Recunosc faptul ca mai mananc paine, este fantastic cand te trezesti dimineata in mirosul placut de paine proaspata 🙂 Dar, ce este glutenul despre care citesti peste tot?
Dincolo de faptul ca paine ingrasa, glutenul pe care il contine este muult mai rau decat caloriile, lucru pe care greu l-am constientizat si a trebuit sa citesc destul de mult pana sa ma conving.
Corpul nostru are doua „creiere”. Unul pe care il stiti cu totii si unul in stomac, care decide ce este considerat aliment nutritiv si care nu. Acest al doilea „creier” proceseaza antigenii (molecule recunoscute de corp) si are o memorie cu ce ar trebui sa digere, ce ar trebui sa treaca mai departe si ce ar trebui distrus.
Problemele apar cand mananci ceva ce este considerat strain de catre intestin.
Vezi tu, industria alimentara ne spune sa mancam cereale, faina, ca painea este buna pentru o alimentatie corecta (este si in piramida nutritionala, nu-i asa?). Dar, ceea ce nu spune industria alimentara este ca stomacul nu stie ce sa faca cu cerealele pe care le mananci. Si cateodata corpul le respinge.
Din ce in ce mai multe persoane arata semne de intoleranta la cereale si alimente procesate. Si toti au ceva in comun: GLUTENUL.
Ce este glutenul?
Glutenul este o proteina lipicioasa care se gaseste in cereale ( grau, orz, secara etc). De obicei, este folosita in panificatie ca aditiv deoarece glutenul se „tine” de dioxidul de carbon eliberat de drojdie si ajuta la cresterea produselor de panificatie. Este ceea ce face aluatul elastic, pufos si frumos crescut. Glutenul mai poate fi gasit si in paste, bere, medicamente, pasta de dinti, inghetata, maioneza din comert, mezeluri.
Cum actioneaza glutenul?
Intoleranta la gluten era destul de rara, in ultimii ani a devenit insa foarte obisnuita in randul oamenilor.
Corpul „crede” ca glutenul este o substanta straina, nu „stie” ca ar trebui sa fie hranitoare. Deci, cand glutenul ajunge in intestine, se „panicheaza”. Intestinele reactioneaza prin trimiterea de anticorpi pentru a ataca substanta necunoscuta. Asta face ca sistemului imunitar sa intre intr-o stare hiper alerta si determina corpul sa isi atace propriul tesut, daunand astfel propriilor vilozitati („degete” micute care se afla in intestinul subtire si care ajuta la absorbtia nutrientilor din mancare), deci nu mai pot absorbi toti nutrientii din hrana de care ai nevoie pentru a fi sanatos.
Acum ca am lamurit si asta, citeste continuarea
Cu cat intoleranta la gluten ramane mai mult netratata, cu atat e mai rau si poate duce la cancer, deficiente de vitamina D, avort, probleme tiroidiene etc
Dar daca nu am intoleranta la gluten?
Trebuie sa renunti la gluten daca NU ai intoleranta la gluten? Din pacate, conform acestor studii (1, 2, 3) se pare ca raspunsul este „DA”.
Inapoi la origini
Desi dietele fara gluten sunt recomandate doar oamenilor cu intoleranta la glucoza, oricine poate beneficia de pe urma unei alimentatii cu mai putine cereale si alimente procesate.
Cand renunti la gluten, revii la alimentatia de baza. Aceasta te va ajuta sa ai energie, putere de concentrare, imbunatateste digestia si creste absorbtia nutrientilor.
Concluzia
Daca deseori te simti fara energie, obosit(a), ai frecvent probleme cu balonarea si digestia, poate ca ar fi indicat sa incerci o luna de zile sa renunti total la gluten si sa vezi cum te simti. Dupa o luna, vei sti unde sa faci modificarile in alimentatia ta si a celor dragi.
Oricum, nu-ti face griji, se gasesc o multime de produse fara gluten(quinoa, hrisca, mei, amaranth, orez salbatic etc), vei supravetui :). Cand faci excese, poti folosi cu succes enzimele digestive. Eu folosesc, uneori aducem si in Sportashop
deci niciun tip de cereale nu e bun
Chiar nu cred ca cerealele creaza problem de sanatate. Doar excesele de orice fel. Iar intoleranta la gluten din ce in ce mai frecvenata in present cred ca are drept cauza tocmai excesul acestuia din produsele fainoase si de panificate din industria alimentara actuala.
Eu am boala celiaca. Deci mie imi face rau glutenul(orice cantitate).
Consumul de paine in Romania este foarte ridicat – nicio masa fara… paine. De aici si problemele de greutate, sensibilitate la gluten, diabet si asa mai departe.
Dupa o interventie, m-am ales cu patru bay-pasuri la inima. Sa exclud painea din ration ori ba?
Buna Vasile,
Cel mai bine ar fi sa intrebi medicul.
ne vinzi gogosi? glutenul se afla in mod natural in cereale. cereale consumate de mii de ani de om. dar acum brusc nu mai sunt bune pt ca spun unele celebritati
esti un dobitoc (scuze de expresie !!Raul), glutenul care se afla in mod natural in cereale ,consumate de mii de ani de om …face exact ce sa spus mai sus …rata de viatza a crescut nu a scazut daca ai citi un pic mai mult …
Tu spui asta fiindcă ți cu industria alimentara
Inainte de revolutie se planta grau salbatic cu o concentratie mica de gluten . Dupa revolutie , recoltarea se face de 4 ori mai repede , glutenul fiind in concentratie foarte mare .
Nu mai inteleg nimic ! Glutenul este proteina sau glucid ? Daca nu am alergie la gluten , nu il pot folosi si considera ca proteina benefica ? Am citit ca glutenul este proteina din grau. Bun. deci daca nu consum grau nu pot consuma doar proteina din grau ? SanoVita comercializeaza „”Gluten din grau”” . Precizez ca testez un regim low carb si sunt in cautare de alimente cu continut f mic de glucide si mare de proteine.
Va rog raspundeti ! Multumesc !
Glutenul este o proteina. Glucidul la care te referi este amidonul din faina.