii spun ca o parte din problema o reprezinta fermele „moderne” unde vacile sunt mulse 300 de zile pe an. O mare parte din acest timp, vacile sunt gestante. Daca sarcina este este mai avansata, nivelul hormonal din lapte este urias.

Studiul a comparat dieta si rata cancerului din 42 de tari. S-a demonstrat faptul ca consumul de lapte si branza este direct legata de incidenta crescuta de cancer testicular la barbatii cu varsta intre 20 si 39 de ani. Procentul a fost foarte ridicat in tari ca Elvetia si Danemarca, unde branza este o mancare specifica si nationala, si cel mai scazut a fost in Algeria si alte tari unde produsele lactate nu sunt consumate atat de frecvent.

Exista foarte multe studii care sa faca legatura intre lapte si cancer (ovarian, de prostata, de san). Explicatia stiintifica este cea ca zaharul din lapte care se numeste LACTOZA este desfacuta in corp in galactoza si glucoza, moment la care acestea intra in sange. Conform unui studiu facut tot de cercetatorii de la Harvard (condus de Daniel Cramer MD), riscul aparitiei cancerului ovarian apare atunci cand consumul de produse lactate depaseste capacitatea enzimelor de a desface galactoza. Unele femei au un nivel scazut al acestor enzime si atunci cand consuma produse lactate in mod regulat, riscul de cancer ovarian se tripleaza. 

Sursa foto

Sunt mai multe afectiuni pentru care putem condamna laptele, cititi mai multe aici. Toate acestea se explica daca citim despre cum se face laptele, puteti citi mai multe aici. Unii cercetatori au incercat sa inlature aceasta suspiciune asupra laptelui insa tot au ajuns la concluzia ca laptele ar putea duce la cancer ovarian, cititi aici.

Iaurtul este cancerigen sau nu?

Se pare ca iaurtul ramane un aliment care ne poate chiar apara de aparitia cancerului, mai multe aici si aici.

Kefirul este sanatos?

Conform studiilor de aici si aici, kefirul are efecte antitumorale si este un protector al stomacului.

Concluzia?

Acum ca am lamurit si asta, citeste continuarea

Nu uitati ca producatorii au in interes comercial de a promova avantajele consumului de lapte, de aici si campaniile de la tv, doctori care lauda beneficiile consumului de lapte etc.

Va recomand sa renuntati pentru totdeauna la lapte in forma lui simpla si la branzeturi, sa consumati mult kefir si iaurt probiotic, toate cu moderatie. Daca puteti, faceti in casa iaurt (gasiti pe internet toate informatiile necesare), luati laptele dintr-o sursa controlata si de incredere si adaugati enzime probiotice, lactobacili.

Daca va faceti griji pentru aportul de calciu pe care vi l-ar fi putut aduce laptele, aflati ca legumele crude au mult mai mult calciu decat v-ati putea imagina si este aproape in totalitate asimilabil fata de cel din lapte.

16 COMENTARII

  1. Buna ziua, si branzeturile? Fir-ar sa fie, tocmai imi facusem rost de o sursa bio de branza de vaci..fac sport regulat (nu de performanta dar fac de 4 ori/saptamana HIIT, cu siguranta ati auzit de bodyrock.tv) si o sursa de proteina recomandata ar fi branza de vaci, asa ca facusem cercetari sa caut branza de vaci de la..tara, bio de la mamaie cu batic dar curata. Acum am ramas putin cu indoieli, stiam de lapte in forma cruda..laptele dulce, ca e de evitat. Consum regulat, kefir, iaurt, cel putin unul pe zi, dar ce ma fac cu branzeturile? Din „cercetarile” mele in nutritie, ar fi bune pentru digestia unui adult, branzeturile fermentate, sau nici astea?
    Va rog tare mult  daca ma puteti lamuri mai ales cu branza de vaci, pentru ca obisnuiesc sa o mananc uneori si de 4 ori pe saptamana. 
    Multumesc anticipat de intreaga disponibilitate! 

    • Buna ziua!

      Branza contine o proteina care se absoarbe mai greu: caseina. Studii medicale serioase au indicat faptul ca tocmai aceasta proteina poate conduce la forme de cancer de colon din pricina tranzitului lent pe care aceasta proteina il are in sistemul digestiv.

      Personal, as recomanda doar consumul de branzeturi fermentate, de maxim 2 ori pe saptamana. Fermentarea conduce si la consumarea lactozei (zahar) din respectiva branza.

      Kefirul este una din formele cele mai de calitate in care laptele poate exista. Impreuna cu niste enzime digestive, poate constitui un aliment sanatos (devine viu odata cu popularea cu ciuperca de kefir).

      Proteine de calitate ai in carne (curcan, peste, vita chiar si porc), seminte si nuci, dar am vaga senzatie ca discut cu o vegetariana, asa-i? 🙂

      Spor(t) din plin si o zi buna!

  2. Multumesc de proptitudine in raspuns. Nu deloc, nu sunt vegetariana si nici nu cred ca voi imbratisa vreodata un meniu fara carne oua peste..acum cred ca voi imbratisa unul fara branzeturi 🙂 
    Chiar ma bucur sincer ca mi-ati raspuns atat de repede si la obiect, o sa „dam” branza de vaci pe „fermentate”..aici e mai greu cu procurarea lor dintr-o sursa sigura in afara de supermarket-uri. Recunosc ca imi e mai comod dupa un antrenament sa amestec 2 linguri de branza de vaci cu putine condimente si un praf de tumeric, decat sa gatesc un piept de curcan :). Clar este ca voi reduce consumul drastic, poate de aici se explica si problemele cu articulatiile.

    O ultima intrebare, la branzeturi fermentate intra si casul , urda si smantana? ( 2 proteine si o lipida sa zic asa ) Macar astea se mai gasesc prin piete, poate si un cascaval taranesc.

    Inca o data va multumesc, spor(t) din plin si o zi buna si dumneavoastra! 😉 

    • Telemeaua nu este branza fermentata. Incearca sa mananci iaurt, kefir, cascaval fermentat, branza de burduf, parmezan, branza cu mucegai (mai rar). Poti ocazional sa mananci si cas sau telemea, daca ai o sursa buna si de calitate.

      In general, tine minte faptul ca laptele de vaca trebuie evitat in maturitate. Incearca-l pe cel de capra, s-a demonstrat ca este apropiat de calitatile laptelui matern.

  3.  „Asocierea medicamentelor antidepresive cu branzeturi fermentate, precum caşcaval, telemea şi branza de burduf; vinul, in special cel roşu, şi berea pot declanşa crize severe de hipertensiune arteriala”, precizeaza prof. dr. Mencinicopschi. 
    Am dat un google sa vad cam ce as putea alege dintre branzeturi fermentate..si am gasit asta, de aia am scris cele de mai sus, sincer cred cam am sa le evit pe toate si cu asta basta.

    • Logic braza sărată plus vin va ridica tensiunea sarea din braza ridica tensiunea mâncare sărată ridica tensiunea plus alcool care deshidratează.

  4. Telemeaua nu face parte din aceasta categorie, trust me 🙂

    Trebuie sa mananci moderat si sa nu iti iei proteinele numai din produse lactate. Eu consum atat iaurt, kefir, branza fermentata de oaie Horezu (gasesti la Mega Image) si branza cu mucegai am scos-o de tot din alimentatie. O sa scriu un articol cat de curand ca sa explic si de ce.

     

  5. Nu stiu ce e cu psihoza asta impotriva lactatelor, dar nu trebuie sa cadem cu totii in capcana ei. Ce trebuie sa intelegem e ca orice exces nu e sanatos. Consumul moderat de lapte nu e mai nesanatos decat a manca nuci sau fructe ci are avantajele lui. La fel, noi trebuie sa intelegem ca europa nu e america si vacile crescute acasa nu sunt indopate cu tot felul de proteine si hormoni incat sa cauzeze probleme majore. Uite aici niste articole despre acest mit:

    http://chriskresser.com/raw-milk-reality-is-raw-milk-dangerous
    http://www.cancerresearchuk.org/cancer-help/about-cancer/cancer-questions/does-milk-cause-cancer

    • Pana sa fim siguri ca laptele poate cauza cancer sau nu (de fapt, caseina), eu as recomanda sa stam rezervati. Exista studii medicale care indica o incidenta ridicata de cancer de colon la consumatorii de branza, mi-ar fi placut sa le citezi si pe acelea si nu numai pe cele care iti convin tie.

      Abordarea cu „moderatia in toate” este o eschiva de la adevarata problema medicala pe care o ridica laptele (balastul hormonal existent in lapte pentru cresterea viteilor, dificultatea digestiei laptelui la adulti). Mi-ar fi placut sa vad citata si o sursa medicala in care se discuta despre aceste 2 probleme.

  6. Aveti dreptate sa nu beti lapte ca faceti cancer , propun ca la sugari sa le dam tuica cum ati baut voi cand erati mici si nu s-a mai dezvoltat creierul indeajuns .

  7. observ ca se tot invoca faptul ca laptele contine o multime de hormoni, cei mai multi estrogeni. pana aici, total de acord, insa am o nelamurire. Laptele matern, pe care coprul unei femei il produce, nu are hormoni estrogeni? mai ales in perioada dupa nastere,cand corpul acesteia este dat peste cap de tot din punct de vedere hormonal. sau, atunci cand femeii deja ii reapare menstruatia, pentru ca si atunci cantitatea de hormoni sexuali este extrem de ridicata. si totusi, inca nu am vazut/auzit pe nimeni sa nu recomande consumul de lapte matern de catre bebelus. astept cu interes un raspuns la dilema mea. Multumesc! Simona Bodea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.