Ce sunt grasimile? Care e rolul lor?

0
3280

Toate celulele din corpul nostru au grasime. Grasimile ajuta la lubrifierea incheieturilor, la fabricarea hormonilor. Daca elimini grasimile din dieta, productia ta hormonala va scadea dramatic si o intreaga matrice de reactii chimice va fi intrerupta. In acest caz, corpul tau va incepe acumularea de mai multa grasime ca de obicei pentru a-si asigura buna functionare. Pentru ca renuntand la grasimi productia de testosteron se opreste, totodata se opreste si cresterea musculara.

Prin urmare, pentru a avea un metabolism eficient, este necesar sa consumam anumite grasimi. Exista trei feluri de grasimi: saturate, polinesaturate si mononesaturate.

Citim deseori pe etichete despre faptul ca acestea contin grasimi saturate, polinesaturate sau mononesaturate. Dar ce sunt ele?

 Ce sunt grasimile saturate?

Grasimile saturate sunt asociate cu bolile de inima si cresterea colesterolului. De regula, se gasesc in produsele de origine animala (cele care se solidifica), totusi unele grasimi vegetale sunt modificate intr-un anumit fel care creste nivelul de grasime saturata printr-un procedeu chimic care se numeste hidrogenare.

Uleiurile vegetale hidrogenate sunt de regula gasite in alimentele ambalate intrucat cresc termenul de valabilitate al produselor. Totusi, in schimb, aceste grasimi cand sunt consumate iti determina corpul sa fie rezistent la insulina (care, la randul sau, provoaca probleme in controlarea nivelului glucozei din sange) si totodata iti creste nivelul colesterolului dramatic.

Uleiul de cocos si palmier sunt uleiuri sanatoase in forma lor presata la rece, extra virgine, insa de cele mai multe ori veti vedea pe ambalajele diferitelor produse ca sunt „hidrogenate” sau „partial hidrogenate”. Sfatul meu este ca atunci cand vedeti ca scrie acest lucru, sa puneti repede produsul inapoi in raft, sunt produse care va otravesc corpul.

Ce sunt grasimile polinesaturate?

Grasimile polinesaturate detin mai mult de o legatura chimica dubla in cadrul lantului de carbon. Sunt gasite in cele mai multe uleiuri de origine vegetala: floarea soarelui, soia, porumb, sofranel, dar si in branzeturi, fructe de mare. Uleiul de peste si de in este si tot polinesaturat si este foarte bogat in omega 3. Grasimile Omega 3 sunt grasimi esentiale polinesaturate de care are nevoie corpul nostru pentru a functiona.

„Estential” inseamna ca nu poate fi fabricat de catre corp si trebuie obtinut neaparat din dieta. Semintele de in si uleiul de peste sunt foarte bogate in omega 3,  ajuta la intarirea sistemului imunitar, productia de energie, sensibilitatea la insulina si productia hormonala, avand si efecte antiinflamatorii.

In plus, s-a demonstrat stiintific faptul ca sunt anti-lipogenice, adica ajuta corpul sa nu depoziteze grasime si chiar ajuta la arderea ei. Grasimile omega 6 sunt si ele polinesaturate, foarte utile la reducerea inflamatiilor post-antrenament. Ne putem lua doza de omega 6 din majoritatea uleiurilor vegetale, carne de pui, oua si nu este neaparat necesara suplimentarea acestora.

Acum ca am lamurit si asta, citeste continuarea

Ce sunt grasimile mononesaturate?

Grasimile mononesaturate au o singura legatura chimica dubla in cadrul lantului de carbon si au un efect pozitiv asupra colesterolului „bun” si le gastesti in avocado, nuci, canepa, carne rosie, masline.

20% din caloriile zilnice ar trebui sa provina din grasimi bune. Mai putin de 20% iti va afecta negativ productia hormonala si te va „ajuta” sa depozitezi si mai multa grasime.

Desi grasimile polinesaturate asigura o protectie impotriva bolilor cardiovasculare decat cele mononesaturate, sunt mult mai vulnerabile  si racezesc repede. Pe de alta parte, cateva grasimi monenesaturate (ca si cele saturate) pot promova rezistenta la insulina in timp ce cele polinesaturate ofera o protectie impotriva rezistentei la insulina.

Surse bune de grasimi sunt uleiurile vegetale neprocesate, presate la rece: canepa, in, nuci, sofranel (sursa buna de CLA) si uleiul de peste.

In concluzie, nu mai fugiti de toate grasimile, evitati excesul de grasimi saurate si eliminati total grasimile hidrogenate. Grasimile polinesaturate si mononesaturate sunt excelente in salate si chiar ajuta absorbtia anumitor substante din acestea. Stiati ca absorbtia licopenului creste cu 20% daca adaugati ulei de masline in salata?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.